středa 13. února 2019

Maska neporazitelnosti u vysoce citlivých lidí (typ Supermana)

Superman. Tak říkáme člověku, jenž svou citlivost ukrývá pod tvrdou maskou síly. Sice nemáme v oblibě škatulky, ale občas nám mohou ulehčit práci. Tak prosím, seznamte se se Supermanem:

18 poznávacích znamení Supermana
Všechna znamení samozřejmě nemusí nutně souhlasit, jsou pouze orientační. Můžete se podívat, jestli některé z nich náhodou nepoznáváte. Na otázku, zda jste doopravdy Superman, však dokážete odpovědět jen vy.

1. Rozčilují vás lidé dávající otevřeně najevo své pocity a zranitelnost. Třeba ten nesnesitelný kolega, který projevuje smutek, nebo váš partner, když se netají rozhořčením. Zkrátka a dobře vám vadí pohled na cizí emoce. Nejraději byste takového člověka okřikli: "Zatni zuby! Neprožívej to tak!", protože tak jste to vždycky řešili vy. Možná jste si nikdy neodvážili připustit myšlenku, že emoce ostatních vás dráždí právě proto, že vlastní pocity potlačujete. Možná vás rozčiluje vaše partnerka, kterou dokáže rozplakat film, nebo vaše vztekající se děti. "Zatni zuby!" Tak zní vaše mantra a nechápete, proč to všichni nedělají jako vy.

2. Možná si své pocity uvědomujete, ale NIKDY byste je nikomu neprozradili.

3. Je vám povědomé následující schéma reakcí: a) Něco se stane, b) Chcete instinktivně zareagovat, ale okamžitě pocítíte tlak v břiše, c) Bleskově se tedy uzavřete a nasadíte masku Ledové královny nebo Chladného necity.

4. Myslíte si: Všichni v jednom kuse žvaní o svých pocitech, ale co mám říkat já? Vždyť já vláčím na zádech takové břemeno. Jak by to vypadalo, kdybych se jim začal svěřovat já?

5. Říkáte věci typu: "Kam bychom to dopracovali, kdybychom všichni pořád jen analyzovali svoje pocity?" a myslíte to vážně.

6. Nacvičili jste si obranný mechanismus "Buď silný!" a v zájmu uchování této síly jste se naučili své pocity "vypnout". Všichni se někdy dokážeme vyburcovat a odříznout se od svých emocí, abychom mohli v extrémních situacích podat maximální výkon. Vy však svoje pocity "vypínáte": a) neustále, b) příliš často, c) v určitých situacích, například v práci.

7. Ochranný kostým Supermana nosíte čtyřiadvacet hodin denně. Tento kostým existuje ve dvou různých modelech: tvrďácký "Já zvládnu všechno" a stále veselý "Včera mi umřela maminka a zítra se rozvádím, ale mě to nerozhází".

8. Nikdy si nepřiznáte únavu. "Teď přece nemůžu být unavený. To zvládnu." Jste jako tažný kůň, jako perpetuum mobile nebo jako ta malá šikovná lokomotiva z pohádky, která ne a ne přestat táhnout. Ve chvíli, kdy by si normální člověk řekl: "A dost, teď si musím odpočinout" nebo "Tohle sám nezvládnu, potřebuji pomoct", vy naopak ještě přidáte. Trpíte nespavostí, poruchami paměti nebo záchvaty úzkosti? Málo platné, vy své varovné signály neposloucháte. 

9. V duchu pohrdáte lidmi, kteří říkají: "To už pro dnešek stačí."

10. Patříte do rizikové skupiny ohrožené syndromem vyhoření, přestože o tom možná ještě sami nevíte. 

11. Váš kostým Supermana tu a tam praskne ve švu a vaše skryté pocity proniknou ven. Léta potlačovaný hněv se změní ve výbuch sopky, potlačovaná něha se projevují neobyčejnou sentimentálností, z potlačované lásky vypukne nevysvětlitelná vášeň na život a na smrt. 

12. Občas vám připadá, že se vás lidé bojí.

13. Myslíte si, že pokud byste projevili svoje pocity, okolí by to považovalo za slabost. 

14. V případě, že některé emoce přece jen dáváte najevo, podléhají přísné kontrole. Víte, jaké emoce jsou obecně přijatelné, a tím se řídíte. V určitých situacích si možná dovolíte trochu hněvu, jindy zase radosti, neustále se však hlídáte, abyste náhodou neukázali "nevhodné" pocity v nevhodné situaci.

15. Občas vám připadá, jako by ve vaší výbavě něco chybělo. Jako byste například měli jen kladivo a zjistili, že kladivem se nedá spravit všechno. Možná umíte velmi dobře projevovat sílu, ale uvědomujete si, že to není vždy nejvhodnější nástroj k dosažení cíle, je-li oním cílem například láska či pocit důvěrnosti.

16. "Když něco dokážu, úspěch mě nakopne a já úspěch potřebuji ke spokojenosti." Tak zní vaše životní krédo.

17. Říkáte si: "Kdybych svoje pocity začal analyzovat, vůbec nevím, co by se stalo. Možná bych spadl do bezedné propasti."

