sobota 21. prosince 2013

Jak se vyrovnat se samotou

Někteří lidé snášejí samotu hůře než jiní a intenzita jejich špatných pocitů záleží na třech faktorech.
Kolik lásky a opory...

1. ...poskytují sami sobě.
2. ...cítí ze svého vyššího vědomí.
3. ...dostávají od přátel a rodiny.

1. Jak být sám sobě nejlepším přítelem
Žít sám a cítit se opuštěně bývá nesnadné, může to být ale i brána, kterou se dá projít k mnohem většímu štěstí, než si člověk kdy uměl představit.

Všechny naše vztahy s ostatními lidmi určuje vztah k sobě samým - a ten můžeme nejsnadněji změnit tehdy, když jsme sami.

Jsme-li například příliš sebekritičtí, těžko se nám navazují vřelé a láskyplné vztahy s jinými, protože přílišná kritičnost lidem kolem nás vadí. Stejně těžko navážeme opravdu uspokojivý vztah i tehdy, když jsme příliš bohovorní a nad většinu ostatních se povyšujeme. Plnohodnotné vztahy zkrátka může navazovat jedině člověk, který sám sebe bere jako milého a důvěryhodného přítele.
Představte si, že byste čtyřiadvacet hodin denně dokázali brát sami sebe jako svého nejlepšího kamaráda nebo kamarádku. Nebylo by to fajn? Už byste se nemuseli nikdy kritizovat, dokázali byste se ocenit a vedli byste sami se sebou přátelské hovory. Přátelé si mezi sebou neříkají "Holka, ty jsi ale tlustá!" nebo "Člověče, ty to nikdy nikam nedotáhneš!" Jsou k sobě navzájem tolerantní, a pokud už cítí potřebu dát dobrou radu, dělají to laskavě a také konstruktivně. Jako sví vlastní nejlepší přátelé se budete moci věnovat radostným a smysluplným věcem sami i s jinými lidmi.
Nicméně, ani když se stanete svými nejlepšími přáteli, neznamená to ještě, že se jednou provždy zbavíte pocitů osamělosti a frustrace. Znamená to však, že i když se budete cítit mizerně, vždy v sobě najdete část, která vás má ráda a o kterou se můžete opřít. Samota se vám pak bude lépe snášet a snáze ji dokážete využít k rozvinutí svého potenciálu.
Pokud je vám představa, že byste se mohli stát svými vlastními nejlepšími přáteli, milá, vyzkoušejte následující cvičení.

  • Vezměte si sešit a každou stránku rozdělte do dvou sloupců.
  • Do levého sloupce si zapisujte okamžiky a situace, kdy jste se k sobě chovali, jako byste byli sami sobě nejlepšími přáteli. Například: "Přemluvil jsem se, abych na pracovní poradě konečně řekl, co si myslím." Nebo: "Včera večer jsem se cítila hrozně sama, ale krásně jsem se uklidnila."
  • Do pravého sloupce si zapisujte okamžiky nebo situace, ve kterých byste se chtěli zlepšit. Například: "Snědla jsem tabulku čokolády a děsně jsem si vynadala. Příště k sobě budu milejší, i kdybych měla sníst dvě tabulky. Přece to není konec světa."
  • Povedete-li si deník pravidelně, vaše schopnost vycházet sami se sebou nanejvýš přátelsky se bude rapidně zlepšovat.

2. Jak posílit kontakt se svým vyšším vědomím
Další důležitý krok při překonávání pocitů osamělosti je posílit kontakt se svým vyšším vědomím. Popravdě řečeno, když člověk žije sám, má tu nejlepší příležitost zjednat si přístup k nejbohatšímu zdroji lásky v celém vesmíru. A nemusíte být nijak zbožní, abyste ji mohli pocítit - stačí, když si tu možnost připustíte. Následující cvičení vám umožní prozkoumat oceán lásky, který neustále obklopuje každého z nás, který však naneštěstí zůstává často neviditelný.

  • Usaďte se pohodlně a co nejvíc se uvolněte. Pokud máte chuť, můžete si na podporu pustit nějakou hodně příjemnou, tichou hudbu.
  • Představte si, že vás obklopuje kruh nádherných božských bytostí, které na vás s láskou shlížejí. Představte si, že vám přejí, abyste byli hluboce šťastni a našli lásku svého života.
  • Tyto božské bytosti vidí i vaše chyby a nedostatky, ale nesoudí vás kvůli nim. Cítí jen lásku, soucítí s vámi a z hloubi srdce vám přejí, abyste překonali všechny problémy a trápení.
  • Nedělejte nic, jen tiše seďte a vžívejte se do toho pocitu. Otevřete se a doslova nechte jejich lásku vejít. Zůstaňte v tomto stavu tak dluho, jak chcete. Pokud se vám vloudí nějaké špatné myšlenky, nechte je být, ať odejdou, jak přišly, a soustřeďte se na příjemné představy a pocity.

