čtvrtek 24. září 2015

3 tipy, jak se poprat se strachem o peníze

Vaše finanční potíže jsou velmi osobní. Můžete mít na kreditní kartě velký zůstatek, zatímco váš kamarád či kamarádka jsou dlouho do noci vzhůru a dělají si starosti, zda budou schopni pracovat až do svých šedesátých let, a vaše sestra na druhé straně země se bojí o to, jak zaplatí vyšší vzdělání svým dětem. Všechny tyto finanční starosti se liší. Všechny se však zrodily ze stejné základní emoce: strachu.
Mohu vám všem pomoci specifickým finančním doporučením - od životního pojištění až po důchod - ale nyní jsem zde, abych vám pomohla překonat vaše finanční strachy.
Jakmile strach napadne vaši hlavu a srdce, způsobuje velké škody. Nedokážete jasně myslet. Neumíte se jasně rozhodovat. Nedovedete být sami sebou. Strach vám brání v řešení.

Zasloužíte si něco lepšího. Zde jsou 3 tipy, jak překonat své obavy o peníze:

1. Postavte se jim čelem.
Vypište si své největší strachy, které kvůli penězům máte. Že se stanete bezdomovcem. Že nebudete mít žádné peníze na zdravotní péči. Že vám přijde monstrózní účet k zaplacení.

2. Vytvořte si novou pravdu.
Zavřete nyní na chvíli oči a pomyslete a to, jak by vám bylo, kdybyste tento strach porazili. Chtěla bych, abyste si vypsali nové pravdy, které porazí váš strach. Například, pokud je vaším strachem "Nikdy nebudu schopen/schopna zaplatit své obrovské účty.", vaší novou pravdou je "Zaplatil/a jsem všechny své účty a nyní žiji v rámci svých prostředků." Nebo pokud se bojíte, že si nebudete moci dovolit jít do důchodu, vaší novou pravdu může být "S menší útratou a většími úsporami jsem na nejlepší cestě ke spokojenému důchodu."
Ujistěte se, že všechno formulujete tak, jako byste již dosáhli svého cíle. Neužívejte fráze jako "Doufám, že dokážu..." nebo "Chci, aby..." Žádné takové podmíněné možná ano/možná ne. Vaše nová pravda musí být procítěná a triumfální. "Mám dostatek peněz na osmiměsíční zdravotní péči." "Má rodina je zabezpečená a chráněná bez ohledu na to, co bude se mnou." A tvořte své pravdy krátké. Prostá prohlášení, která si snadno zapamatujete. 

3. Osvojte si ji.
Třikrát denně si vypište svou novou pravdu 25krát. A třikrát denně ji 25krát vyslovte. Může to být ve sprše, nebo když se chystáte do práce, když jdete spát nebo zatímco se procházíte po venku. (Co je nám po tom, co si pomyslí ostatní!) Když jsem já sama měla problém dostat se na cestu ke své finanční svobodě, křičela jsem svou novou pravdu, zatímco jsem řídila auto na cestě do práce. Buďte nápadití. Chci, aby se vaše nová pravda stala středem vašeho dne.

Čím více se budete soustřeďovat na svou novou pravdu, tím více budete připravení podniknout kroky, které vaši novou pravdu učiní vaší nejnovější realitou. Nebojte se!

- Suze Orman

* * *

zdroj: http://www.healyourlife.com/financial-fear-no-more
překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.