pondělí 27. května 2019

Které oblasti života ovlivňuje vysoká citlivost

Vysoká citlivost se může projevovat v následujících oblastech každodenního života:

1. Zdraví
Mnozí vysoce citliví lidé, kteří ke mně přicházejí jako pacienti nebo jako účastníci seminářů, bývají přetížení, unavení a vyčerpaní, než si osvojí praktické dovednosti, jež jim pomohou zvládat jejich citlivost. Často jim bývá diagnostikována agorafobie, chronická únava, fibromyalgie, migrény, chronická bolest, alergie nebo adrenální únava (forma vyhoření). V emocionální rovině mohou prožívat úzkost, deprese nebo záchvaty paniky.

2. Závislosti
Někteří citliví lidé si vypěstovali závislost na alkoholu, drogách, jídle, sexu, nakupování nebo jiném únikovém chování, jež má utlumit jejich citlivost. Časté bývá přejídání, protože někteří citliví lidé naneštěstí používají jídlo k uzemnění a získání rovnováhy. Tito lidé se mohou lehce stát obézními, protože vrstva tuku jim zajišťuje ochranu před negativní energií.

3. Vztahy, láska a sex
Citliví lidé mohou nevědomě navazovat vztahy s toxickými partnery a prožívat úzkost, deprese nebo vážně onemocnět. Příliš snadno otevírají srdce narcistickým osobnostem nebo nedostupným partnerům. Citliví lidé rozdávají lásku a očekávají, že stejní jsou i druzí, realita však bývá jiná. Vysoce citliví lidé na sebe přejímají stres a emoce partnerů, například hněv nebo deprese, a to jak při běžných interakcích, tak při intimním styku, kdy bývají obzvlášť zranitelní.

4. Výchova dětí
Citliví rodiče bývají často přetížení a vyčerpaní kvůli intenzivním nárokům na výchovu potomků, protože mají sklon přejímat emoce a bolest vlastních dětí. I citlivé děti mohou pociťovat přetížení v důsledku vysoké citlivosti. Rodiče potřebují konkrétní doporučení a rady, jak pomoci využívat svého daru a vyvarovat se nepříjemných projevů.

5. Práce
Citlivé lidi vyčerpávají energetičtí upíři v práci, nevědí si však rady, jak nastavit hranice a chránit se před nimi. Potýkají se se zahlcením smyslovými podněty a nedostatkem soukromí.

6. Schopnost nadpřirozeného vnímání
Vysoce empatičtí lidé mívají silnější intuici, dokážou vnímat energie druhých lidí, mohou komunikovat se zvířaty, mívají vize a silné sny.

* * *

- z knihy Průvodce pro vysoce citlivé lidi, Judith Orloff



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.