středa 9. dubna 2014

Jestli to bolí, není to láska

Mnozí z nás mají v otázce zármutku trochu zmatek, protože jsme přesvědčeni, že zármutek vzniká z toho, když někoho milujeme. Zármutek je však ve skutečnosti důsledkem toho, že naše potřeby nejsou naplněny. Zármutek se nerodí z lásky. Láska nic nežádá; s láskou nepotřebujeme, aby bylo po našem. V lásce je porozumění, přijetí a odpuštění. Láska nám dovoluje projevovat soucit a milosrdenství, umožňuje nám oprostit se od lpění a komunikovat. Láska dává a nechce nic než být v duchovním kontaktu. Potřeby nás naopak nutí rozmazlovat se, něčeho se dožadovat, něco odmítat, nutí nás nerozumět, soudit, na něčem trvat, obviňovat, trucovat, předvádět výbuchy vzteku a snažit se mít vše pod kontrolou - tohle všechno jsou způsoby, jak ukrýváme svůj strach z důvěrnosti.

Z toho, do jaké míry nás vztah zraňuje, lze vyčíst, jak jsme potřební či ustrašení. Potřeby jsou časované bomby bolesti a konfliktu. Zranit se můžeme jedině tehdy, když se snažíme něco si vzít. Rozhodující moment ohledně dosažení zralosti spočívá v tom, jak zvládáme vlastní potřeby, což se odvíjí od toho, zda považujeme potřeby za příznak slabosti či strachu, anebo je dokážeme chápat jako volání po lásce a léčení. Takové rozhodnutí můžeme učinit v každém vztahu: buď překleneme mezeru ve vztahu, kterou nám potřeby signalizují, anebo se snažíme je naplnit - to však nakonec vede k tomu, že se partner cítí využívaný a vzdoruje. Partner se pak stáhne do sebe, abychom ho dál nemohli využívat, a tato vzdálenost vyvolá ve vztahu stagnaci.

Potřeby můžeme nahradit láskou, takže díky tomu, že odpustíme, od něčeho se oprostíme a spojíme se s partnerem, dospějeme k úspěchu a celistvosti. Tam, kde kdysi bývalo braní, se nyní nalézá dávání a přijímání. Tam, kde kdysi bývaly požadavky, vládne komunikace, výzva a prosba. Tam, kde kdysi bývala soutěživost, je teď spojení, spolupráce a sdílení. Tam, kde byla provinilost a emocionální vydírání, zacílené na uspokojení vlastní potřeb, nyní nacházíme dávání či odpuštění, které léčí naše potřeby.

* * *

Podstata zármutku
Ublíženost vzniká z toho, že naše potřeby nebyly uspokojeny. Ve své potřebnosti se snažíme brát, ale to, co chceme, od sebe vskrytu odstrkujeme, takže nejsem schopni přijímat.

Podstata léčení
Pokud vyléčíme své potřeby, lpění a bolest, umožní to našemu vztahu, aby rostl a stal se celistvým.

Léčivý návrh
Jestli tě zraňuje, když pro jiného člověka děláš něco z lásky, pak to láska není. Ve skutečnosti se pokoušíš naplnit vlastní potřeby a za lásku to jenom vydáváš. Prozkoumej své vztahy a zjisti, jak je tvá potřeba drží jako rukojmí - buď ochoten léčit potřeby a trhliny, které existenci potřeb naznačují, a to tím způsobem, že vybuduješ mezi sebou a partnerem vazbu.

Rozhodnutí pro léčbu
"Jsem odhodlaný léčit všechny místa v sobě a ve vztazích, na nichž vydávám vlastní potřeby za lásku."

Léčivé cvičení
Podívej se na své vztahy a na příklady toho, kde ses pokusil vydávat potřeby za lásku. Nyní se znovu rozhodni ve prospěch porozumění a vyzrálosti, aby ses od těchto potřeb mohl oprostit. Představ si každou z nich jako zrnko písku, které ti působí bolest. Všechna ta zrnka si teď sesypej do dlaně a buď ochoten dát je nebesům. Až tyto potřeby svěříš do rukou Božích, co ti bude dáno místo nich?

* * *

- z knihy Milovat z celého srdce, Chuck Spezzano

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.