pátek 25. října 2013

Andělské rady pro případy úzkosti

Úzkost se podobně jako deprese zdá být nedílnou součástí života jednadvacátého století. Televize nás od rána do večera bombardují záběry násilí a katastrof, takže víme, kde všude se nacházejí potenciální ohniska dalších válečných konfliktů, informuje nás o AIDS a dalších biologických hrozbách, takže se není co divit, že všichni zažíváme úzkosti častěji, než tomu bylo dřív. U řady lidí se úzkost proměňuje v divokou ničivou sílu, která jim dokáže otrávit všechny aspekty života. Tito lidé vnímají úzkost jako všepostihující ochromující sílu a dříve či později přestanou být schopní ve skutečném světě normálně fungovat.

Podle andělů pramení úzkost z kombinace přehnaného pesimismu a neustálých obav. Andělé říkají, že si lidé dělají zbytečné obavy ze své budoucnosti, protože si neuvědomují, že: "Bůh je s vámi a vy sami jste pány svého dne."
Dále vysvětlují, že naše současné myšlenky a emoce jsou zdrojem všech našich budoucích zkušeností a prožitků. Jednoduše řečeno, lidé sami rozhodují o tom, co je potká, a nemají se čeho bát - kromě sebe samých.

Do šestadvacetileté Sarity by nikdo neřekl, že trpí úzkostmi. Měla všechno, co lidé od života obvykle chtějí: milujícího manžela, který ji dokázal finančně zajistit, dvě zdravé a chytré děti a dům na předměstí. Sarita pracovala na částečný úvazek v knihkupectví, ne proto, že by to jejich rodinný rozpočet potřeboval, ale protože chtěla být mezi lidmi.
Tak proč tedy přišla za mnou na andělskou terapii a kladla tolik otázek, plných strachu z budoucnosti? Požádala mě o výklad týkající se jí, jejího manžela, jejich dětí, dalších příbuzných a světa obecně. Ptala se: "Jak jsou na tom naše děti se zdravím? Může si být můj manžel jistý svou prací? Dožije se moje matka vysokého věku? Nejsou na mě v knihkupectví naštvaní?"
Jak jsem tak Saritě tlumočila odpovědi andělů na její otázky ohledně jejích blízkých, postupně jsem zjišťovala, že se všem daří dobře a žádného z nich nečeká v bezprostřední budoucnosti žádný zásadní problém. V duchu jsem se tedy andělů zeptala, proč si Sarita dělá takové starosti, když nic nenaznačuje rodinné ani zdravotní problémy.

"Sarita se trápí neustálými obavami." odpověděli mi andělé. "Sotva se ráno vzbudí, už si dělá starosti o děti a celý den pak má obavy o manžela a všechny, které zná. Sarita je milující duše, která by ráda pomáhala druhým. Tvým úkolem je ukázat jí, jak se těchto věčných obav může zbavit a začít se konečně radovat ze vztahů s lidmi a ze života."

Zeptala jsem se Sarity, jestli má často obavy. Místo odpovědi ukryla tvář do dlaní a rozplakala se.
"Obavami trpím v jednom kuse. Neustále si dělám starosti o děti, o manžela i o naše životy."
Andělé Saritě okamžitě seslali svou radu a jejich kolektivní hlas měl v tu chvíli takovou sílu a byl provázený takovou láskyplnou energií, že to překvapilo i mě.

"Tvoje úzkost pramení z toho, že se bojíš určitého typu temnoty a snažíš se této temnotě uniknout. Děsí tě, že by nad tebou mohla získat moc nějaká bytost nebo okolnost, která by ti mohla ublížit. Tento tvůj děs dává energii a život síle, která ve skutečnosti vůbec neexistuje. Když se pak svými obavami snažíš proti této temnotě bojovat, dáváš tak vzniknout další iluzi. Sama si tak vytváříš to, čeho se bojíš nejvíc."

Snažila jsem se to Saritě vysvětlit: "Každá myšlenka a každý pocit jsou ve své podstatě modlitbou, a tak člověk k sobě přitahuje to, an co se soustředí. Je tedy ironií, že se obáváte, že byste mohla ztratit ty, na nichž vám záleží, ať v důsledku nemoci, nebo toho, že by se na vás mohli rozzlobit. Pokud by se to totiž opravdu stalo, bylo by to jen proto, že jste si tento problém sama vytvořila."

