neděle 4. května 2014

Avanturín

Název: podle italského a ventura - náhodou, druhu skla "náhodou" vynalezeného v r. 1700 italským sklářem z ostrova Murano z Benátek. Jedná se o křišťálové sklo, v němž jsou rozptýleny šupinky mědi. Výroba tohoto umělého avanturínu se udržuje dodnes.
Astrologie: znamení Býka, Raka a Střelce
Čakra: zelený zejména srdce, modrý hrdla, žlutý solaru plexu a oranžový vitality

* * *

Avanturínem, jako většinou zelených kamenů, navazujeme těsně spojení s přírodou, s její oživující energií. S jeho podporou se naladíme na její vlny a otevřeme tak svou duši její prosté kráse. V centru srdce, kde je jeho vliv nejpříznivější, tiší naše nadměrné emoce a rozčilení. Rozsévá tichou radost a klid. Jeho zelený třpyt prozáří každý problém, rozloží nezdravé myšlenky a s nimi úzce spojené negativní pocity, které zase přímo ovlivní i naše jednání. V napjatých a neklidných dobách nám vrátí ztracenou naději a poskytne vnitřní, vnějšími skutečnostmi nerušený klid. Avanturín je současně i kamenem klidného spánku, pomáhá zapomenout na drobné starosti všedního dne, umožňuje pustit veškeré problémy z hlavy, uvolnit se.

Zelený avanturín, pokud jde o léčivé vlastnosti, patří k nejvšestrannějším a nejúčinnějším kamenům. Přestože spadá pod čakru srdce, lze jej s velkým úspěchem použít, v četných případech spolu s růženínem, ve všech centrech lidského těla. Působení zeleného avanturínu, zejména jeho světlých svěžích tónů, je velmi jemné, proto jím dosahujeme nejlepších výsledků právě při srdečních poruchách, jež mají původ v emocionální přetíženosti, tlaku a trvalém stresu. Stejně tak pomáhá při kožních problémech, nemocech a alergiích, které jsou ve velké většině při rozladěném nebo oslabeném imunitním systému vyprovokovány nervozitou a nevyrovnaným duševním stavem. V těchto případech pokládáme kámen na centrum srdce a na solar plexus, nebo přímo potíráme postižená místa jeho vodou. Na rozdíl od malachitu, který negativní emoce odhaluje, avanturín emoce rozkládá. Proto je někdy ještě vhodnější použít oba kameny společně; malachit položíme na solar plexus a avanturín na oblast srdce. Avanturín můžeme dále prakticky použít, jak již bylo výše zmíněno, pro všechny poruchy, jejichž původ je nejen duševní, psychosomatický, ale i vyloženě fyzický. Zmírňuje chronické bolesti hlavy a migrény. Podporuje látkovou výměnu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Takto současně předchází vzniku arteriosklerózy a srdečnímu infarktu. Léčí zánětlivá onemocnění a mírní bolesti. Avanturínová voda, pravidelně užívaná před každým jídlem, tlumí naši nadměrnou chuť k jídlu a tak nám přirozeným způsobem pomáhá dodržovat dietní režim. Zevně prospívá i očím a vlasům.

I modrý avanturín je kámen klidu a rozvahy. Učí nás přijímat život se všemi strastmi a radostmi lehce a klidně, s rozvahou. Podporuje činorodost a pomáhá v depresi. Tlumí bolesti nejrůznějšího druhu, mírní teploty, záněty a pomáhá, to zejména, při léčbě plicních potíží a chorob. Přikládáním, masážemi i vodou odstraňuje nečistoty pleti a křečová napětí svalů. Aktivuje imunitní systém.

Rovněž i oranžový až červený avanturín, známý pod synonymem avanturín - sluneční kámen, který mívá vzácně i zlatisté zabarvení, nás obdarovává klidem a vyrovnanou myslí. Tiší hněv a citová rozčilení. V oblasti solaru plexu, zejména jeho zlatisté tóny, mírní žaludeční křeče a záněty. Položen v centru vitality pomáhá při střevních potížích a podporuje trávení.

OČISTA: Pár minut pod proudem vlažné vody, nebo přes noc v misce vody společně s křišťálem. Všechny druhy můžeme nabíjet libovolně dlouho na přímém slunci.

* * *

- z knihy Skrytá moc drahých kamenů, Josef Pavel Kreperát 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.