neděle 4. května 2014

Záhněda

Název: podle hnědého zabarvení
Astrologie: znamení Kozoroha
Čakra: vedlejší centra rukou a podle potřeby

* * *

Záhněda je drahokamová odrůda křemene hnědé barvy různých odstínů přecházejících až do kouřových tónů. Černá odrůda má název morion. Oba léčí především poruchy centrálního nervového systému, hlavně deprese.
Záhněda se často uvádí jako příklad symbiózy, který ukazuje, že protiklady, jako např. světlo a tma, nemusí stát proti sobě nebo se vylučovat, ale právě naopak vzájemným prolnutím mohou dospět k dokonalé harmonii.
Tento fascinující druh křemene nám pomáhá překonávat silnou závislost na hmotných předmětech, která nás odvádí od duchovního úsilí. Na druhé straně je oporou těm, kteří se neumějí vyrovnávat s materiálním světem kolem sebe, kteří žijí s hlavou v oblacích. Ukazuje jim, že se i v této fyzické rovině bytí projevuje Boží řád přírody a vláda světla, byť bývá někdy lidmi potlačená. Jen na nás záleží onu skrytou sílu světla probudit, nechat se jí prozářit a znovu naleznout onen bájný ztracený ráj.
Temná zář záhnědy zdaleka není negativní, právě naopak, symbolizuje Zemi a Nebe, materiálno a duchovno, v dokonalé harmonické jednotě.
Záhněda podporuje abstraktní myšlení, přičemž nás učí takto získané poznatky uvádět v život a nenechat se ničím a nikým zviklat při jejich prosazování. Síla a účinnost záhnědy se projevuje nejsilněji při léčbě chronických stavů sklíčenosti a deprese. Dále posiluje nervy, uvolňuje vnitřní napětí a křeče, tiší bolesti všeho druhu a příznivě ovlivňuje léčbu infekčních nemocí, vaziva a rakovinotvorných nádorů v počátečním stadiu. Masáží valounkem záhnědy mírníme bolesti zad, zatímco záhnědovou vodou posilujeme svalstvo a tukovou tkáň, čímž současně bráníme tvorbě celulitidy.

Morion, černý bratr záhnědy, boří staré vzory a blokády usazené v podvědomí, pomáhá ve formě elixíru zbavovat tělo jedovatých látek a škodlivých zplodin. Tato voda, kterou užíváme na lačný žaludek, nejlépe ráno, v klidu a po douškách, podporuje současně i činnost ledvin.
Oba společně, záhněda a morion, pomáhají při léčení duševních poruch, které se týkají zvrácených projevů sexuality. V takových případech se doporučuje, aby pacient měl kameny stále při sobě. Totéž plati i pro lidi, kteří trpí sebevražednými sklony a závislostí na alkoholu a drogách.

OČISTA: Kameny, zvláště morion, čistíme důkladněji než jiné křemenné druhy, nejlépe po náročném použití celou noc a den, případně kombinujeme očistu v misce a pod tekoucí vodou, protože na sebe berou mnoho negativní energie. Nabíjíme je dostatečně dlouhou dobu na nepřímém slunci, položené na drůze křišťálu.

* * *

- z knihy Skrytá moc drahých kamenů, Josef Pavel Kreperát

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.