Vezměte na vědomí, že toto cvičení není pouhá fantazie. Je to pravda, kterou už po tisíciletí učí všichni duchovní vůdci všech tradic. Obklopují nás milující bytosti, které nám nepřejí nic jiného než lásku a čiré štěstí.

Jak už od sebe neutíkat
V tuto chvíli jste vyzbrojeni dvěma úžasnými nástroji k překonávání samoty - umíte si být dobrými přáteli a cítíte lásku božských bytostí okolo sebe. Je čas přistoupit k třetímu velmi důležitému kroku, a to naučit se neutíkat sami od sebe. Například až příště budete čelit několika osamělým hodinám, nesnažte se je za každou cenu vyplnit nesčetnými aktivitami. Místo toho si naplánujte jen to, co opravdu potřebujete udělat, a zbytek času si vyhraďte sami pro sebe. Vypněte rádio i televizi, udělejte si čaj, sedněte si a v klidu a jemně se pusťte do průzkumu svých citů. Připravte se na celou škálu.
Během půl hodiny se vám nálada může zhoupnout z povznesené v ponurou nebo také můžete přejít od osamělosti až ke krásnému pocitu duchovní propojenosti. Na žádný z nich se pokud možno moc nevažte, protože dobré se nedají na věky udržet a špatné také hned nezaplašíte. Místo toho věnujte všemu, co se ve vás děje, láskyplnou pozornost. Dokud si tento postoj dokážete udržet, nemůže se vám přihodit nic špatného, ani kdyby vám život tváří v tvář vlastní samotě přišel najednou hrozivě pustý. Časem můžete pocítit nutkání kreslit nebo si psát deník. Jsou to známky probouzející se tvořivosti, které byste měli poslechnout. Nakonec zjistíte, že je mnohem snazší být sám, když člověk přestane utíkat a naučí se relaxovat. Co se dřív zdálo děsivou černou dírou, promění se ve velmi zajímavý a smysluplný čas, který můžete věnovat svým koníčkům nebo meditaci.
Mluvila jsem s mnoha lidmi, kteří tím prošli. "Nikdy bych si byla nemyslela, že někdy můžu překonat ten hrozný pocit opuštěnosti," řekla mi nedávno jedna žena. "Teď si ale času, který mám jen sama pro sebe, dokonce vážím. Někdy ani nezvedám telefony."
I já jsem se kdysi v životě cítila hodně osamělá. Jakmile jsem od toho ale přestala utíkat, moje averze se pomaličku, polehoučku úplně proměnila a já se ten čas naučila využívat k rozvíjení svého tvůrčího já. Upřímně mohu prohlásit, že jsem se nikdy necítila blíž svému vyššímu vědomí než v čase, který jsem trávila sama.

3. Posilování vztahů s přáteli a rodinou
Poslední nástroj, který nám pomůže překonat bolestné pocity osamělosti, je posílení a hlubší prožívání vztahů s přáteli a rodinou. Bohužel ne každý příbuzný musí být váš přítel a nejlepší a nejvěrnější přátelé nebývají členy rodiny. Opravdový přítel je někdo, kdo vám opravdu přeje štěstí a spokojenost a kdo vás na cestě za štěstím podpoří.
Najít si nového přítele je nejspíš snazší než nalézt spřízněnou duši, nicméně vše, co jsme si řekli o hledání spřízněné duše, v zásadě platí i o hledání opravdových přátel. Chcete-li získat opravdového přítele nebo přítelkyni, musíte si je přát, rozvinout v sobě co nejvíc lásky a pak chodit na místa, která vás spojují. Bude to chvíli trvat, ale časem se to stane.
Stejně tak důležité je vzdálit se lidem, kterým jste ve skutečnosti lhostejní. Může to být zpočátku dost obtížné, myslete ale na to, že je pro vás mnohem prospěšnější trávit čas ve své vlastní láskyplné společnosti než s lidmi, kteří vás neustále kritizují a podrážejí vám nohy. To pochopitelně neznamená, že se máte vykašlat na každého, kdo vám nesplní, co vám na očích vidí. Zvláště pro jednání s příbuznými si mnozí z nás budou muset vypěstovat jemný diplomatický cit, aby s nimi dokázali sdílet jen to, co je sdílení hodné, a elegantně se vyhnuli všem neshodám.

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.