čtvrtek 29. května 2014

Jak být laskaví a milující, aniž byste se stali něčí hračkou

Pozemští andělé jsou laskaví, protože jsou velmi citliví na to, jak energie ovlivňují druhé. Přistupují k druhým tak, jak by si sami přáli, aby druzí přistupovali k nim, a žijí tak podle Zlatého pravidla.
Pozemští andělé vidí v každém to nejlepší a očekávají totéž i nazpět. Ach, kdyby tak svět opravdu fungoval! Avšak trojrozměrný fyzický svět obsahuje ego a ego převládá u většiny lidí, kteří si nejsou vědomí cesty skutečného štěstí, která vychází ze žití na základě svého Vyššího Já.
To však neznamená, že by pozemští andělé měli snížit své nároky a snažit se zapadnout do většinového společného jmenovatele hrubého a na egu založeného chování. Je však důležité, aby si této energie ega byli pozemští andělé vědomi, když se objeví.

Pokud vás lidé často využívají kvůli tomu, že jste hodní, pak prosím věnujte této kapitole obzvlášť velkou pozornost.
Energie ega je celá o "MNĚ" a "JÁ". Co z toho mohu mít já? Co z toho já můžu získat?
Kvůli tomuto se lidé soustředění na sebe nazývají egocentričtí nebo egoističtí. Proto je důležité věnovat nějaký čas na uvědomění si svých fyzických pocitů, když jste v něčí přítomnosti. Vaše tělo je jedno z nejspolehlivějších Božských nástrojů v této fyzické rovině. Je jako křišťál, který rezonuje s vibracemi energií.
A tak, když někoho potkáte, naslouchejte svému tělu, namísto abyste si začali dělat starosti "Má mě rád/a? Líbím se mu/jí? Jsem dost dobrý/á?" nebo si kladli jiné sebezpochybňující otázky.
Všimněte si zejména těchto věcí:
  • Cítím se vysátý/á a bez energie, když jsem s touto osobou?
  • Stahuje se mi žaludek kvůli potřebě se bránit a čelit nebezpečí?
  • Cítím, že se od této osoby odtahuji nebo že od ní chci odejít?
  • Mám v tomto vztahu dojem, že dávám jen já?
  • Mám dojem, že druhý člověk pouze bere?
  • Dělá si druhá osoba legraci nebo vtípky o tom, jak využívá jiné lidi?
  • Cítím se unavený/á, smutný/á nebo úzkostlivý/á poté, co jsem byl/a s touto osobou?

Pokud narazíte na osobu soustředěnou na své ego, pocítíte ve svém těle příšerné vyčerpání, protože vaše energie je doslova vyčerpávaná. Také jste touto egocentrickou osobou neustále sledováni a pozorováni, protože zjišťuje, co všechno od vás může dostat.
To, co si od vás egocentrický člověk může vzít, se může lišit. Může chtít prosté věci jako je třeba laskavé slovo nebo naslouchání. Většina pozemských andělů se při darování těchto věcí necítí nijak využívána, dokud se to nestane jednostranným vztahem, kde pouze dávají komplimenty a naslouchají druhému, ale druhý člověk jim nikdy nic pěkného neřekne ani se nesnaží je poslouchat.
Abyste mohli najít člověka, který egocentrický není, budete si potřebovat udržet tento záměr a chtít se setkat s dalšími pozemskými anděly a dávajícími... nebo s těmi, kteří pracují v oblasti seberozvoje a sebeuvědomění, a kteří už vědí, že cesta skutečného štěstí spočívá ve vyrovnaném dávání a přijímání.

Vztahy jsou synergické. Můžete být stejně tak laskaví jako andělé na Nebesích, ale jen tehdy, jste-li s osobou, která si vaší laskavosti váží a respektuje vás. Jinak budete stále využíváni lidmi, kteří jsou soustředěni pouze na sebe. Je-li někdo egocentrický, nedělejte si starosti s tím, zda vás má nebo nemá rád. Egocentrický člověk není schopen mít nikoho rád, protože jeho srdce je uzavřené. Takový člověk nemá rád ani sám sebe.
Když zjistíte, že někdo pouze bere, vezměte si svou energii zpátky a přestaňte se tolik snažit. On nebo ona nestojí za váš čas ani přátelství a stejně byste se rozešli, protože byste se cítili unavení z neustálého využívání. Na Zemi máte jen omezený čas a je nejlepší strávit ho s lidmi, kteří opravdu ocení pomoc.
Egocentričtí lidé vidí pomoc od někoho jiného jako "slabost", což děsí jejich ego. To, že něco přijímají, také chápou jako "vítězství" ve své nekonečné hře 'získej, co nejvíc můžeš, aniž bys musel něco dát nazpět'.
Máte-li se vypořádat s egocentrickým člověkem, neznamená to, že k tomu musíte získat jeho souhlas a že na něho proto musíte být hodní. Je nemožné, aby vás podpořil někdo, kdo je soustředěný výhradně na sebe. Namísto toho se zaměřte na to, abyste byli milující sami k sobě a měli k sobě respekt vy sami.
Co se týká asertivity, vaším cílem není změnit druhou osobu. Vaším záměrem je být čestní a sami sebou, dobře se o sebe starat a přistupovat k druhým lidem s úctou. 

