neděle 20. října 2013

Asertivita pro pozemské anděly

Asertivita pro pozemské anděly – Jak být "milující" namísto "příliš hodní"

Pozemští andělé jsou posedlí štěstím druhých lidí. Když je kdokoli, koho milujete, nešťastný, cítíte se hrozně. Možná také obviňujete sebe za jejich neštěstí, což pak vytváří celý cyklus spoluzávislosti, v němž je vaše vlastní štěstí závislé na štěstí druhých. A když cítíte, že nemáte moc nad štěstím druhých lidí, cítíte se stejně tak bezmocní v otázce svého vlastního štěstí, a to i přesto, že štěstí druhých na vás nijak nezávisí.

Pozemští andělé mají velmi často fóbii z konfliktů, což znamená, že se velmi bojí argumentování a konfrontací. Pro pozemské anděly jsou nahněvaní lidé opakem šťastných lidí. Proto, když musejí čelit nahněvané osobě, často mlčí a obvykle se sladí s přáními nahněvaného člověka. Pozemští andělé vnímají, jako by to byla jejich chyba, že je někdo nešťastný nebo naštvaný. Cítí se, jako kdyby selhali ve svém úkolu přinášet druhým štěstí. A výsledkem je, že pozemští andělé nedělají vlastně vůbec nic pro to, aby mír udrželi!

Jejich strach z konfliktů dělá z pozemských andělů terč pro manipulativní osoby, kteří zneužívají jejich laskavosti a toho, že jsou hodní. Než se pozemští andělé naučí o vzájemných propojeních, často spadnou do vztahů, kde jsou polapeni někým sebestředným, někým, kdo se stará jen o své vlastní potřeby.

Životní úděl pozemských andělů je přinášet světu mír. Jsou světly seslanými z nebe, která mají svítit a vyzařovat mír a štěstí, aby povznášeli vědomí a vibrace ostatních lidí. Proto jsou pozemští andělé ve světě těmi nejhodnějšími a nejněžnějšími lidmi! Ve skutečnosti se pyšní schopností zůstat hodní i v těch nejhrubších situacích (i když také ztrácejí svou náladu, když se dostanou ke svým limitům).
Pozemští andělé se vidí jako odolní a houževnatí, přestože jsou vysoce citliví. Přebírají břemena ostatních lidí a jen velmi výjimečně žádají od ostatních pomoc. Když je jim pomoc nabídnuta, pozemští andělé ji nepřijmou. Bojí se, že budou druhého člověka obtěžovat. Pozemský anděl si pomyslí:„Když této osobě dovolím, aby mi pomohla, uvedu ji tím do spousty problémů, kvůli kterým se pak možná bude cítit unavená nebo smutná. Nechci do toho vtáhnout druhého člověka, takže to všechno udělám sám/sama.“

Protože pozemští andělé dokážou v každém člověku vidět jeho skrytý potenciál a vnitřní světlo, často pečují o hrubě se chovající lidi, přestože je to zraňuje. Pozemský anděl vždy hledá omluvy pro člověka, který mu ubližuje. Takový pozemský anděl říká: „Ale on/a to tak nemyslel/a,“ nebo „Ale nebylo to přece tak hrozné“, nebo „Měl/a asi špatný den.“ Osoba, jejíž chování a jednání je zraňující, nepotřebuje vynakládat žádné úsilí na posuzování svého chování, protože pozemský anděl to dělá za ni!

Jak se může někdo učit o následcích svého chování, když pro něho pozemský anděl neustále hledá omluvy? Jak může druhý člověk převzít zodpovědnost za svůj život, když pro něj pozemský anděl všechno udělá sám místo něj?

Pozemští andělé jsou tady proto, aby přinesli světu více světla, a nikoli proto, aby dovolovali sebestředné chování druhých lidí! Tím, že pozemští andělé neustále ve všech svých vztazích jen dávají, trpí pak symptomy způsobenými nerovnováhou, včetně těchto:

Odpor a rozmrzelost
Cítí se využíváni kvůli tomu, že jsou hodní, a kvůli tomu, že se jim jejich laskavost nevrací. Tento odpor narůstá a stává se jedovatou kyselou energií, která dělá pozemského anděla nevrlým a nazlobeným a může mít i zdravotní následky.

Únava
Neustálé dávání vyčerpává váš čas, energii, finance a jiné zdroje. Možná zůstáváte vzhůru mnohem déle a vstáváte příliš brzy, abyste měli pro druhé lidi dost času.

Finanční záležitosti
Platíte vždy za všechno vy? To je nezdravá nerovnováha ve vašich vztazích.

Zdravotní záležitosti
Pozemští andělé mají závažné zdravotní komplikace způsobené jejich energetickou nerovnováhou. To může zahrnovat nemoci kůže (potlačený vztek), váhové nadbytky (chránění se pomocí tělesného tuku), problémy s krkem (strach z vyjádření se) nebo nemoci prsou (snaha o všechny pečovat, dokud nejste vyčerpáni).

Máte-li dostatečnou sebeúctu, vybíráte si vztahy s milými lidmi, kteří vás nezneužijí. Bohužel se však většina pozemských andělů cítí přitahována k nešťastným a nespokojeným lidem, kteří potřebují „napravit“. To dává pozemskému andělovi pocit smysluplnosti.

Mohli byste možná potkat opravdu krásné lidi, ale nevšimnete si jich nebo se k nim necítíte přitahováni, protože už jsou zdraví. Proto vaše srdce bije rychleji, když se setkáte s někým nešťastným nebo nahněvaným, protože pro vás představují výzvu. Nevědomě se rozhodnete: „Já ho/ji mohu učinit šťastným.“

Druzí lidé dokážou vycítit, že hluboce toužíte dělat je šťastnými. Proto vás začnou využívat a být na vás závislí, aby se bavili, aby měli ve vás podporu a aby se cítili spokojení. A když jsou nešťastní (což je většina času, protože jen oni sami se mohou učinit šťastnými, a když to hodí na druhé a využívají je k pocitu štěstí, nebo hledají uspokojení ve vnějších zdrojích), obviňují za to vás! A pak se za to viníte i vy sami a vaše světlo pohasíná.

Součástí vašeho životního úkolu je učit se, jak mít s druhými lidmi zdravé vztahy. Je to o tom, že budete lidi milovat způsobem, který je prospěšný, namísto abyste se jim zavděčovali.

* * *

- ukázka z nově vydané knihy (zatím v zahraničí) Asertivita pro pozemské anděly, Doreen Virtue
překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.