neděle 4. května 2014

Křišťál

Název: podle řeckého krystallos - led
Astrologie: znamení Lva, Kozoroha, Vodnáře
Čakra: zejména temene a čela, ale jinak prakticky pro všechny ostatní čakry

* * *

Křišťál, tzv. horský, čirá odrůda obecného křemene, výskytem jeden z nejrozšířenějších minerálů, se už od nepaměti těšil vysoké oblibě. Ve starém Řecku se věřilo, že jde o zkamenělý led svatých vod, který ani v nejsilnějším žáru neroztaje. Buddhismus ho řadí mezi sedm drahocenností, jako kámen duchovního poznání, čistoty a dokonalosti náhledu. V křesťanském pojetí křišťálová koule symbolizuje čisté Boží "bílé" světlo, v němž je obsaženo celé spektrum barev, jak to vidíme po dešti za sluneční záře v podobě duhy, která se nad námi klene na obloze. Obecně řečeno, křišťál zosobňuje aspekt čistoty ve všech rovinách a formách.Křišťál, kámen kamenů. Celá tisíciletí byl považován za účinný talisman s tajemnými magickými schopnostmi. Šamani v Austrálii a na Nové Guinei s jeho pomocí přivolávají déšť, Tibeťané ho dodnes používají jako lék na otevřené rány, Japoncům symbolizuje trpělivost, moudrost a dokonalost, a americkým Indiánům je prostředníkem při komunikaci s duchovním světem. Starověcí Římané jej znali jako lék proti zduření žláz, proti horečkám a na utišení bolestí. Později, ve středověku, byl drcen na prášek a užíván proti úplavici, průjmu, kolikám a dně. Oblázek křišťálu v ústech mírnil pocit žízně a položen na jazyku měl srážet teplotu. Lidé všech kultur jej ctili a všestranně prakticky používali a ani dnes tomu není jinak.

Křišťál symbolizuje světlo na Zemi, jeho očistnou, léčivou energii. Působí jako katalyzátor, který v nás urychluje výměnu energií. Negativní energii odebírá a pozitivní energií nás nabíjí. Zajišťuje rovnováhu, posiluje nás a v meditaci se stává zrcadlem naší duše, průvodcem na naší Cestě do transcendentního středu. V magické rovině odporuje všemu, co na něj působí v protikladu, věčné tmě, veškerému zlu, negativní energii, černé magii. Používáme ho jako kyvadlo k určení kladů a záporů, jako kouli k podpoření jasnozřivosti a obecně jako oblázku či prostého krystalu k podnícení inspirace a intuice.
Čirá jasná zář křišťálu nás spojuje s pramenem původní energie, která sídlí v naší duši jako Božské světlo a zcela nás prozařuje svou tvůrčí silou. To světlo je v nás stále, ale my ho často pro mnohé blokády a stěny, které jsme si v sobě vytvořili, necítíme. Křišťál propojuje naši duši s věčností Universa, čistí a chrání naši auru, odstraňuje blokády bránící průtoku energie, veškeré nečistoty a disharmonie duše, prosvětluje naše pocity, myšlenky a představy a nabíjí nás novou životodárnou energií.
Křišťál nás učí vidět se takové, jací skutečně jsme. Pomáhá nám tím k odstraňování karmické zátěže, jakožto předpokladu našeho konečného vystoupení, cesty započaté mnoha minulými životy. Každou úchylku, která nám v tom brání, můžeme pomocí křišťálu lépe a ostřeji rozpoznat, a proto řešit a napravit. K tomu už potřebujeme jen vlastní vůli a úsilí.

Přírodní, ničím neznečištěná podstata křišťálu může energii posílit, koncentrovat, ukládat, přenášet nebo přeměňovat. Jestliže je náš organismus a duševní stav oslabený a v nerovnováze, přichází napětí, později bolest a nakonec i nemoc. Tomu všemu můžeme předcházet prevencí. Křišťál nosíme, kontemplujeme a meditujeme s ním, a jestliže nemoc přesto propukne, posilujeme jím postižená místa, která takto uvedeme do souladu s celým organismem a všemi energetickými centry. Křišťál existuje v rozličných tvarech krystalů, které mají přes svoji univerzálnost v mnohém rozdílnou schopnost, působnost, sílu a oscilaci, a proto záleží jen na naší zkušenosti a praxi, jak se rozhodneme a pro kterou oblast a poruchu ten který typ použijeme.
Při modlitbě, kontemplaci a meditaci se doporučuje poloha krystalu špicí vzhůru, při léčení, zvláště blokád, kde je důležitý svod negativní energie, vždy špicí dolů. Křišťál má tu neobyčejnou a univerzální vlastnost, že je možno jej účinně použít ve všech energetických centrech těla a proti všem bolestem. Pomocí krystalu křišťálu můžeme dále spolehlivě určit i blokády a nemocné oblasti, které jsou v počátečním stadiu a ještě je jako napětí či bolest necítíme. To sice vyžaduje zvýšenou vnímavost, neboť se jedná o jemné chvění, ale i tu v sobě můžeme trpělivým cvičením prohloubit. Krystal, jakoby přitahován magnetem, táhne naši ruku vždy k oblasti, která je nějakým způsobem postižena.

V centru hrdla křišťál pozitivně působí na funkci štítné žlázy, v srdečním centru na srdce, krevní oběh a plíce, v pupečním centru na zažívací ústrojí atd. Zdravotně nejúčinnější síla křišťálu je ovšem v jeho schopnosti tišit neuralgické bolesti. Pomáhá při nevolnosti, závratích, bolestech hlavy, migréně. Jako voda se doporučuje při kožních nemocech a popáleninách. Při průjmech a žaludeční nevolnosti užíváme vodu vnitřně po douškách.
Přestože křišťál není se svou hojivou energií zcela bezbranný v léčení následků, které jsou už jen pouhým vyvolaným stavem, odstraňuje především příčiny, tedy podstatu.
Nemáme-li k dispozici jiné kameny, křišťál je univerzálním prostředkem na všechny potíže, nemoce a neduhy. Pokládáme ho na odpovídající čakry, které jsou oslabené nebo blokované, nebo mezi ně k podpoře průchodu energie, anebo přímo na nemocná místa. Jako prevenci nosíme korále či přívěsek. Křišťálovou vodu, stejně jako u jiných kamenů, můžeme použít zevně, nebo užívat vnitřně jako elixír.
Bohatá drůza křišťálu by neměla chybět v žádném příbytku, kde je zapotřebí důkladné výměny energie. Tam působí nejen jako harmonický prvek ovlivňující mezilidské vztahy v rodině, ale společně s růženínem také jako ochrana před elektrickým smogem a zářením. Kromě toho vyrovnává a neutralizuje, je-li to nutné, patogenní zóny.

OČISTA: Jako u všech ostatních kamenů provádíme důkladnou očistu přes noc v misce s vodou, nebo několik minut pod tekoucí vodou. Někdy se doporučuje křišťál položit na hematit, aby se vybil. Potom nabíjíme libovolně dlouho na přímém slunci. Pozor na podložku pod křišťálem, zejména u výbrusu koulí, které často působí jako čočka a mohou podklad propálit.
Nezapomeňme, že křišťál může být i vydatnou pomocí ostatním kamenům, které bez rozdílu čistí a energeticky oživuje.

* * *

- z knihy Skrytá moc drahých kamenů, Josef Pavel Kreperát

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.