středa 22. ledna 2014

Jste ve svých vztazích "zachránci"?

Pozemští andělé si myslí, že zachraňování je normální součástí všech vztahů. Vidí sami sebe jako silné osobnosti schopné poskytovat bezedné zdroje, což je poměrně věrohodný popis, protože se již naučili, jak se napojit na Zdroj energie a všeho potřebného.
Pozemští andělé jsou natolik empatičtí, že cítí emoce všech ostatních lidí, obzvláště ty bolestné. Ve skutečnosti však mají těžké problémy rozlišit své vlastní pocity od pocitů druhých lidí.
Kombinace schopnosti pozemských andělů cítit bolest druhých a vlastního přání, aby byli všichni šťastní, je činí přirozenými "zachránci".

Zachraňování je nádherná věc, pokud jste hasič nebo lékař rychlé pomoci, a nebo v jakékoli jiné situaci, kde je druhá osoba bezmocná a neschopná si sama pomoci. Ale zachraňování lidí, kteří se dokážou ze své jámy vykopat sami, je místem, v němž se pozemští andělé dostávají do problému.

Když pozemský anděl vstoupí někomu do života a začne ho zachraňovat, přestože to tento člověk dokáže udělat sám, říká se tomu "zmocňování". Je to případ, kdy někomu berete možnost, aby se něco sám naučil a vyrostl.
Příkladem by mohla být matka, která svému dospívajícímu synovi stále ještě pere prádlo a uklízí jeho pokoj a stele mu postel, přestože to již dokáže dělat sám. Mnohé by tím získal, kdyby mu bylo dovoleno, aby se učil starat se o své prostředí. Nebo si vzpomeňte na rodiče, kteří dokončují projekty svých dětí, přestože by se jimi dítě naučilo nové dovednosti, kdyby na projektech pracovalo samo pod minimálním dohledem dospělého.

Někteří pozemští andělé zachraňují cizí osoby. Potkají novou osobu, které je jim líto, a nabídnou jí šokující pomoc, jako například, že jí otevřou vlastní domov, aby v něm mohla bezplatně bydlet, dávají peníze lidem, které sotva znají, tráví hodiny na telefonu poskytováním rad, nebo si zvou cizí lidi na schůzky.

Zachránci věří, že je jejich prací napravovat ostatní. Také věří tomu, že jsou pro to unikátně uzpůsobeni. Věří, že když dané osobě nepomohou oni, pak jí už nepomůže nikdo! To jim dodává pocit smyslu a poslání, a stejně tak si tím uspokojují své egocentrické pocity výjimečnosti.
Protože se zaměřují více na životy ostatních než na svůj vlastní, vyčerpávají si tak energii, kterou potřebují k nápravě svého vlastního života.

* * *

- ukázka z knihy Assertiveness for the Earth Angels (Asertivita pro pozemské anděly), Doreen Virtue
překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.