úterý 26. dubna 2016

Jak mluvit o sexu

Sexuální vztah může být podivuhodnou poutí stále novými krajinami a objevitelská fáze se nemusí nutně omezit jen na prvních několik měsíců nového vztahu. Budete-li stále zkoušet nové věci, snižujete tím riziko, že vám společný sex zevšední a začne vás nudit.

V rozhovorech o sexu je mimořádně důležité vyhnout se jakékoli kritice partnerových výkonů. Sebedůvěra lidí ohledně života v posteli bývá totiž velmi křehká záležitost a nabourávat ji zrovna svému partnerovi či partnerce je mírně řečeno nerozumné. Stanou se tím jen svázanější a topornější. Chcete-li navrhnout něco nového, nikdy přitom nepoukazujte na to, co se vám na sexuálním chování svého protějšku nelíbí. Mluvte jen o tom, co byste chtěli.

Dělat věci jinak chce obvykle žena, musí si dát ovšem dobrý pozor, aby to partnerovi sdělovala láskyplně a s patřičným oceněním. Muž by se měl k jejím přáním stavět tak vstřícně, jak dovede, a neměl by si je vykládat jako znamení, že není dost dobrý milenec. Místo toho by je měl považovat za způsob, jak obohatit společný sexuální život. Projeví-li jeden z partnerů přání, se kterým má jeho protějšek problém, měli by se společně pokusit nalézt vhodný kompromis. Ke spokojenosti totiž často stačí vidět a zakoušet partnerovu dobrou vůli.

Lidé, kterým se o sexu špatně mluví, si mohou opatřit některou z nesčetných knih o sexu a číst ji buď společně, nebo i každý zvlášť. Nemusíte pak ani nic říkat, stačí ukázat na obrázek nebo na odstavec a zeptat se partnera, jestli by se mu to líbilo. Čtením knih o sexu si také člověk dost rozšíří obzor o tom, co by se mu mohlo líbit. Od nikoho nemůžete čekat, že si na všechno přijde sám.
Důležité je také mluvit o sexu ve správnou chvíli. Skoro nejhorší čas na vyjadřování svých sexuálních přání je těsně před nebo těsně po milování, úplně nejhorší je to však v jeho průběhu. Naopak nejlepší je tyto věci probírat kdykoli během dne.

V dalším kroku je pak třeba uvést vše, o čem jste mluvili, do praxe. Většinou páru nezbývá nic jiného než jít cestou pokusu a omylu, přičemž je naprosto zásadní udržet si smysl pro humor a láskyplný přístup jeden k druhému. Nic neničí sexuální uspokojení spolehlivěji než netrpělivost a přílišná žádostivost. Naopak hravost a uvolněnost jej vždy podpoří.

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.