pátek 13. června 2014

Nenapravujte ostatní

Protože jsou pozemští andělé tolik intuitivní, často dokážou v druhých vidět jejich potenciál. Ve skutečnosti je společným znakem pozemských andělů, že se zamilovávají do potenciálu druhých lidí. Vybírají si přátele a milence, kteří jsou "úkoly k opravení".
Nevědomě se rozhodují: "Dokážu vyzvednout nejlepší vlastnosti tohoto člověka a učinit ho skutečně dobrým člověkem!" Někteří se rozhodují, že svého případného milence změní ve svého ideálního manžela či manželku. A pak se hněvají, když se tato osoba změnit nechce! Není fér vstupovat do jakéhokoli vztahu, ať už osobního či profesního, se skrytým plánem zaměřeným na změnu nebo nápravu dané osoby. Každý chce a zaslouží si být milován za to, kým je (a to se týká i vás). I když se každý může zlepšovat, lidé nechtějí být ovládáni a nechtějí, aby jim někdo říkal, co mají dělat.

Jako pozemští andělé jsme přirozeně důvěřiví. Také máme schopnost vidět v každém to dobré. Milujeme úkoly k opravení a tak často "sbíráme" lidi, kteří, jak věříme, potřebují napravit. Nikdo z nich však nechce být napravován nebo měněn, i když by to mohlo zlepšit jeho život. Pokud si přejí změnu, chtějí ji podle vlastních představ a ne podle představ někoho jiného.

Vaší prací není druhé lidi měnit nebo napravovat. Můžete jim pomáhat. Můžete je léčit a modlit se za ně. Ale vaší prací je uzdravit sami sebe a být tou nejlaskavější osobou, jakou dokážete, během svého života. Láska znamená být upřímní k druhým, a to míruplným způsobem.

Obzvláště v milostných vztazích budete opakovaně frustrováni a zklamáni, pokud si myslíte, že přeměníte nekompatibilního člověka ve svého vysněného partnera. Nejlepší je přímo si s novým přítelem či novou přítelkyní promluvit o svých potřebách a přáních, která ve vztahu máte. Pokud je vaším snem se oženit nebo vdát, mít děti, a zůstat doma a vychovávat je - pak to této osobě řekněte ještě předtím, než spolu do vztahu vstoupíte. Nečekejte až na své druhé výročí, kdy je překvapíte těmito novinkami. Není to fér a vy oba byste tak proplýtvali čas a utrpěli nepotřebnou ránu do srdce, kdyby druhý člověk připustil, že mít děti není v jeho životním plánu.

Důvody k rozchodu
Ve všech vztazích existují důvody k rozchodu, což jsou problémy, chování nebo situace, které nepřekousnete. Společné důvody k rozchodu zahrnují:

  • Nečestnost
  • Zradu
  • Podvádění
  • Jakoukoli formu zneužívání

Dále můžete mít dodatečné důvody k rozchodu jako např.:

  • Druhý člověk musí být nekuřák
  • Musí být romantický
  • Musí vydělávat určité množství peněz
  • Musí být fyzicky fit
  • Musí být vašim dětem dobrým nevlastním rodičem
  • Nesmí užívat drogy
  • Musí mít podobné duchovní či náboženská přesvědčení jako vy
  • Musí milovat kočky [... atd.]

Pokud druhý člověk má některou z vlastností, které patří mezi vaše důvody k rozchodu, pak je vztah odepsán. U důvodů k rozchodu obvykle nepřipouštíte kompromisy.

Někteří pozemští andělé mají však jedno tajemství, o kterých svého partnera neinformovali. Tajně se rozhodnou, že napraví jeho návyky, které jsou důvodem k rozchodu, a změní ho v ideálního partnera. Jejich fantazií je, že jejich láska je natolik zvláštní, že se kvůli nim druhý člověk vzdá drog, gamblerství, sukničkářství nebo jiných nezdravých návyků. Když pak druhý člověk odporuje nebo znovu upadá do svých návyků, nahněvají se a obviňují ho, namísto aby si uvědomili, že takový byl vždycky! Když vstupovali do vztahu, věděli, že má tyto problémy. A tak je velmi důležité, aby převzali zodpovědnost za svou volbu a pak si odpustili za to, že ji udělali.

Téměř každý týden na svém online rádiovém vysílání nebo na některém z mých seminářů dostávám od někoho otázku, zda se jeho či její partner/ka změní. Ptají se mě: "Měl/a bych ji/ho opustit? Bude to vůbec někdy lepší?" (Smysl: Stane se tím ideálním partnerem, o kterém sním?) Otázka za deset milionů, kterou následně pokládám takovému člověku, zní: "Kdyby se váš partner nijak nezměnil nebo by váš vztah zůstal takový, jaký je teď, byl/a byste šťastný/á?" A vždy slyším, jak člověk samým překvapením zalapá po dechu a zůstává mlčet. Pak se roztřeseným hláskem ozve: "Ne." Tento člověk si právě uvědomil, že má na výběr dvě možnosti: buď zůstane v nekompatibilním vztahu nebo z něj odejde. Uvědomuje si, že celý jejich vztah byl založen na fantazii, že se ten druhý zázračně změní v někoho jiného: Kdyby mě opravdu miloval/a, byl/a by jako já. Kdyby byl mým partnerem duše, díval by se na život stejně jako já.

Když se rozejdou, tato osoba necítí vůči partnerovi odpor. Nebyla to přece jeho chyba, že k ní byl nekompatibilní. Tato skutečnost byla jasná již na začátku vztahu! Tito lidé se zkrátka rozhodli to ignorovat, protože se na partnera dívali jako na úkol k opravení, což nikdy nebylo moudré ani fér.

Když ignorujete červené vlajky, které vám andělé posílají, když se rozhodujete, zda vstoupit do vztahu, neobviňujte je nebo druhou osobu za to, že je pak tento vztah nezdravý. Varování jste dostali, ale rozhodli jste se je přehlédnout nebo ignorovat. Možná jste si pomysleli: Tentokrát to bude jiné, nebo Moje láska ho/ji změní.
Až příště dostanete červené vlajky, prosím, vydejte se jinou cestou.

Ani vy nejste tím, kdo by se měl měnit!
Pozemští andělé si myslí, že kdyby se změnili, druzí lidé by se k nim chovali lépe. Že kdyby byli milejší, hubenější, více sexy, bohatší, úspěšnější, krásnější, chytřejší, lépe oblékaní, atd., pak by byli druhými přijímáni. Že pak konečně pocítí tu velkou láskou, kterou si pamatují z Nebe.
Měnit se za účelem zasloužit si lásku je zoufalý pokus o ovládání názorů druhých na vás! Nechte toho! Milujte se takoví, jací jste, a pouze se "zlepšujte" v oblastech, v nichž se k tomu cítíte vedeni - ne abyste získali něčí lásku. Jinými slovy, pracujte na sobě a zlepšujte se proto, že vás to činí šťastnými.

* * *

- z knihy Asertivita pro pozemské anděly, Doreen Virtue (z anglického originálu Assertiveness For The Earth Angels)
 překlad: Magda Techetová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.