pondělí 6. ledna 2014

7 skvělých tipů na vyklízení nepořádku

Při třídění věcí si říkejte: "Není nebezpečné se něčeho zbavit." Třídění a vyklízení věcí znamená, že věci propustíte ze svého života a věříte životu, že vám přinese, co potřebujete a kdy to potřebujete. Všechno, co schováváte jen pro případ "co kdyby se to náhodou hodilo", schováváte ze strachu.
Máte-li nahromaděných věcí opravdu hodně, možná je budete muset probrat několikrát, než budete připraveni se jich zbavit. V některých případech to může trvat celý rok nebo i déle, než si skutečně připustíte, že se to stále ještě k ničemu nehodilo.

Zde vám nabízím sedm osvědčených a vyzkoušených tipů pro efektivní vyklízení věcí:

1. Zjistěte, v jaké denní době jste při vyklízení nejefektivnější.
Většina lidí zjistí, že má oblíbenou dobu pro vyklízení věcí. Pro mě je to ráno nebo dopoledne. Někdo rád vyklízí v noci. Zjistěte, kdy se nejsnáze rozhodujete, a tehdy se do vyklízení pusťte.

2. Vyklízení si naplánujte.
Teď se rozhodněte, kdy začnete, a zapište si to do diáře, stejně jako všechny ostatní aktivity. Domluvte si sami se sebou schůzku, kdy to uděláte, a ne abyste na ni nepřišli! Nemusí to být celý den. Může to být řada schůzek jen po deseti minutách či půlhodinách.

3. Stanovte si na každý úkol časový limit.
Je všeobecně známým faktem, že práce vždy vyplní všechen dostupný čas, takže pokud si řeknete, že budete třídit a vyklízet, dokud to nebude hotovo, nedivte se, jestli to nebude nikdy. Pro každou práci si stanovte časový limit. Rozdělte každý úkol na jednotlivé části či porce, rozhodněte, jak dlouho bude trvat udělat každou jednotlivou část, a pak si nastavte minutku. Pracujte proti času, abyste každou část zvládli v čase, který jste si sami určili.
Tuto techniku můžete použít i na zvládnutí jiných úkolů. Například děláte-li práci na počítači, můžete použít některé výborné programy - např. softwarovou minutku. Já sama jsem si oblíbila Cool Timer (Super minutka), který si můžete zdarma stáhnout z www.harmonyhollow.net. Místo nudného zazvonění budíku či minutky si můžete nastavit jakoukoli melodii či píseň, kterou máte v počítači, a ve stanovenou dobu se ozve. Sama jsem tuto techniku použila a velkou část této knihy jsem opravovala a doplňovala v šedesátiminutových blocích. Pokud jste navíc typ člověka, který věci odkládá, protože milujete ten adrenalin, když něco dokončíte v poslední minutě, stanovení časového limitu si doslova zamilujete. Nebudete muset čekat až na konečný termín, ale budete si moci užít několika konečných termínů denně. Nicméně vás musím varovat, postupně si budete schopni stanovovat časové limity i bez hodin a rutinně pak budete práci dokončovat včas. Takže používejte tuto techniku jen v případě, že ostatní části vašeho života jsou natolik zajímavé, že nebudete už potřebovat své dávky adrenalinu (ledviny vám za to poděkují a budou vám sloužit déle).

4. Pusťte si rychlou a veselou hudbu.
Použijte reproduktory (nikoli sluchátka) a nastavte hlasitost tak vysoko, jako byste chtěli tančit. Nejlépe nastavte automatické opakování, aby hudba hrála bez přerušení. Většina lidí je schopna věnovat se třídění a vyklízení věcí dvakrát až třikrát déle, pokud poslouchají tu správnou hudbu. Vyhněte se cédéčkům, která střídají rychlou a pomalou hudbu - s pomalými sentimentálními písněmi ztratíte rychlost. Máte-li hodně nahromaděných věcí, možná se vám vyplatí udělat si vlastní hudební mix speciálně pro tento účel. Ale nedopusťte, aby se to stalo jen dalším zdržením - hlavní je začít!

5. Oblékněte si něco červeného.
V červených tanečních botách vám nohy jen hrají a stejně tak budete-li mít na sobě něco červeného, budete se cítit aktivnější. Nemáte-li nic červeného, pak raději zvolte barvy z teplého konce spektra (oranžovou, žlutou apod.) než studené barvy, jako je modrá. Mnoho lidí shromažďuje věci jako způsob útěchy či uklidnění, takže budete-li mít při uklízení na sobě místo studených barev teplé, uklidňující barvy, bude pro vás lehčí se s věcmi rozloučit.

6. Nemějte na sobě černou či šedou.
Černá přitahuje vibrace nízké hladiny energie a při vyklízení brzy pocítíte únavu. Šedá také není v tomto případě dobrá barva, protože budete nerozhodní, co si nechat a čeho se zbavit.

7. Odměňte se za dobře vykonanou práci.
Je v lidské přirozenosti hledat uspokojení, takže když se nějakým způsobem odměníte za vyklízení věcí, vaše já si to bude pamatovat a v budoucnosti se vám bude víc chtít to znovu zopakovat. Slibte si, že až bude práce hotová, odměníte se masáží, filmem, vyjdete si s přítelem či přítelkyní, odměníte se čímkoli, co je možné, finančně dostupné a především vám to přinese potěšení.

* * *

- z knihy Zbavte se nepořádku s feng-šuej, Karen Kingstonová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.