středa 7. června 2017

Jak se vyrovnat s odmítáním

Odmítnutí je horší než samota; to je ta špatná zpráva. Odmítnutí se vám ovšem dostává proto, že na vás někde čeká někdo lepší. A to je dobrá zpráva. Jak je to možné? 
Pokud máte za sebou všechny předcházející kroky na cestě za spřízněnou duší, rozvinuli jste v sobě značnou osobní sílu: Víte, co chcete, neděláte špatné kompromisy, snažíte se být milí a laskaví k sobě i ostatním a úspěšně jste se poprali se svou samotou. Jinými slovy jste vyrostli v silné a laskavé osobnosti, které se hodí jen k někomu stejně vyspělému. Spřízněnými dušemi si totiž mohou být jen mimořádné osobnosti. 

Při hledání partnera lidi spojuje nebo rozděluje spousta podvědomých procesů. Čím lépe víme, co chceme, tím mocnější tyto mechanismy jsou. Jinými slovy osoba, která vás odmítla, se pro vás nehodí, i když si to třeba neuvědomujete. Nezáleží na tom, jak silné počáteční poblouznění ve vás vzbudila, na hlubší úrovni cítí vaši sílu. A pokud se jí nedokáže vyrovnat, bude se cítit nepříjemně a stáhne se. A za to jí můžete být jen vděčni, protože s někým, kdo nedosáhl vaší síly a duchovní úrovně, byste štěstí stejně nenašli.

Odmítnutí mohou působit spoustu bolesti, zvlášť když se vám někdo líbí. Nicméně čím lepšími přáteli dokážete být sami sobě, tím snadněji se přes taková zklamání přenesete. Prostě si opakujte:

"Zřejmě v sobě měl/a něco skrytého, čeho jsem si nebyl/a vědom/a. Odmítl/a mě jen proto, že na mě čeká někdo vhodnější."

Kate žila sama už něco přes rok, když se na jedné schůzce naslepo seznámila s mužem, který ji nadchl. Slíbil, že zavolá, ale neudělal to. Asi po týdnu se Katino nadšení proměnilo ve směs deprese se vztekem. Nakonec mu zavolala sama, jen aby se dozvěděla, že dotyčný nemá zájem.
Přišla za mnou s pláčem a rozčilovala se nad tím, jak muži pořád slibují, a nikdy sliby nedodrží. Snažila jsem se jí vysvětlit, že tím, jak má ve svých přáních jasno, zřejmě sama zapudila někoho, kdo do nich nezapadá. Poslouchala mě, ale pořád ji to štvalo. Usmála se až tehdy, když jsem ji ujistila, že se jí odmítnutí dostalo jen proto, že na ni někde čeká někdo vhodnější. Intuitivně cítila, že mám pravdu. Po několika dalších měsících se Kate seznámila s úžasnou spřízněnou duší. 

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.