čtvrtek 8. května 2014

Pokud můj vztah stagnuje, bojím se, co by se stalo, kdyby se pohnul

Každou sféru vztahu, kde stagnujeme a nic nepřijímáme, lze popsat jako oblast, v níž se ve skutečnosti bojíme přijímat. Máme tuto oblast pod kontrolou a před okolím ji skrýváme. Možná obviňujeme partnera, že nám v této sféře nic nedává. Jádro věci je však jinde: to my se bojíme přijímat, bojíme se, co by se stalo, kdyby se náš vztah uvolnil a pohnul se kupředu.

* * *

Dnes prozkoumej oblast, v níž podle tebe vztah stagnuje, a pouvažuj o tom, co se možná bojíš přijímat. Co by se stalo, kdyby se tato část tvého vztahu uvolnila? Jaké představy o sobě a jakého chování by ses musel zříci? Jaké pocity by už nebyly pravdivé, takže bys je byl nucen zavrhnout? Polož si otázku: "Jaký smysl má, abych toto neměl?" Máš strach, že kdybys v této oblasti nedostával, nemohl by sis věřit? Máš strach, že by tě zdrtilo, jak dobré by to mohlo být? Máš strach, že bys nedůvěřoval své vlastní celistvosti? Nebrání ti v přijímání provinilost či pocit, že za nic nestojíš?
V srdci tohoto spiknutí stojíš ty sám, takže ty sám máš moc proměnit všechny oblasti, kde vztah stagnuje. Přestaň se snažit mít vše pod kontrolou, abys mohl přijímat to, co tě osvobodí a posune tvůj vztah vpřed. Mohl by se uvolnit právě díky tvé ochotě přestat mít vše pod kontrolou.

* * *

- z knihy Jestli to bolí, není to láska; Chuck Spezano

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.