pátek 25. října 2013

Ke štěstí nepotřebujete důvod!

Zde je klíčová myšlenka, která je naprosto božská a která vám možná jednoho dne zachrání váš život: ke štěstí nepotřebujete mít důvod!

Krátce poté, co byla vydána moje kniha Smích je ten nejlepší lék, dělal jsem rozhovor s místním DJem Gordonem Astleym v rádiu pro BBC. Znal jsem Gordona velmi dobře. Téměř dva roky jsem se pravidelně účastnil jeho populární ranní show "Likvidátoři stresu na drátě". Společně jsme se shodli na tom, že namísto normálního rozhovoru bychom mohli vyzkoušet experiment - "Experiment bezdůvodného štěstí".

V 10:59 dopoledne řekl Gordon svým posluchačům:
"Po zprávách vám dokážu, že je skutečně možné být šťastní úplně bez důvodu. Zůstaňte s námi!"
Pak přepnul vysílání na zprávy. Když se Gordon dostal zpět do éteru, začal:
"Říká se, že tohle je ten nejlepší lék..."
A pak přestal mluvit na sekundu, dvě sekundy, tři sekundy... než naprosto neohlášeně pustil do vysílání nahrávku toho nejblaženějšího smíchu, jaký jste kdy mohli slyšet.
Nahrávka smějícího se muže trvala asi 45 sekund. Začalo to nenápadným chichotáním, které se rozvinulo v srdečné výskání, a vyvrcholilo vlnami nekontrolovatelného řechtání. Bylo to naprosto nakažlivé. Měli jste to slyšet. Gordon, já, i slečna z počasí jsme se smáli naprosto bezdůvodně. Byl to okamžik čisté radosti. Ale tím to neskončilo.

V následující hodině byly telefonní linky zavaleny posluchači, kteří vyjadřovali své díky za "Experiment bezdůvodného štěstí". Obdrželi jsme hovory od všech možných lidí - od učitele, od lékaře, od květináře, manažera banky, a dokonce i klauna. "Štěstí nepotřebuje žádný důvod," řekl jeden volající. "Vždycky jsem říkal, že štěstí je v srdci." řekl druhý. "Štěstí je zdarma a dobrý smích nic nestojí." řekl jiný. "Děkuji vám, že jste mi připomněli, že se mám smát!" pověděl další.
Poslední hovor byl od ženy, která se zdála být v depresi a osamělá. "Opravdu věříte v bezdůvodné štěstí, Roberte?" Řekl jsem jí, že většinu dní na to pamatuji - že štěstí nepotřebuje žádný důvod, láska nepotřebuje žádný důvod, ani laskavost nepotřebuje žádný důvod. Ale také jsem jí řekl, že mívám dny, kdy na to zapomínám. Ta žena pak řekla: "Jeden z těch dní mám právě dnes. Nevidím žádný důvod, proč bych měla být šťastná. Ale teď přemýšlím nad tím, že k tomu možná žádný důvod nepotřebuji."

Nejvyšší pravdou zůstává, že nepotřebujete žádný důvod k tomu, abyste byli šťastní. Vaše ego s tím nesouhlasí, protože právě ego používá důvody a opodstatnění jako hlavní smysl pro bytí, činnosti a dávání. Podle ega všechno musí mít důvod, jako např.: "Budu šťastný/á, když..." a "Budu šťastný/á, až..." nebo "Budu laskavá, pokud..." nebo "Budu tě milovat, když..."

Bezdůvodné štěstí je naprosto přirozené miminkům a dětem, které se smějí naprosto bezdůvodně, smějí se pro legraci a hrají si čistě kvůli hraní samotnému. Bezdůvodné štěstí je stejně tak přirozené vašemu vyššímu nepodmíněnému Já. Skutečné štěstí nepotřebuje žádný důvod, žádnou speciální výbavu, žádné peníze, žádný dokonalý okamžik, žádné svolení, žádné posouzení a žádné ideální podmínky. Být šťastní je čistě o tom, že se ponoříme zpět do něčeho, co je nám již dávno vrozené.

Dokážete to ještě? Dovolíte si zastavit se a smát se prostě jen tak bez důvodu? Smějete se někdy bezdůvodným smíchem? Necháváte se překvapit prostou radostí? Dokážete být spontánní, aniž byste se za něco styděli? Dokážete ještě stále milovat bezpodmínečně, bez důvodu, bez očekávání nebo požadavků? Můžete být šťastní prostě jen tak? Zkuste to!

Udělejte si chvíli o samotě v tichosti a přemítejte nad bezdůvodnou radostí. Všimněte si, zda dokážete propustit svou vrozenou radost ven a nechat ji vybublat vzhůru, prostě jen tak, bez jakéhokoli důvodu. Napojte se přímo na své nepodmíněné Já a poddejte se myšlence na neopodstatněnou radost - žádné usilování, žádné vypracovávání, žádné zasluhování si, ani žádný důvod nejsou nutné. Důvody, podmínky a pravidla jsou skutečnými skrytými překážkami v radosti, nevinnosti a nepodmíněném bytí.

Zkuste dnes experimentovat a buďte ještě více bezdůvodní než obvykle. Připomínejte si, jak snadné je vybrat si radost, vybrat si lásku, vybrat si laskavost. Zde jsou některé tipy, s nimiž můžete začít:

  • Buďte k sobě dnes bezdůvodně milí a pozorní.
  • Polibte svého partnera jen tak.
  • Dejte si šampaňské čistě pro zábavu.
  • V práci se začněte bezdůvodně smát.
  • Zavolejte kamarádovi bez jakéhokoli důvodu.
  • Pošlete přítelkyni květiny, prostě jen tak.
  • Přemítejte dnes nad bezdůvodnou radostí.
  • Oblečte si krásné šaty, jezte v restauraci. Vaše potěšení, žádný důvod.
  • Nedovolte žádnému důvodu, aby vám dnes bránil být tím, kým jste.

Čím více bezpodmíneční budete sami k sobě a k druhým, tím snadněji si budete pamatovat, že ve skutečnosti neexistuje žádný důvod k tomu, abyste nemilovali, nebyli laskaví a neradovali se. Buďte bezdůvodní!

- Robert Holden

* * *

zdroj: http://www.healyourlife.com/author-robert-holden-phd/2013/07/lifeshelp/success-and-abundance/be-unreasonable
překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.