Opravdovost a respekt
Pokud jste byli vychováni v duchu rčení jako např: "Pokud nemůžeš říct nic pěkného, neříkej nic.", pak tuto moudrost asi chápete jako přímý rozkaz k tomu, abyste navenek působili jen pěkně.
Je však velký rozdíl mezi rozpoznáním chvíle, kdy je lepší pomlčet a neříct něco zbytečně zraňujícího, a neustálým potlačováním svých pocitů a falešným předstíraným úsměvem.
Mnoho pozemských andělů je hodných proto, že je to jejich způsob, jak manipulovat s reakcemi druhých a ovládat je. A to je také egocentrické! Laskavost, která vychází ze strachu, že vás někdo opustí nebo vás nebude mít rád, když nebudete supersladcí, není skutečný dar pro nikoho. I ten nejchladnější a nejneuvědomělejší člověk má dostatečně vyvinuté cítění na to, aby poznal, když někdo něco předstírá.
Když sobecký nebo egocentrický člověk najde někoho, kdo předstírá svou laskavost, pomyslí si: "Tato osoba se nějak moc snaží být hodná. Určitě ode mě něco chce. A tak ji musím využít nejdřív já, než mi udělá to samé!" Proto vás "pěkné působení navenek" činí zranitelnými vůči těm, kteří hledají snadno dostupný zisk. V této situaci jsou obě strany neupřímné.

Jako pozemský anděl můžete vyvinout svou sílu jen tehdy, když jste sami sebou. Každý den si procvičujte sundání této falešné masky a přestaňte předstírat úsměv, když vám do úsměvu není. Každý den alespoň jednou nahlas řekněte, jak se opravdu cítíte, i když máte strach z něčí reakce. S postupným procvičováním získáte větší sebevědomí a pocit bezpečí, když jste sami sebou.

Namísto snahy zavděčit se druhým, abyste se jim líbili, si udržte záměr získat si svůj vlastní respekt a respekt druhých. Respekt znamená, že ve vás někdo věří, že jste zodpovědní, důvěryhodní a opravdoví. Respekt a důvěra jdou ruku v ruce. Pokud předstíráte, že jste šťastní, když nejste, pak vám lidé nebudou věřit, protože si budou říkat, co za tím asi je, když se tolik snažíte působit dobře. Pokud se nutíte do úsměvu, druzí vás nebudou respektovat, protože snaha se zalíbit poukazuje na to, že vy sami se nerespektujete.

Každý člověk cítí celou škálu různých lidských emocí a vy nejste žádná výjimka. Nastanou časy, kdy se budete cítit opravdu navztekaní a je v pořádku dát o tom druhým vědět ještě dřív, než by tento škodlivý hněv mohl vylétnout jejich směrem. Také nastanou časy, kdy se budete cítit zranění, smutní, zmatení, hloupí nebo budete mít nějaký jiný pocit. Nastanou chvíle, kdy nebudete souhlasit se svým šéfem nebo jinou autoritou.

Výraz ve tváři a fyzický postoj asertivního pozemského anděla vždy přesně odpovídá tomu, jak se cítí a co si myslí. Nesnaží se udržovat si fasádu štěstí nebo pohody. Udržuje si respekt k sobě samému i k druhým. Neobviňuje druhé za své vlastní pocity, ale je upřímný, pokud ho někdo svým chováním nahněvá.
Asertivní pozemský anděl si uvědomuje, že vztahy jsou sériemi jednání mezi dvěma lidmi, kteří se mohou vzájemně velmi lišit svými způsoby. Otevřenou komunikací a respektováním pocitů a názorů každého z nich mohou oba dosáhnout naplnění svých potřeb a vychutnávat si zdravý, dlouhotrvající vztah.

* * *

- z knihy Asertivita pro pozemské anděly, Doreen Virtue (z anglického originálu Assertiveness For The Earth Angels)
 překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.