Sarita nepřestávala plakat. "To je veliká pravda. Tak strašně se bojím, že mě manžel opustí, nebo že mě děti přestanou milovat, že je tím začínám od sebe odhánět. Manžel na mě často vyjede, protože už ho unavuje, jak se ho neustále ptám, jestli je všechno v pořádku a jestli se na mě nezlobí. Nechci všechny dohánět k šílenství, nechci, aby mě opustili."

"Proto tě vyzýváme, abys nás přizvala na pomoc. Místo obav z temných okolností věz, že tě neustále ochraňujeme a dbáme o tvoje bezpečí. Pokus se vzepřít nutkavé potřebě zápasit s nepřáteli, které si sama vytváříš, a namísto toho se obrať na své přátele, ať už viditelné, nebo neviditelné. Tvou rodinu ani tvou osobu nic kromě tebe neohrožuje. Měla bys pozměnit svoje vnitřní nastavení, abys kolem sebe vytvářela klidnější prostředí."

Andělé Saritě dále poradili, že když ve svém okolí eliminuje řadu zdrojů negativních podnětů, získá pozitivnější náhled na svět. Zejména jí doporučili, aby do doby, než její úzkostné stavy ustoupí, nesledovala negativními obrazy zahlcené televizní zpravodajské relace a noviny. Také jí navrhli, že by mohla dosáhnout většího klidu meditacemi.
"Bude mnohem lepší, když svůj čas věnuješ smysluplným a povznášejícím vztahům a aktivitám. Zkus se smát se svými dětmi, meditovat, přečíst si inspirativní knížku, vyrazit ven do přírody, nebo si procvičit tělo."

Andělé mi pak ukázali obraz ženy, která se zdála být o pár let starší než Sarita. Popsala jsem Saritě, že má krátké hnědé vlasy a je trochu při těle. Sarita v ní rozpoznala svou přítelkyni Patty.
"Andělé říkají, že zdrojem mnoha vašich úzkostí je tahle vaše přítelkyně," tlumočila jsem jí, "protože na vás přelévá svoji negativitu."
Sarita mi vysvětlila, že Patty má sklony k depresím a častým obavám a že za ní často přichází, aby si od ní nechala poradit se svými problémy.
Andělé jí k tomu řekli: "Při hovorech s touto takzvanou kamarádkou tě ovlivňuje její negativní pohled na svět. Řada tvých obav pramení z tvých častých hovorů s Patty, která má také ve zvyku dělat si zbytečné starosti. Trávíš s ní čas z pocitu viny a povinnosti. To není dobrý základ pro žádný vztah a tak tě vyzýváme, aby ses příště rozhodla jinak a trávila své dny v lásce, ne ve strachu."

Andělé mi začali ukazovat film, zobrazující jejich nebeský recept na Saritinu úzkost: "Měla bys omezit konzumaci potravin a nápojů, které tě příliš stimulují a vyvolávají v tobě nervozitu a napětí, jako jsou například káva a kofein. Tvoje současná strava u tebe vyvolává tělesnou reakci podobnou zvýšenému krevnímu tlaku. Také bychom ti doporučili vyřadit z jídelníčku čokoládu a jednoduché cukry, protože jsi extrémně citlivá na jejich stimulační účinky."

Sarita se začala těmito doporučeními řídit a její život se okamžitě změnil k lepšímu.

* * *

ZBAVTE SVŮJ ŽIVOT ZDROJŮ NEGATIVITY, AŤ UŽ JE JÍM TELEVIZE, NEBO NĚKTEŘÍ PŘÁTELÉ. VĚNUJTE ČAS POZITIVNÍM ČINNOSTEM, KTERÉ VÁS BUDOU NAPLŇOVAT. VYHÝBEJTE SE JÍDLŮM A POTRAVINÁM, PO NICHŽ SE VAŠE NERVOZITA ZHORŠUJE.

* * *

- z knihy Andělské rady pro šťastný život, Doreen Virtue

2 komentáře:

  1. Pravdivé,inspirující a čisté…Jdu to toho :-) !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jak se zbavit negativních myšlenek,když je člověk psych. na dně, už si nevím rady, nedokážu se odblokovat...

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.