pondělí 9. prosince 2019

12 doporučení pro vánoční nakupování

Pokud vás sváteční období obvykle zanechává na finančním dně a máte pocit, že jste více času a energie strávili boji s nekonečnými řadami v obchodech místo se svými blízkými, proč si to tentokrát nezjednodušit? Zde jsou některé jednoduché tipy, jak si svátky užít, aniž byste museli vyloupit banku.

1. Udělejte si předvánoční úklid
Stále je čas získat nějaké peníze navíc, abyste si mohli o svátcích dopřát. Věnujte pár hodin výběru těch věcí, které už nepotřebujete, jako je např. oblečení, knihy, šperky, nábytek, hudba či sportovní vybavení, jež můžete prodat - ať už online, na bleším trhu nebo v bazárcích. 
Jak se říká: Co je pro jednoho odpad, může být pro druhého poklad. A tak nejen, že si můžete vydělat pár korun navíc, ale také můžete něčí Vánoce učinit obzvláště hezkými. 

2. Udělejte si seznam a dvakrát si ho zkontrolujte
Sepište si všechny věci, které si potřebujete koupit, a jídla, která potřebujete na svátky připravit. Tyto seznamy vám pomohou si dobře naplánovat své útraty. 
  • Dárky - Sepište si seznam lidí, kterým chcete něco koupit, dále co jim chcete koupit a kolik peněz jste ochotni vydat na tu kterou osobu.
  • Jídlo - Udělejte si seznam potravin a nápojů, které budete potřebovat, a kolik za to všechno můžete utratit peněz. Nakupte si všechno, kde je to možné, předem - např. mražené potraviny, které vydrží dlouho čerstvé.
  • Cestování - Ať už někam jedete autem nebo hromadnou dopravou, dá se o svátcích na cestě ušetřit. Sepište si, za co všechno budete muset zaplatit, až někam pojedete - jízdenky, ubytování, pojištění, benzín, atd. Zaplaťte to co nejdříve, abyste se vyhnuli prémiovým cenám za cestu na poslední chvíli nebo sezónnímu zvýšení ceny. Pokud budete o svátcích řídit, zjistěte si, který den bude nejvýhodnější dočerpat palivo, a natankujte si týden před Vánocemi. 

3. Kontrolujte si své utrácení
Pozorné sledování a ověřování si svých svátečních útrat je nejlepší způsob, jak se vyhnout tomu, že překročíte své finanční možnosti. Můžete si k tomu stáhnout aplikaci, sepisovat si seznam svých útrat ručně nebo pomocí svého online bankovnictví. 

4. Dejte si pozor na zadlužování
Pokud nemáte právě teď dost peněz na všechno, co byste na Vánoce chtěli koupit, můžete být v pokušení jít ve svém účtu do mínusu, peníze si půjčit nebo využít službu typu "kup teď, zaplať později". Přestože jsou to lákavé způsoby, jak získat ihned to, co potřebujete, bude vás tato "výhoda" stát mnoho, jakmile si uvědomíte, s jakým dluhem vstupujete do nového roku. 
Než se tedy upíšete nějaké půjčce, ujistěte se, že rozumíte jejím pravidlům a podmínkám, zejména tomu, kolik budete muset za dočasnou výhodu zaplatit a jak dlouho budete muset platit. 

5. Vyrobte svá osobitá přání či způsob balení dárků
Většina lidí svá vánoční přání po svátcích vyhodí, což je stejné, jako vyhazovat do koše peníze. Tento rok si místo utrácení za přáníčka v obchodě, která později stejně skončí v koši, vyrobte přání, která si vaši blízcí rádi ponechají. 
Můžete například: 
  • použít svou oblíbenou fotku a vytvořit své osobní přání
  • máte-li děti, dejte jim nějaký papír, aby na něj něco nakreslily či namalovaly, a z něj pak vytvořte vánoční přání
  • nahrajte video zprávu na svůj mobil a pošlete ji e-mailem svým blízkým
  • napište svým milovaným hezký dopis namísto vánočního přání - je to krásný způsob, jak jim vyjádřit, kolik pro vás znamenají, nebo jim poděkovat za něco speciálního, co pro vás možná v tomto roce udělali
Popřemýšlejte také, zda je nutné kupovat drahý barevný nebo obrázkový balicí papír. Možná by stačil obyčejný, jednobarevný papír, který vykoná stejnou službu a nebude zdaleka tak drahý. Navíc ho můžete použít i v průběhu roku a ne jen o Vánocích. 