18. Často si opakujete: "Odpočinout si člověk může v hrobě."


* * *

CO MŮŽE SUPERMAN ZÍSKAT, KDYŽ SE ZMĚNÍ
Možná vám pouhé pomyšlení, že byste měli projevovat emoce, naslouchat svému nitru a přestat se neustále kontrolovat, připadá krajně nebezpečné. Proč byste najednou měli opustit osvědčený kostým Supermana, který vás celý život chránil?
Třeba proto, že by vám to usnadnilo život. Možná by vám to pomohlo rozšířit vlastní repertoár a odemknout některé dosud zamčené vnitřní dveře. Vyrovnaný člověk je ten, jenž má přístup k plné škále emocí. Váš život by mohl být bohatší a snazší. Možná byste také zjistili, že některé věci jsou v životě zadarmo a není vždy nutné o ně bojovat. Nemusíte mít vždycky na všechno sílu a pomáhat ostatním s jejich břemeny.
Vaše vztahy by mohly být pravdivější, důvěrnější a zajímavější. Odvážíte-li se představit se světu jako silní i citliví zároveň, přitáhnete k sobě více lidí, kteří mají stejně jako vy dvojí tvář.
Existuje totiž určité riziko, že nyní vás částečně obklopují:

1. jiní Supermani, s nimiž cítíte jakousi sounáležitost. "Jsme ženské, které se jen tak nevzdávají." Nebo "My pořádní chlapi si nepotrpíme na nějaké řečičky."
2. slaboši, kteří k vám vzhlížejí a očekávají vaši ochranu.

Odhodláte-li se ke změně, možná zjistíte, že máte schopnost věci pozorovat, vnímat a zpracovávat do hloubky, což z vás jak v práci, tak v osobním životě učiní lepšího stratéga. V práci budete moci využít svých nových dovedností, a to možná zefektivní vaši sílu.
Třeba by se vám ulevilo, pokud byste na okamžik přestali bojovat. Nikdo neříká, že kostým Supermana musíte rovnou zahodit. Ale možná by bylo příjemné nenosit ho 24 hodin denně. Neškrtí vás náhodou občas?

* * *

JAK SE ZMĚNIT

  • Nejprve si položte otázku, zda se opravdu chcete změnit. Jaké jsou vaše cíle? Co od života očekáváte? Zeptejte se sami sebe: Jak chci svůj dosavadní život změnit? Abyste se mohli změnit, musíte v první řadě věřit tomu, že existuje lepší alternativa.
  • Dopřejte si trochu něhy a soucitu. Víte, proč jste si ten kostým vůbec oblékli? Možná to byla vaše jediná šance na přežití. Kdysi dávno. NIKDY se nesnižte k tomu, abyste si cokoli vyčítali. Neptejte se: "Jak jsem mohl být takový pitomec?" Něha, to je efektivní cesta, ne výčitky. Věřte nám, také jsme si tím prošly. Víme, o čem mluvíme.
  • Svůj kostým Supermana nevyhazujte. Nechte si ho pěkně ve skříni. Bude-li to potřeba, můžete si ho kdykoli znovu obléci. Třeba už dnes odpoledne.
  • A ne, nemusíte svůj nový život nutně zahájit tím, že se zítra na obědě s kolegy rozpláčete. Víme, že jste zvyklí dělat vše naplno, takže je logické, že i do své proměny chcete vložit veškerou svou energii, ale pozor, někdy je lepší postupovat po krůčkách a obezřetně. Místo abyste své kolegy šokovali prudkým citovým výlevem, můžete říct třeba něco ve smyslu: "Cítím se trochu unavený, možná dnes nejsem úplně ve své kůži." Pokud tedy samozřejmě cítíte únavu. I to bude pro vaše okolí dostatečný šok.
  • Uvědomte si, že jste úplně normální. Nejste divní. Jen jste se naučili používat sílu jako obranný mechanismus. Logický a funkční obranný mechanismus, který může být výtečným pomocníkem v akutních situacích, ale je-li aktivován nepřetržitě, může vás omezovat.
  • Pečlivě zvažte výběr situace a osob, před kterými se rozhodnete dát najevo slabost. Nejprve si to vyzkoušejte s lidmi, o nichž si myslíte, že vaši změnu přijmou. Je-li to možné, zvolte si někoho, o kom se domníváte, že má stejně jako vy dvě tváře. Takoví lidé jsou zvyklí jak na sílu, tak na zranitelnost a citlivost a poskytnou vám potřeby prostor k vyzkoušení nové role. Někteří lidé mohou tuto nenadálou změnu vnímat jako určitou hrozbu. Vždyť vy jste vždycky byli v partě za tvrďáka a oni k vám vzhlíželi jako ke svému ochránci.
  • Nedělejte ze své proměny projekt orientovaný na co nejvyšší výkon. "Ode dneška budu citlivější. Tak rychle jako já to ještě nikdo nikdy nedokázal!" Takhle prosím ne. Zachovejte klid a v klidu také objevujte svou křehkou, citlivou a analytickou stránku. 


* * *

- z knihy Naučte se plavat v moři emocí aneb Jak přežít s darem mimořádné citlivosti; Doris Dahlinová a Maggan Hägglundová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.