neděle 16. března 2014

Pročištění vašeho stravování

Tělo se vykolejí z rovnováhy, pokud se mu dostává příliš mnoha chemicky upravených potravin a přísad. Bílá mouka a cukr přispívají ke špatnému zdraví stejně jako příliš chemicky ošetřovaná zelenina a nadměrné množství mléčných a masných výrobků, které zanášejí tělo škodlivinami. Na tělesné úrovni je artritida nemocí z jedu; tělo je přesyceno kyselostí. Strava bohatá na obilniny, zeleninu a čerstvé ovoce je dobrým počátečním krokem na cestě ke zdraví.

Musíte vnímat, co jíte a jak se po jídle cítíte. Například pokud si dáte oběd a za hodinu se vám chce spát, něco vám nesedlo. Začněte si zaznamenávat, které potraviny vám dodávají energii, a těch jezte hodně. Sledujte, po kterých jídlech jste unavení, a vyhýbejte se jim.

Pokud máte mnohé alergie, moje první otázka (na metafyzické úrovni) by byla: "Na koho jste alergičtí?" Na tělesné úrovni byste si možná mohli najít dobrého odborníka na výživu. Pokud nevíte, kde ho najít, zajděte do místního obchodu se zdravou výživou. Zeptejte se personálu. Vždycky znají místní praktiky přes wellness. Když hledám nového odborníka na výživu, vždycky dám přednost tomu, který mi ušije dietu na míru, a ne takovému, který dá každému stejnou.

Vím, že kravské mléko, které tolik škodí tělu, je možné nahradit sójovým, které je v nabídce stále více supermarketů. Protože mé tělo nemá sóju moc v oblibě, nahrazuji ho rýžovým mlékem, které se jmenuje Rice Dream. Neochucené je dobré na pití a vaření a vanilkové a karobové jsou skvělým dezertem. Často si dávám to vanilkové na snídaňové cereálie (a někdy k tomu také používám jablečný džus).

Zjistila jsem, že skvělou čistící technikou je i půst. Jeden nebo dva dny na zeleninové šťávě nebo draslíkovém bujónu mohou pro tělo udělat zázraky, ale myslím, že delší půsty jsou vhodné jen pod dohledem zkušeného odborníka, který je v oblasti půstu dobře obeznámen s problematikou.
Pokud se rozhodnete pro půst s džusy (nebo pokud si kdykoli chcete udělat chutnou šťávu), je skvělé mít odšťavňovač. Osobně mám ráda značku Champion Juicer. Je velký a těžký a dlouho vydrží. Je to také jediný z odšťavňovačů, které znám, který je schopen udělat z mraženého ovoce pyré chutnající jako zmrzlina nebo sorbet. Také se snadno čistí. Trikem pro čištění odšťavňovačů je začít s čištěním hned po použití. Pořádně odšťavňovač propláchněte ještě před tím, než se napijete džusu. Pokud ho necháte, jak je, dírky v něm se ucpou a pak se špatně čistí. Existují i odšťavňovače na principu odstředivky, které jsou výborné pro menší dávky ovoce či zeleniny. Hůře se ale čistí a když děláte šťávy hodně, přetížíte je.

Kdykoli můžu, strávím jeden den v týdnu v posteli čtením, odpočinkem, nebo psaním na počítači. Zůstanu celý den v posteli a jím jen velmi málo, někdy pouze piji. Druhý den se cítím jako znovuzrozená a mám daleko více energie. Je to čin sebelásky.

Ano, tu a tam jím malé množství masa. I když jím hodně zeleniny, nejsem úplná vegetariánka. Moje tělo jednou nebo dvakrát týdně vyžaduje něco masa, ale snažím se držet novozélandského jehněčího nebo libového hovězího bez hormonů, či ekologického telecího, a občas si dám kuře či rybu.
Pomalu jsem také snížila množství cukru, které jím, a nyní už ho skoro nepoužívám. Když vařím doma, používám výrobek jménem Fruitsource, což je sladidlo z hroznů a obilnin. Osobně bych nikdy nepoužívala umělá sladidla, která vídáte na stolech v restauracích. Pokud si přečtete informaci na obalu, zjistíte, že tyto výrobky škodí vašemu zdraví.

* * *

- z knihy Život!, Louise L. Hay


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.