středa 14. června 2017

Vztahy z kompromisu

"Velká spousta lidí není schopna žít bez vztahu. Cítí se prázdní, izolovaní, mají tendenci být v depresi a vnitřně chřadnout. Z obavy, že by nakonec nemuseli najít vůbec žádného partnera, se rozhodují pro kompromis. Vstupují do vztahu, který je zcela v pořádku, nic víc, nic míň. Je to jistě praktické žít s někým, koho má člověk rád, ale kterého nemiluje. Každodenní život jde jako po másle, žádné velké výbuchy emocí se neočekávají. Ale co je takové milostné spojení bez vášně? Je nemastné neslané, bez ohně, bez inspirace.
Lidé, kteří jsou se svým partnerem z jiných důvodů než z lásky, začnou v určitém okamžiku vnitřně hladovět, protože jim chybí láska, která by je živila. Onemocní, hledají útěchu v alkoholu, drogách nebo v jiných závislostech, možná si najdou nějakého jiného partnera. Jak se může člověk dál rozvíjet, vstoupil-li do nešťastného vztahu z vypočítavosti, ze snobských důvodů nebo ze strachu, že zůstane sám?
Jsem pevně přesvědčena o tom, že na vše, co si myslíme a co činíme, dostaneme od života odpověď. Pokud chceme změnit svůj život, musíme změnit svůj postoj. Každá myšlenka, kterou si myslíme, a pocity s ní spojené utváří naši realitu. Každý z nás je prostřednictvím svých myšlenek, pocitů a výsledných slov a skutků strůjcem své zkušenosti. Máme to ve svých rukou."

* * *

- z knihy Láska v nové době aneb Jak spřízněné duše mění dnešní svět, Gerti Samel

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.