sobota 12. ledna 2019

Rostliny ve feng-shui

Rostliny nejsou pouze zdrojem kyslíku a krásy okolo nás, ale rovněž energetickými filtry schopnými absorbovat negativní energii a vytvářet energii příjemnou, ať už v našem domově nebo na pracovišti. Současně je však důležité, aby rostliny vypadaly zdravě. Máte-li v místnosti čerstvý vzduch, dostatek slunečního svitu, zdravou míru vlhkosti a tepla, bude u vás rostlinám dobře: budou vypadat svěže a budou krásně zelené. 

Ve Feng Shui se bere jako varování, když rostliny v místnosti umírají. Co nesvědčí rostlinám, jistě nesvědčí ani lidem. Nejprve tedy zjistěte důvod, proč vaše rostliny umírají. Je-li domov zdravý, má také zdravé obyvatele.


V rámci domova jsou rostliny většinou umístěny v obývacím pokoji, jídelně nebo studovně. Měli byste však pamatovat na to, že máte-li rostlin hodně, stávají se z nich "upíři". Neměli byste je proto mít ve své ložnici a určitě ne blízko postele. Chcete-li mít rostliny v ložnici, vyberte si takové, které v noci uvolňují kyslík, jako například kalanchoe, aloe vera nebo sansevierie


Sansevierie (někdy zvány také "tchýnin jazyk") jsou velmi vytrvalé. Rostou při plném slunečním svitu stejně jako ve stínu, vydrží suchý vzduch, horka i méně časté zalévání. Tato rostlina má unikátní vlastnosti: je schopna pohltit více než 100 různých látek znečišťujících vzduch. Výzkumníci z NASA dokázali, že Sansevierie a aloe vera jsou nejideálnější pro čištění vzduchu při dlouhodobých letech ve vesmíru. 

Fíkovník, kakost, bambus, aloe a kalanchoe mají velmi mocnou energii.

Jak užívat rostliny v domě podle Feng Shui?

  • Použitím rostlin ve svém domově nebo na pracovišti můžete neutralizovat ostrou energii hran nebo vyrovnat efekt šikmých stropů.


  • Rostliny umístěné v koupelně nebo podobných místnostech nám mohou pomoci odstranit přebytečnou vlhkost. Pro tento účel je vhodný například "tchýnin jazyk" nebo bambus.



  • Rostliny absorbují také škodlivé elektromagnetické vlny. Je proto příhodné umístit zelené rostliny s kulatými listy v blízkosti počítačů nebo jiných elektronických zařízení.


Rostliny jsou skvělými ukazateli zdravotních nebo prostorových problémů. Dochází-li v domě k hádkám a potyčkám, rostliny to vnímají a často onemocní. Naopak, nemocná rostlina v určitém sektoru může mít dopad na zdraví lidí, kteří prostor obývají. Pokud tedy rostlina onemocní, je důležité ji hned začít léčit nebo ji odstranit.

Živé rostliny vyrůstají, kvetou a slouží jako zdroj energie. Umělé rostliny jsou velmi statické a neaktivují pohyb energie čchi. Je-li však třeba vyrovnat energie elementů v místnosti, můžeme si pomoci i umělými květinami. Nejčastěji se využívají na toaletě nebo v koupelně. 

Suché květiny nesou mrtvou energii. Tyto rostliny sice neublíží, ale ani nic nepřináší. 

V Číně mají zvláštní význam pivoňky, které jsou považovány za romantické květiny a velmi nápomocné pro nezadané ženy. Doporučuje se mít pivoňky v ložnici i během prvního roku vztahu nebo manželství. Stane-li se žena matkou, pivoňky by měly být odstraněny z ložnice, neboť prý mohou vést k milostným trojúhelníkům. Manželské páry by se obecně měly vyhnout kvetoucím rostlinám nebo jejich vyobrazením v ložnici. Jste-li však osamělí, kytice čerstvých pivoněk vám může pomoci přitáhnout si romantický vztah. 


Nedoporučuje se příliš obklopovat rostlinami s ostrými listy. Existuje názor, že například kaktusy se mají umisťovat v blízkosti monitoru. Kaktusy však hromadí negativní energii na špičkách svých trnů a nedoporučuje se proto mít je na pracovním stole nebo v ložnici. 


Kaktusy mohou být prospěšné, umístíte-li je na to pravé místo ve svém domově. Například na okenním parapetu mohou dobře posloužit jako ochrana proti nepříznivým proudům energie z vnějšího prostředí. Na pracovní stůl k monitoru jsou však vhodnější rostliny jako fíkovník nebo sansevierie.

Zvláštní úctu si zaslouží dračinec pruhovaný (Dracaena Sanderiana) známý jako "bambus štěstí". Tato rostlina se vyznačuje velkou vytrvalostí, je snadné se o ni starat a symbolizuje silné zdraví, dlouhověkost a prosperitu. Ve Feng Shui se často užívá, je-li zapotřebí něco napravit. 


Pěstování domácích bonsajů je umělou manipulací a zpomaluje jejich přirozený růst. Z toho důvodu mají tyto rostliny negativní genetickou paměť a prostoru příliš nepomáhají.

Popínavé rostliny v sobě nesou více energie Yin. Někdy se považují za rostlinné upíry. Popínavé liány se nedoporučují do bytů ani domů, jsou však přijatelné na zahradách.

Kakost je rostlinný indikátor, který chrání rodinné zázemí. Má velmi silnou pozitivní energii. Jeho místo je v kuchyni nebo v obývacím pokoji. 

V buddhismu a mnohých asijských kulturách je posvátnou rostlinou lotos: symbol čistoty, harmonie a spirituality. Lotos má schopnost zapustit kořeny v bahně, a pak vyrůst na hladině a rozkvést v celé své čistotě. Je symbolem duchovních mistrovství. Základní magickou vlastností lotosu je schopnost proměňovat materiální energii v duchovní. Biopole lotosu dokáže neutralizovat jakoukoli negativní energii. V čínské medicíně se všechny části lotosu, od kořenů až po okvětní lístky, užívají pro léčebné a nápravné účely. Možná víte, že Disneyland v Hong Kongu byl vybudován v souladu s principy Feng Shui - a je v něm více než 4 000 lotosů. 


Naplňte svůj domov nádhernými rostlinami. Čím příjemněji se budete cítit u sebe doma, tím příjemněji vám bude také ve světě, který vás obklopuje. Všechno spolu souvisí! Existují zdravé zelené rostliny, které, jsou-li umístěné na tom pravém místě, vám poskytnou nejen čerstvější vzduch a svou vlastní krásu, ale také zdravější a krásnější energii. 

* * *

zdroj: http://mir-feng-shui.com/en/article/plants-in-feng-shui-energy-generators-in-your-house/
překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.