neděle 15. března 2015

Buďte ve svém životě přítomni

"Dnes bychom vás chtěli požádat, abyste se snažili soustředit se co nejvíce na přítomný okamžik, který se vám nabízí jako prostředek k dosažení příznivých řešení a spokojenosti. Víme, že máte starosti ohledně budoucnosti, i to, že často z nejrůznějších důvodů setrváváte v minulosti. O to důležitější však pro vás je neplýtvat svým drahocenným přítomným časem a využít ho tím nejlepším možným způsobem k dobru svému i všech ostatních.

Setrvávání v minulosti vám nic dobrého nepřinese. Nemluvíme zde přitom o zdravém a prospěšném ohlédnutí, při kterém můžete zpětně zhodnotit, jak daleko jste došli a co všechno byste se ještě mohli naučit. Toto ohlédnutí je pozitivní způsob využití přítomnosti, neboť si tím rozšiřujete svou vlastní moudrost a zároveň si tak pomáháte utvářet krásnější budoucnost. Rovněž nijak nevadí, když si prostě vzpomenete na něco hezkého a je vám lépe na duši. Setrvávání v minulosti, o němž zde mluvíme a kterého je třeba se vzdát, je oproti tomu nezdravé a neprospěšné, ba přímo škodlivé a zraňující. Když se neustále utápíte v lítosti, hněvu, pochybnostech a dalších bolestivých emocích, a neustále rozebíráte, co všechno bylo špatně a jak kvůli tomu teď nemůžete být šťastní, nebo jak to tehdy bylo krásné a jak už se to nevrátí, váš přítomný okamžik zůstává nevyužitý - resp. ano, využíváte ho, ale nikoli ke svému dobru, ale k tomu, abyste se nadále zraňovali, a co víc, zhmotňujete si toto trápení i do svých dalších dní v budoucnosti. Víme, že je pro vás těžké se myšlenkově či citově odpoutat, ale pokuste se prosím uvěřit, že to jde a že vám s tím můžeme pomoci. Ať už nějak přímo a nebo tím, že vám do cesty pošleme osoby, věci či okolnosti, které vás k tomu povzbudí a pomohou vám. 


Žití v budoucnosti je obdobný problém. Opět zde nemluvíme o zdravých představách, vizích, snech a přáních, která vám ukazují směr vaší životní cesty. Vaše sny jsou posvátné a kdykoli se jim věnujete a činíte kroky k jejich naplňování, dostáváte se blíže a blíže k jejich uskutečnění. Problém však nastává tehdy, když se k těmto představám až příliš poutáte a vaše přítomnost vám pak v porovnání s touto budoucí vysněnou realitou připadá mnohem horší a plníte se tak pocity frustrace, nedostatku a nespokojenosti. Mít sny je důležité, stejně jako prociťování jejich krásy, avšak buďte opatrní na to, abyste kvůli své budoucnosti nezapomínali na svou přítomnost. Právě ta je totiž prostředkem, kterým si svou vysněnou budoucnost můžete utvářet. Nevyužíváte-li tento přítomný čas k tomu, abyste žili svůj život, a namísto toho setrváváte v budoucnosti, pak bude tato budoucnost vždy pouze budoucností, protože ji neutváříte a protože vaše současná energie plná frustrace není s touto budoucí realitou v souladu. Žijete-li budoucností, váš současný život vám utíká, a ať jsou vaše představy jakkoli krásné a pozitivní, nemohou se naplnit, když přitom zapomínáte žít v přítomnosti a neutváříte si v této přítomnosti právě tu budoucnost, kterou chcete. Obdobně když chcete vyřešit nějaký problém a místo toho si děláte starosti o to, co a jak bude, a plníte se strachem, pak setrváváte v budoucnosti namísto přítomnosti a neustále vám tak utíká příležitost problém skutečně vyřešit nebo k jeho řešení přispět (třeba pouhým klidem mysli nebo zklidněním emocí). Ať už si do své budoucnosti přejete cokoli, je důležité přitom nezapomínat na přítomnost a milovat a žít svůj život takový, jaký je právě teď - i když by třeba mohl být mnohem příjemnější.

Váš přítomný okamžik je materiál, se kterým je třeba vhodně zacházet. Ale při žití minulostí nebo budoucností ho buď využíváte nevhodně a nebo ho nevyužíváte vůbec.
Vaše budoucnost je utvářena vaší přítomností. Nejste-li tedy přítomni ve své přítomnosti a zapomínáte žít svůj život, pak budoucnost neutváříte a ta tak v každém okamžiku zůstává nadále budoucností. Setrváváte-li zase v minulosti, pak svůj přítomný okamžik využíváte jen k dalšímu zhmotňování lítosti, hněvu nebo jiných problémů, které kvůli tomuto lpění na minulosti máte. Přítomný okamžik je tím jediným, ve kterém můžete něco změnit. Ano, je důležité umět se poučit z minulosti, stejně jako je důležité mít své sny a znát směr svého života, ale v obou případech je zásadní nezapomínat na svou přítomnost a žít ji. Jedině tak můžete být opravdu šťastní, protože bez ohledu na krásné vzpomínky z minulosti nebo krásné představy o budoucnosti, skutečné štěstí můžete prožít jedině teď a tady; jedině tehdy, jste-li PŘÍTOMNÍ. Trápíte-li se tedy kvůli minulosti nebo budoucnosti, zapracujte prosím na tom, abyste svůj přítomný okamžik využívali lépe a řiďte se přitom svým srdcem a jeho vedením ve formě pocitů, nápadů, apod. Jsme stále s vámi a se vším vám pomůžeme. Děkujeme vám."


* * *


(Poselství andělů, M.T.)



Chcete-li podpořit mou činnost finančním příspěvkem, s láskou a vděčností ho uvítám ♥

* * *
Číslo účtu: 2000715953/2010
IBAN: CZ9320100000002000715953
SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX

* * *

Srdečně děkuji za jakoukoli formu podpory, včetně přeposlání textu dalším lidem, kterým by mohl pomoci :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.