pátek 5. února 2016

Zraňující kritika ve vztazích

Jedna z nejhorších věcí, kterou žena může udělat, je kritizovat nebo dokonce shazovat mužnost svého partnera

Kritizovat muže je v současné společnosti celkem přijatelná praxe. Stačí se podívat na reklamy v televizi, které nějakým způsobem shazují téměř vše, co se tradičně pojí s mužností. Pokud k tomu ovšem přistoupí žena doma s partnerem, draze zaplatí. Podrýváním jeho sebevědomí totiž ničí přesně to, co by ji mohlo dělat šťastnou. Ženy neobdivují slabé muže, kteří o sobě pochybují!
Zvlášť neblahé je kritizovat vše, co partner DĚLÁ, a je úplně jedno, že mu přece jen nevinně radí, jak by se to dalo dělat lépe a rychleji. Muž je nejcitlivější v oblastech, které vyžadují odbornost, tedy v práci, při kutění okolo domu, ale také třeba při tenisu nebo zvládání cizího jazyku. Když dává žena muži najevo, že to, co dělá, nemá dostatečnou úroveň, nebo se mu dokonce směje, je to stejné, jako když muž své partnerce připomíná, že je tlustá a všude se jí dělají vrásky. Je to osudné.
Obecně se dá říci, že by žena nikdy neměla přestat oceňovat a dokonce vychutnávat všechny ty věci, které jejího muže dělají mužem a do kterých se v první řadě původně zamilovala.  
Pokud to dokáže, aniž by opomíjela řešit problémy, kterým ve vztahu čelí, získá muže, který jí bude spolehlivou oporou přes den a sebevědomým milencem v noci.

Nyní se podívejme na muže. 

Jedna z nejhorších věcí, kterou muž může udělat, je kritizovat ženu za její city nebo vzhled.

Pro muže je tak snadné zpražit rozčílenou ženu a prohlásit, že je hysterická. Nicméně i když s tím souhlasila, z dlouhodobého hlediska se muži netrpělivost a neochota s ní cítit šeredně vymstí, protože žena se pomstí buď tím, že se stáhne, nebo začne být přehnaně kritická sama k sobě. Muž by se proto měl za každých okolností snažit ženě dávat najevo, jak si váží všeho, co ji dělá ženou, a nikdy ji nekritizovat ve výše zmíněných dvou oblastech.

Pochopitelně můžeme partnera či partnerku ranit kritikou čehokoli, mám ale za to, že lidé hrubě podceňují, jak strašně zranitelní muži i ženy jsou v oblasti své genderové identity. Mají-li i nadále nacházet radost a uspokojení ve vztazích obecně a sexuálních zvlášť, potřebují především věřit, že jsou atraktivní jako muži nebo jako ženy. Obě pohlaví tudíž musí dávat dobrý pozor, aby neničila přesně to, z čeho mohou čerpat tolik radosti a uspokojení, pokud to budou patřičně živit a oceňovat. 

 * * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.