neděle 4. května 2014

Sodalit

Název: podle obsahu sodíku a řeckého lithos - kámen
Astrologie: znamená Panny a Střelce
Čakra: čela

Pro svou sytě modrou barvu noční oblohy prokvetlou bílými žilkami, jež někdy působí jako vzdálené mlhoviny, si sodalit získal oblibu zejména u lidí, kteří v něm hledají pomoc při prohlubování intuice a jasného vidění. Pro naše účely připadá v úvahu jen tento tmavomodrý kámen, který kromě jiných předností posiluje i naši koncentraci. Podle tradice pomáhá umělcům v inspiraci.
Svou tmavomodrou barvou někdy sodalit připomíná jiný nerost, respektive horninu, lapis-lazuli, avšak na rozdíl od něj působí v podstatně nižší rovině. Příčinou je jeho hrubší, a proto i pomalejší vibrace. Mezi modrými kameny spadajícími do centra čela má oscilaci nejhutnější, proto má i nejtěsnější spojení se silami vyvěrajícími z materie. Duševní představy a cíle, zčásti získané intuicí a vnitřním pohledem, můžeme tak s jeho pomocí mnohem konkrétněji uskutečnit. Při meditaci nám pomáhá oddělit podstatné věci od nepodstatných.

V mentální rovině sodalit prohlubuje naši koncentraci, logické myšlení a představivost a vede nás s jistotou krok za krokem k cíli tak, abychom pro nutný podíl fantazie neztratili ze zřetele realitu. Zemitá povaha sodalitu v nás upevňuej stabilitu a klid, zklidňuje naše zjitřené pocity, rozháranou mysl a posiluje naše odhodlání zůstat za všech okolností sami sebou. Podporuje naši důslednost a důvěru ve vlastní schopnosti. Sodalit v nás rovněž upevňuje důvěru ve vyšší moc, která nás chrání, žijeme-li v jejím duchu, před vnitřními konflikty. Učí nás žít v pravdě, zbavit se dogmat a předsudků a zachovávat jen takové obecné normy, které respektují lidskou přirozenost.
Snižuje vysoký krevní tlak a horečnaté stavy. Podporuje funkci žláz, zejména štítné, reguluje látkovou výměnu. Sodalitová voda posiluje "slabý" žaludek. Spolu s křišťálem zvyšuje obranyschopnost proti infekčním nákazám a zánětům.

OČISTA: Sodalit zvláště pečlivě čistíme pod proudem vlažné vody, nebo přes noc, nejlépe za úplňku, v panenské půdě. Po opláchnutí jej položíme na křišťál a vystavíme dobrou hodinu přímému slunci.

* * *

- z knihy Skrytá moc drahých kamenů, Josef Pavel Kreperát

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.