úterý 1. října 2013

Andělské rady pro případy vyhasínající vášně

Na počátku každého intimního a milostného vztahu vás s partnerem spojuje intenzivní vzájemná vášeň a touha po blízkém poutu. Intenzivně se přitahujete, nejraději byste byli neustále spolu a věčně se dotýkali. Přímo se musíte nutit, abyste si alespoň na chvíli udělali přestávku od hlubokého duchovního a citového sbližování, jímž je fyzické milování. Upřímně a z celého srdce se snažíte učinit svůj protějšek šťastným a vyplnit všechny jeho potřeby.

Když pak nevíte, co dělat a čemu se vyhnout, mohou do vašeho vztahu postupem času vstoupit nuda, nezájem a nespokojenost. Jako by partneři ve vztahu vyhořeli. Vášeň zmizí a dál spolu zůstáváte už jen ze zvyku, finančních důvodů, kvůli pocitu viny, dětem nebo z povinnosti.
Pokud zůstanete s partnerem i po vyprchání prvotní vášně, začnete se vzájemně nesnášet, častovat se znevažujícími poznámkami, potlačovat city či jednat jinými pasivně-agresivními způsoby. Ze společného milování se stane nezáživná rutina nebo ho přestanete provozovat docela. Možná si dokonce najdete mimomanželský poměr nebo alespoň budete snít o tom, že byste si ho našli.

Andělé říkají, že je zcela běžné, že vášeň provázejí pravidelné výkyvy. Když jí ubývá, můžete její celkové množství podpořit vědomým snažením. Andělský recept pro případy upadajícího vztahu zní, pokusit se ve chvílích mizející touhy znovu vybudit mysl i srdce. Celé tajemství spočívá v tom, že musíte velmi silně toužit po tom, aby míra vášně ve vašem vztahu opět vzrostla.

Také můžete anděly požádat, aby vám pomohli zvýšit celkovou hladinu energie vašeho vztahu. Andělé pak přímo vstoupí do vašeho srdce a mysli, odstraní všechnu nudu a přílišnou rutinu, které nejspíš ubírají vašemu vztahu na vášnivosti, a zaplaví vás svou vlastní nebeskou vášní. Také vám mohou poskytnout přímé vedení, které zvýší hladinu vaší energie, například tím, že svému protějšku dokážete odpustit drobné ústrky, jichž se vám dle vašeho názoru dostalo, nebo že vám vztah ukážou z nového úhlu pohledu.

Když se Janie a Lynda seznámily, jiskřilo to mezi nimi na sto honů. Všichni jejich přátelé říkali, že ty dvě jsou pro sebe jako stvořené. Sedmatřicetiletá Janie nikdy neměla dlouhodobý vážný vztah. O tři roky starší Lynda se před čtyřmi lety rozvedla a krátce po přiznání své lesbické orientace se seznámila s Janie. Když se spolu sestěhovaly a vyměnily si prsteny na znamení pevnosti a vážnosti svého vztahu, všechno jim připadalo báječně nové. Byly až po uši zamilované a obě se předháněly v tom, jak by partnerce daly své city najevo.

Když za mnou o dva roky později přišly na první andělské sezení, byly na pokraji rozchodu. Janie mi řekla, že chce začít chodit s dalšími ženami, a ublížená a zmatená Lynda si nebyla jistá, zda chce v takovém vztahu pokračovat. Obě partnerky netrpělivě čekaly, co jim andělé doporučí udělat.
Jako první se ozvali andělé Janie. Jejím hlavním průvodcem byl zesnulý dědeček z matčiny strany. Byl to vážný muž, kterému se podařilo zejména díky jeho sociálním dovednostem vybudovat úspěšnou firmu. Řekl mi: "Janie měla vždycky sklony podléhat nudě a teď touží zažít nějaké nové vzrušení."
Jamie i Lynda přikývly, že je to pravda. Dědeček se poté obrátil přímo na Janie: "Sníš o nových vztazích, jako by to byl všelék, který ti přinese nové vzrušení. Jenže by tě, zlato, začaly brzy nudit. Z mého pohledu se k sobě s Lyndou hodíte."
Janie se snažila nedat najevo žádné city, při těchto slovech jí ale vhrkly slzy do očí.

Nato se už ozvali také andělé Lyndy:
"Také my se domníváme, že tento vztah je pro obě ženy prospěšný. Vyzýváme vás, abyste mu ještě daly šanci tím, že do něj jako nové základní kameny vnesete neotřelé romantické prvky. Vidíme, že jste upadly do nudné a ubíjející rutiny a soustředíte se jen na základní nezbytnosti, kterými je pro tebe, Lyndo, především placení účtů. Kdy naposledy jste si večer někam vyšly? Nemohly byste vstoupit do nové fáze vašeho vztahu tím, že byste se zkusily chovat jako na začátku, kdy jste spolu jenom chodily? Podle toho, co vidíme, se domníváme, že odpověď zní ano. Ve vašem vztahu je ještě pořád velké množství lásky, takže by stačilo jen malé úsilí a plameny vášně by se opět rozhořely."

Díky pomoci andělů jsme s Lyndou a Janie vymyslely, jak by mohly ve svém vztahu začít zase od začátku. Středy a soboty prohlásily za randící večery a domluvily se, že se budou střídat ve vymýšlení programu. Nemuselo jít o nic složitého, stačilo vyrazit na piknik, na procházku nebo do kina. Janie se stýskalo po koncertech v nočním klubu, kde se seznámily, a tak se domluvily, že tam alespoň jednou za měsíc vyrazí. Janie slíbila, že zůstane Lyndě věrná, a Lynda prohlásila, že rozšíří okruh svých zájmů za hranice každodenních starostí.

O šest měsíců později mi od Janie a Lyndy přišel email, v němž mi hlásily, že se jim podařilo znovu rozdmýchat vášeň.
"Je to jiné, než dřív," psala mi Lynda. "Jsme do sebe znovu zamilované, ale takovým velmi vyzrálým a stabilním způsobem, který mi vyhovuje mnohem víc než ta počáteční bezhlavá zamilovanost. Myslím, že jsme obě potřebovaly, aby nám andělé připomněli, že pokud chceme, aby nám náš vztah dával to, co od něj očekáváme, musíme do něj investovat."

(Mimochodem, moji homosexuálně, ale i heterosexuálně orientovaní klienti se mě často ptají, co si andělé myslí o homosexualitě, neboť některá náboženská společenství či jednotlivci mají na vztahy osob stejného pohlaví negativní názor. Obvykle je překvapí, když jim řeknu, že andělé na tento problém nemají žádný názor. Nevidí žádný rozdíl mezi heterosexuálním a homosexuálním vztahem a druhý zmíněný nikdy neodsuzují. Pokud jsou spolu partneři dobrovolně a jejich vztah nikomu neubližuje, mají andělé radost, že se dva lidé setkali v láskyplném, pevném, duchovně založeném vztahu.)

* * *

POŽÁDEJTE O NÁRŮST VÁŠNĚ A POKUSTE SE ZNOVU ROZDMÝCHAT POCITY, KTERÉ VÁS PŮVODNĚ SVEDLY DOHROMADY.

* * *

- z knihy Andělské rady pro šťastný život, Doreen Virtue

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.