6. Využívejte možností ušetřit při online nákupech
Pokud nakupujete online, dívejte se po možnostech, jak ušetřit každou možnou korunu. Než začnete, podívejte se na internetu po slevových kupónech, které byste mohli při nákupu využít. Dívejte se na stránkách do sekcí Výprodej.  
Jestliže víte, co hledáte, zadejte si danou položku do vyhledavače, spíše než abyste ji kupovali v jednom jediném e-shopu. Jinde může být tatáž věc mnohem levnější. 
Když něco objednáváte, zamyslete se nad cenou poštovného. Někdy cena dané věci ohromně naskočí, jakmile se k ní přičte poštovné a balné - a možná by proto vyšla levněji, kdybyste si pro ni prostě zašli do obchodu. Nebo se podívejte po věcech, které jsou v období Vánoc zasílány zdarma. 

7. Nechte si o Vánocích posílat newslettery
Pokud máte oblíbený obchod nebo značku, můžete dostat exkluzivní slevy skrze newslettery nebo jejich sociální média (Facebooková stránka, Instagram..) V těchto newsletterech můžete dostat upozornění i na výprodeje a různé speciální nabídky. 
Existují také různé aplikace, které vyhledávají aktuální slevy, takže i ty se vám mohou o Vánocích hodit. 
Než využijete nějakou slevu nebo nabídku, vždy si ověřte podmínky a pravidla nákupu, abyste se ujistili, že víte, co kupujete, a že stránka je legitimní. 

8. Vánoční dárky nejsou o tom, kolik za ně utratíte
O Vánocích je na nás vyvíjen velký tlak, abychom utráceli za velkolepé dary, ale vysoká cena není u dárků vůbec nutná. Zde je pár nápadů, jak můžete projevit svou lásku, aniž byste za to dali celé své jmění:
  • Dohodněte si cenový limit - Navrhněte svým blízkým, že si navzájem určíte finanční limit, který vynaložíte na své dárky, tak aby si obě strany udržely svůj rozpočet v rámci mezí. 
  • Kupte dárky jen dětem - Dohodněte se s ostatními dospělými ze své rodiny, že letos nakoupíte dárky pouze dětem. 
  • Darujte vlastnoručně vyrobené poukazy - Často si pamatujeme spíše to, co pro nás druhý člověk udělal, než dárky, které nám dal. Zvažte, zda by někdo z vašich blízkých ocenil vámi osobně vyrobený poukaz na nějakou formu pomoci - např. hlídání dětí, masáž, piknik, domácí večeře nebo úklid domu. 
  • Využívejte slev v průběhu roku - Využívejte výprodejů v průběhu roku a nechte si výhodně zakoupenou věc jako dárek pro někoho na Vánoce. 
  • Srovnávejte nabídky - Některé obchody se snaží předehnat nabídky konkurence, a tak porovnávejte jejich nabídky a vezměte si s sebou dané informace, půjdete-li pak do obchodu. Nebojte se o slevu požádat - můžete dostat vánoční zázrak!
  • Second-handy a antikvariáty - Tyto obchody mohou skrývat skutečné poklady! Jste-li připraveni věnovat nějaký čas procházení obchodu, můžete v něm objevit věci velké kvality za zlomek ceny, kterou byste za ně zaplatili ve velkých obchodech. 

