neděle 4. května 2014

Tygří, býčí a sokolí oko

Astrologie: tygří oko - znamení Panny, sokolí oko - znamení Vodnáře, býčí oko - znamení Štíra
Čakra: tygří oko - zejména solaru plexu; sokolí oko - čela a třetího oka; býčí oko - zejména základu

Tygří oko pochází z oka sokolího, které prošlo částečnou pseudomorfózou krokydolitu v křemennou hmotu při zachování původní vláknité struktury. Limonit způsobuje jeho zlatistou barvu. Je nejběžnějším a nezjnámějším ze všech vláknitých křemenných odrůd. Ve starém Řecku byl ctěn jako kámen radosti a duševní rovnováhy.
Teplé barvy tygřího oka, jeho hedvábný lesk a hra tmavých a světlých zlatavě hnědých tónů dodává toumto kameni fascinující životnost. Učí nás tak otevřenosti a aktivnímu pohledu na svět, vštěpuje nám vůli po seberealizaci a ukazuje nám, že celý koloběh života je v neustálém pohybu a proměně. Posiluje vůli a koncentraci, tiší nervy, zahání černé myšlenky a pocit beznaděje. Učí nás rozvaze a samostatnému rozhodování. Neméně účinně pomáhá i při těžkých duševních chorobách jako je schizofrenie, paranoia a neovladatelné jednání.
Jeho léčebný efekt spočívá v tom, že dokáže celý organismus prohřát, probudit jej z malátného stavu k sebezáchovné vitalitě. Jeho centrem je pupek a solar plexus, kde kromě jiného i aktivuje sníženou funkci smyslových orgánů, jejichž oslabení bývá často způsobeno emotivními blokádami, které se zde tvoří a ukládají. V centru hrtanu mírní astmatické potíže, v centru třetího oka migrénu a silné bolesti hlavy. Dále aktivuje pohybové centrum vegetativního nervového systému, reguluje látkovou výměnu, podporuje funkci jater a pomáhá při hepatitidě. Jeho voda, ráno na lačný žaludek, podporuje léčbu chorob kostí a kloubů.

Takzvané býčí oko, jehož barva je jen vzácně přírodního původu, je kámen vitální energie. V centru třetího oka posiluje sebedůvěru, paměť a koncentraci. Jeho místo je však zejména na čakře základu, kde uvolňuje svalová napětí a křeče. Aktivuje pohybové ústrojí, mírní záněty nervů a jejich průvodní bolesti.

Sokolí oko, lišící se od oka tygřího modravými až modrozelenými tóny, je především kamenem ostrého zraku, a sice nikoli jen vnějších vjemů, nýbrž i pohledu do našeho nitra, naší duše, naší podstaty. Umožňuje nám vidět se v ostrém, nepřikrášleném světle. Učí nás vidět i veškeré zápory, které se podvědomě bráníme vzít na vědomí, takže se s jeho pomocí můžeme napříště vystříhat stejných, nekonečně se opakujících chyb. Získáme tak i více flexibility v pohledu na svět kolem nás, více tolerance a spoluúčasti s bližními. Vede nás k volnosti v myšlení, k nekomplikovanému přístupu k věcem. Pod jeho vlivem se naučíme brát na vědomí vlastní slabiny a s ohledem na ně i jednat.
Ve fyzické rovině nám pomáhá vnitřním zrakem vidět stavbu našeho těla jako nedělitelný celek, cítit jeho energetické procesy a vědomě vnímat vše, co se v našem organismu vzájemně ovlivňuje, doplňuje a na sebe navazuje. Jeho vliv je nejpůsobivější v centru čela. Sokolí oko, jak nám už jeho název napovídá, ostří zrak a posiluje unavené nebo oslabené oči. Mírní silné bolesti hlavy a migrény, tiší astma. Prostupují-li sokolím okem žluté nebo hnědé tóny oka tygřího, což bývá poměrně častým zjevem, stabilizuje v centru solaru plexu náš pocit vlastní identity a sebedůvěry.

OČISTA: Pod proudem vlažné vody. Kameny nabíjíme bez problémů na přímém slunci tak dlouho, dokud opět necítíme jejich původní energii.

* * *

- z knihy Skrytá moc drahých kamenů, Josef Pavel Kreperát

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.