středa 10. července 2019

Závislost na mléčných výrobcích

Jako miminka jsme byli všichni závislí na mléku a vypili ho spoustu. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že prvotním důvodem bažení po mléku je ve skutečnosti touha po sladké laktóze, kterou obsahuje. Laktóza je mléčný cukr, a jak víme, novorozenci upřednostňují nejvíc sladkou chuť. Zároveň je známo, že nesnášenlivost laktózy se téměř nikdy neprojevuje do 18 měsíců věku. 
Mléčné výrobky však mají i jiné vlastnosti, a dokonce ještě přitažlivější, než je sladká chuť, která je jim vlastní. Pokud byste zkoumali chemické složení mléčných výrobků, nalezli byste v nich antidepresiva, která tu jsou volně k dispozici - bez lékařského předpisu!

Jen se podívejte, kolik látek schopných měnit náladu je v mléčných výrobcích:

  • Tyramin - vazoaktivní substance, která se ve velkém množství nachází v sýrech, působí jako stimulant.
  • Cholin - základní složka mléka, má uklidňující účinek.
  • L-tryptofan - další základní složka mléka. Pokud kombinujete mléčné výrobky se sacharidy (takže si aminokyseliny nekonkurují), spouští L-tryptofan v mozku produkci serotoninu. To vytváří příjemný pocit pohody. Běžnou kombinací mléka a sacharidů je zmrzlina, ochucený jogurt, pizza, nachos se sýrem nebo špagety se sýrem.
  • Cukr obsažený v mléčných produktech nadto dodává energii a zlepšuje náladu, krémově hladká konzistence je uklidňující. 

Cholin = konejšivý účinek
L-tryptofan = uklidňující účinek
Cukr nebo laktóza = dočasně povzbuzující
Krémová konzistence = pocit bezpečí

Nejčastěji se bažení po mléčných výrobcích projevuje touhou po zmrzlině, sýrech, kyselé smetaně, smetanovo-sýrových omáčkách a krémových salátových dresincích a majonézách. 

JAK SE VYPOŘÁDAT S DEPRESÍ ZDRAVĚJŠÍMI ZPŮSOBY

1. Pokud je třeba, vyhledejte odbornou pomoc.
Jestliže se deprese neléčí, může se z ní vyvinout emočně podložená nemoc, jako je rakovina. Důsledky může mít fatální, protože není dobré ji ignorovat! Pokud jste se někdy zabývali myšlenkami na sebevraždu nebo jste měli pocit, že byste se nejraději rozplynuli v prázdnotě, ihned zavolejte na Linku důvěry. Věřte mi, že vyhledání pomoci vám udělá dobře! Snaha najít pomoc je projevem síly a budete si říkat, proč jste s tím tak dlouho otáleli. I když sebevražedné myšlenky možná nemáte, i těžké deprese vyžadují odborný zákrok.
Domluvte si návštěvu lékaře nebo terapeuta, pokud poslední dva týdny nebo déle neustále pociťujete následující příznaky: deprese, snížený zájem o dění kolem nebo menší radost ze života, podstatný nárůst nebo úbytek váhy (o víc než 5%), nespavost nebo naopak zvýšená spavost, třes na těle nebo pocit nemotornosti, každodenní nedostatek energie, pocit méněcennosti nebo nadměrný pocit viny, obtíže soustředit se, vracející se myšlenky na smrt nebo sebevraždu. 
Pokud máte pět a více těchto příznaků, život si zrovna neužíváte. Vyhledejte proto odborníka, o kterého se budete moci v tomto nelehkém období svého života opřít. Udělejte to teď hned!

2. Dejte prostor smutku, pokud potřebujete.
Deprese může pramenit ze smutku, který je důsledkem nějaké významné ztráty. Ať už se jedná o ztrátu malou nebo velkou, jakmile se snažíme smutek potlačit, depresi prodlužujeme. Místo toho, abychom se bránili tomuto normálnímu stavu, který je člověku vlastní a který prožívají i ti nejsilnější, nejchytřejší a nejduchovněji založení lidé, je lepší například zapojit se do podpůrné skupiny lidí, kteří sdílejí svůj smutek navzájem. Vyhledejte takovou skupinu a zúčastněte se alespoň jednoho setkání. Možná se poté sami rozhodnete přijít znovu.

3. Jezte nutričně vyváženou stravu.
V některých případech mohou být deprese způsobeny nedostatkem vitaminů nebo minerálů. Vědci z McGill University zjistili, že deprese může někdy vzniknout z nedostatku kyseliny listové. Osoby trpící depresí dostávaly 200 mg této kyseliny denně a vědci zjistili, že následně jejich deprese polevily (ačkoliv u podobných studií - a to i u velmi přísně sledovaných - může účastníkům studie zlepšit náladu samotná péče a pozornost ze strany badatelů). Četné další studie rovněž poukazují na nutnost pečovat o své tělo. Je to projev lásky vůči sobě samým.

4. Zapisujte si své pocity do deníčku.
Někdy mohou být deprese vyvolány zmatenými nebo protichůdnými pocity. Když se budete snažit probrat se svými myšlenkami a dát je na papír, původně nejasné myšlenky, které ve vás způsobily zmatek, vás mohou přímo trknout. Když si píšete deník, vůbec se netrapte gramatikou, interpunkčními znaménky ani pravopisem. Prostě nechte své nejcitlivější a nejupřímnější pocity plynout na papír a užasnete, jak uspokojivý bude výsledek. 

5. Sportujte.
To je bezpochyby jedna z nejlepších metod, které znám, jak se zbavit depresí. Mnoho výzkumů ukazuje, že ať už se věnujete jakékoliv formě pohybu - chůzi, běhu, jízdě na kole - zlepší to vaši náladu. Nedostáváte tak do dobré kondice jen vaše tělo po fyzické stránce, ale také po stránce duševní.
V jedné velmi důležité studii byli lidé, u nichž byla stanovena klinická diagnóza deprese, rozděleni do tří skupin a po dobu deseti týdnů léčeni jedním z následujících postupů: aerobikem, relaxačními cvičeními, případně byli ponecháni bez léčby. U osob, které se věnovaly aerobnímu cvičení, došlo k podstatně většímu zmírnění depresí, než tomu bylo v případě obou dalších skupin. 

AFIRMACE PŘI BAŽENÍ PO MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH
  • Jsem v bezpečí.
  • Dovoluji si na chvíli odpočinout.
  • O všechny mé potřeby je právě teď postaráno.
  • Je v pořádku přestat se bránit.
  • Dovoluji svému skutečnému já, aby zářilo skrze mě.

* * *

- z knihy V zajetí jídla, Doreen Virtue 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.