9. Nakupte si vše v klidu a včas
Budete-li nakupovat v kamenných obchodech, zvažte následující "pravidla" pro zmírnění předvánočního nákupního stresu a omezení přehnaného utrácení:
  • Vymezte si časový limit na své nákupy - Vejděte dovnitř, kupte, co potřebujete, a běžte ven, abyste nenakupovali více, než jste původně chtěli. 
  • Nakupujte v nezvyklém čase - Využijte prodloužených otevíracích dob a běžte nakupovat v čase, kdy v obchodech není tolik lidí. Budete si moci vybírat pečlivěji a mít na to více prostoru. 
  • Nakupte nejprve méně drahé věci - Pokud děláte větší nákup a jako první kupujete to, co je na vašem seznamu nejdražší, snadno ztratíte přehled o dobrých cenách. Vymezte si tedy rozpočet, nakupte nejprve ty menší a levnější věci, a pak teprve zvažte koupení těch dražších. 
  • Nechte si věci v obchodě předchystat - Pokud nakupujete online, podívejte se, zda je možné si zboží vyzvednout na prodejně. Ušetříte tak na svých nervech, vyhnete se řadám a rovněž nebudete vystaveni takovému pokušení nakupovat ještě něco dalšího.
  • Choďte jen do obchodů, kde něco potřebujete - vyhnete se tak rozptylování a impulzivnímu utrácení. 

10. Dávejte těm méně šťastným
Šiřte vánoční náladu tím, že věnujete nějaký obnos těm, kdo tolik šťastní nejsou. Zvažte darování peněz na dobročinné účely, podpoření něčího snu nebo věnování materiálních věcí tam, kde jsou potřeba. Rovněž můžete někoho obdarovat tím, že mu věnujete svůj čas.

11. Odlehčete svůj sváteční náklad
V tomto období může být cena za veškerou zábavu opravdu vysoká. Pokud si však vše pečlivě naplánujete, vy i vaše peněženka si můžete užít plody své snahy. Zde jsou některé způsoby, jak odlehčit svůj vánoční náklad:
  • Podělte se na přípravě hostiny všichni - I když můžete být na Vánoce hostiteli, nemusíte všechno připravovat sami. Poproste návštěvníky, aby také přinesli něco malého s sebou. 
  • Kupujte jen to, co opravdu potřebujete - Je snadné přikládat přílišnou váhu množství jídla, které budete na svátky potřebovat. Uvažujte střízlivě, abyste pak nemuseli jídlo vyhazovat nebo dojídat zbytky ještě v lednu. 
  • Využijte nabídek supermarketů - Sepište si seznam potravin, které na Vánoce potřebujete, a pak využijte konkurujících nabídek mezi supermarkety a nakupte si výhodně zlevněné věci. Nekupujte všechno jen v jednom obchodě, pokud některé věci můžete dostat jinde levněji. Přitom můžete něco koupit levněji i u místního obchodníka v malém obchůdku nebo na trzích. 
  • Využívejte svých věrnostních karet - Pokud často nakupujete v jednom obchodě, kde se vám načítají kredity po utracení určité částky, podívejte se, zda byste za svůj nasbíraný kredit nemohli dostat slevu na svůj vánoční nákup. 

12. Udělejte si plán na další Vánoce
Jakmile budou tyto Vánoce za vámi, udělejte si rovnou plán na ty další. Zde je několik doporučení, jak si zajistit, že vaše příští Vánoce budou finančně pokryty:
  • Začněte spořit už teď - Založte si pokladničku pro účel Vánoc a po každé výplatě do ní odložte menší finanční obnos. Spočítejte si, kolik je třeba si odkládat, máte-li konkrétní představu o nákladech, které budete o dalších Vánocích mít. 
  • Nakupujte dárky i během roku - Využívejte různých výprodejů a výhodných nabídek. Snížíte tak své výdaje a ty vánoční pak budou snáze zvladatelné. 
  • Šetřete předem na dražší dárek - Pokud máte v plánu kupovat něco hodně drahého nebo na splátky, začnete si odkládat či splácet již teď, aby to o Vánocích bylo vyřízené. 

Přejeme vám krásné Vánoce!

* * *

zdroj: https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/news/12-money-tips-for-christmas
překlad: Magda Techetová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.