sobota 27. července 2024

Nesnižujte se, abyste se zalíbily

"Během své mnohaleté praxe ve vztahovém poradenství se setkávám s jedním opravdu častým a opakujícím se jevem, zejména u žen: s tichou, ale přitom silnou potřebou se upozaďovat, aby vyhověly potenciálním či již aktuálním partnerům. Příliš často se ženy snaží být "méně" - méně cílevědomé, méně se projevující, méně samy sebou, aby si přitáhly a udržely partnera. Tato tendence není jen o snaze dělat kompromisy; tyto ženy se doslova snaží přizpůsobovat to, kým jsou, aby si zasloužily přijetí a lásku. Podívejme se tedy na chvíli, proč se toto děje a proč je tak důležité tomu odolat.

Kořeny tohoto chování sahají hluboko. Společnost často ženy nutí věřit, že jsou "příliš" - příliš úspěšné, příliš hlasité, příliš zábavné, příliš inteligentní - a že to je dělá méně žádanými. Pronikavé poselství, které v ženách ulpívá, je to, že jejich hodnota závisí na tom, jak dobře se dokážou upozaďovat a přijímat omezující role, které jim přisuzují jiní, zejména potenciální partneři. Ženy pak často tlumí své vyzařování a doufají, že když budou "menší", budou vyhovovat tomu, co se od nich čeká. 

Jako vztahová poradkyně vídám zlomená srdce i frustraci, které tento jev způsobuje. Ženy ke mně přicházejí s pocitem, jako by musely chodit po špičkách, plné strachu, že jejich skutečné já bude pro někoho příliš. Bojí se, že když budou úspěšné, budou vzbuzovat strach; že jejich humor bude příliš odvázaný; že jejich názory budou příliš pevné. Sklánějí se a deformují podle představ ostatních a ztrácejí kontakt se svým skutečným já - to vše ve jménu lásky.

Pravdou však je, že skutečná láska po vás nikdy nebude chtít, abyste se umenšovaly. Skutečná, vytrvalá láska oslavuje všechno, čím jste. Oslavuje s vámi vaše úspěchy, směje se s vámi vašemu humoru a váží si vašich hodnot i názorů. Když se budete upozaďovat a přizpůsobovat, abyste vyhověly něčímu očekávání, nejen že samy sobě prokazujete zlou službu, ale stejně tak obíráte svůj (potenciální) vztah o jeho hloubu a bohatství. 

Představujte si tu svobodu a radost, když najdete někoho, kdo vás nejen přijímá, ale váží si toho, kým opravdu jste. Někdo, kdo vás miluje za to, že si dovolujete růst. Někdo, kdo vidí vaše silné stránky a cítí se jimi inspirován, nikoli zastrašován. Vaši inteligenci vnímá jako stimulující a váš humor ho upřímně těší. Podporuje vás v cestě za vašimi sny a váží si jich. 

Jako koučka povzbuzuji klientky k tomu, aby byly vším, čím jsou. Pomáhám jim pochopit, že ten pravý partner bude přitahován k jejich ryzosti a autenticitě, místo aby ho odpudila. Připomínám jim, že je mnohem lepší si počkat na někoho, kdo bude milovat vaše pravé já, než se přizpůsobovat někomu, kdo miluje pouze tu masku, kterou kvůli němu nosíte. 

Všem úžasným ženám: Přestaňte se snažit být něčím méně. Přestaňte samy sebe brzdit. Netlumte své světlo kvůli nikomu. Místo toho začněte konečně vyzařovat naplno. Buďte slyšet, buďte úspěšné, bavte se a buďte samy sebou. Ten pravý člověk vás za to bude nejen milovat, ale bude vzkvétat po vašem boku, povznášen vaší vnitřní silou a inspirován vaší přirozeností.

Nakonec, ty nejnaplněnější vztahy jsou ty, ve kterých mohou být oba partneři sami sebou; kde láska roste, šíří se a podporuje; kde oba dva mohou růst a kvést beze strachu z toho, že by zastínili toho druhého. Pamatujte, že si zasloužíte být milovány za to, kým jste, v celé své zářivé jedinečnosti. Nenechte si nikdy nutit nic méně."

- Jennifer White

překlad: Magda Techetová

 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.