sobota 31. října 2015

Astma a nemoci dýchacího ústrojí

Lidé trpící nemocemi plic nebo dýchacích cest, jako je bronchitida, zápal plic, rýma, kašel, astma nebo senná rýma, mají problémy plně si užívat života, neboť na svět nazírají skrze clonu svých emocí. Jsou natolik prostoupeni emocemi a jsou tak citliví, že se jejich nálada může v okamžiku změnit z naprosté euforie v hlubokou depresi a vše, co se kolem nich děje, působí přímo na jejich emoce. Lidé s onemocněním plic bývají až příliš pohlceni svými emocemi. Interakce s ostatními lidmi je tedy pro ně příliš komplikovaná proto, že jsou řízeni vesměs svými pocity.

Jak tedy můžete řešit svoje popotahování, kašlání a sípání? Jako v případě všech onemocnění se nejprve poraďte se svým lékařem. Avšak jako vždy nezapomeňte naslouchat svému tělu, které k vám vysílá indicie o tom, v jakém zdravotním stavu se nacházíte.

Potíže s dýcháním naznačují, že je třeba posoudit, jak jste schopní zvládat svoje emoce v každodenní interakci se svými nejbližšími. Jestliže pocity ostatních nasáváte přímo jako houba - pocity jako zlost, podrážděnost, smutek - vystavujete se onemocnění astmatem, chřipce a dalším nemocem dýchacích cest.
Aby mohlo dojít k celkově přeměně vašeho těla a mysli a bylo možno zbavit se problémů s plícemi, je třeba pokořit negativní myšlenkové pochody, které nad vámi měly po celou tu dobu moc. Louisin systém afirmací určený pro problémy s plícemi je v širším slova smyslu věnován pocitům strachu ze zapojení se do života a z užívání si života. 

Proti chřipce a angíně můžete bojovat afirmacemi: "Jsem v bezpečí. Miluji svůj život." 
Kašel vlastně představuje touhu vykřičet do světa: "Já jsem tady! Poslouchejte, co vám chci říct!" Pro častý kašel navrhuje Louise afirmace: "Lidé si mě dostatečně váží a všímají si mě. Cítím se milován/a."
Onemocnění plic - jako je zánět plic, emfyzém a chronická obstrukční plicní nemoc - je spojeno s depresemi, žalem a obavami z toho, že nežijeme plnohodnotný život nebo že si jej nezasloužíme, a s těmito pocity se můžeme potýkat s pomocí afirmací: "Jsem schopen užívat si vše, co mi život nabízí. S radostí si užívám života." Onemocnění plic se běžně vyskytuje u těch z nás, kteří jsme plní emocí a nevíme, co s nimi. V případě emfyzému jde nejen o obavu žít život, tito lidé by nejraději nedýchali vůbec. Měli by si nahlas říci: "Je mým přirozeným právem člověk žít život plnohodnotně a svobodně. Miluji život. Miluji sám sebe a pečuji o sebe. A život miluje mě. Jsem v bezpečí." Zápal plic je spojen s pocity zoufalství, únavou ze života a emočními ranami, které není dovoleno zahojit. Abychom mohli začít znovu a léčit staré rány, můžeme vyzkoušet afirmace: "Jsem naprosto otevřen myšlenkám Prozřetelnosti, které jsou prodchnuty dechem a moudrostí života. Toto je nový začátek."
Astma je spojeno s neschopností dýchat, s pocity, že se dusíme nebo že jsme utlačováni. Jestliže trpíte astmatem, zkuste si říkat: "Je v pořádku vzít život do vlastních rukou. Hodlám se vymanit ze všech pout."

Jakmile si budete zvykat na tento nový způsob myšlení a osvojíte si afirmace, negativní myšlenky a chování začne ustupovat. Je to velmi důležitá etapa, buďte tedy důslední. Zažití vašich starých zvyků trvalo roky, a bude tedy nějakou dobu trvat, než se od nich oprostíte. Máte však naše slovo, že se vám to nakonec podaří.

Lidé náchylní k onemocněním plic se musí naučit zvládat svoje emoce tak, aby jimi nebyli pohlceni a aby sami nebyli tolik ovlivňováni emocemi druhých. I když vám může připadat, že je tak potlačována intuice, jedním z řešení je vytvořit si jiný vztah ke svým emocím - nasměrovat je jiným způsobem. Praktiky, jako je například meditace, vám napomohou uklidnit mysl. Mohou vám pomoci vybudovat si stabilnější vztah s vašimi emocemi. Lze jimi také dosáhnout nových propojení v mozku tak, že se nakonec naučíte mít svoje emoce pod kontrolou a nereagovat na ně tak silně. 

Dalším způsobem, který může pomoci usměrňovat důsledky vašich dramatických emocí, je vytvořit si tzv. plánovitý moment oddechového času. Vzpomeňte si na svoje výbuchy emocí a zkuste určit jejich příčinu. Co tyto emoce spustilo? Jak jste se cítili, když vás uchvátily? Co představovalo bod zvratu? Pokud budete schopni rozpoznat, co emoce spustilo a jak na ně reagovalo vaše tělo, naučíte se rozpoznat moment onoho emocionálního převratu - a naučíte se nedopustit, aby k němu znovu došlo. Nebude to možné zvládnout ze dne na den, ale nakonec se to podaří. Jakmile rozpoznáte signály v těle, které vám naznačují, že začínáte být pohlceni emocemi, můžete s tím začít pracovat. Budete schopní se zastavit a oddechnout si - ať už to znamená fyzicky uvést tělo do chodu a prostě z místa, kde se odehrává vypjatá situace, odejít, nebo se pokusíte poručit své mysli, aby na ni tato situace neměla takový vliv. Jakmile se uvědomění a afirmace stanou součástí vašeho života, zjistíte, že se do takového stavu dostáváte stále méně a méně. 

Tyto praktiky a afirmace vám pomohou lépe zvládat emoce ve vašem životě. Jestliže chcete mít zdravé plíce, musíte se naučit vyjadřovat svoje emoce klidnějším a vyrovnanějším způsobem. Je možné, abyste byli klidní a měli vše pod kontrolou a zároveň byli přitažliví a emotivní - můžete být člověkem, kterého mají lidé rádi na každé párty. Naučte se udržovat v rovnováze svoje emoce a potřeby důležitých lidí kolem vás, a uvidíte, jak se zdraví vašeho dýchacího ústrojí zlepšuje.

* * *

- z knihy Vše je tak, jak má být; Louise L. Hay a MUDr. Mona Lisa Schulz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.