sobota 19. října 2013

Andělské rady pro případy hledání spřízněné duše

Když nemůžete najít lásku, mnohdy se ukáže, že problém spočívá ve vás. Možná zoufale hledáte spřízněnou duši a trápíte se tím, že se vám nedaří potkat osobu svých snů, aniž byste si všimli, že vám andělé do vašeho okolí přivádějí celou řadu vhodných potenciálních partnerů. Místo toho se domníváte, že nebesa neodpovídají na vaše modlitby, a nevidíte, že dělají všechno pro to, aby vás upozornila na možné spřízněné duše.

Žijete v mylném přesvědčení, že každý člověk má jen jedinou spřízněnou duši, že vám bylo dáno do vínku, koho přesně máte milovat a kdo bude milovat vás, s kým budete sdílet své zájmy, z koho se vám rozbuší srdce a kdo vás bude milovat takové, jací jste. Představujete si, že tuto spřízněnou duši jako kouzlem poznáte na první pohled, a že pokud se s ní minete, budete se muset po zbytek života spokojit jen s druhou či třetí nejlepší možností.

Někteří lidé se zaseknou v čase, záměrně opustí nebo ignorují desítky potenciálně vhodných partnerů. Vystaví tak sami sebe dlouhým rokům frustrací a osamělosti, kdy pátrají po onom mytickém jediném panu Dokonalém či slečně Dokonalé. Další se zase trápí tím, že je jejich jediná pravá spřízněná duše - nejčastěji bývalý partner, po kterém se jim stále stýská -, opustila a už se nikdy nevrátí. Možná byl onen vysněný partner zadaný, ženatý, v rozvodovém řízení, žil na druhém konci světa, choval se násilnicky, byl závislý, nebo nedokázal ocenit pravé možnosti vašeho vztahu. Ať už tomu bylo jakkoli, je jasné, že na tento vztah momentálně vzpomínáte s nasazenými růžovými brýlemi a namlouváte si, že kdyby dopadl jinak, byl by z vás ideální pár.

Andělé mě naučili, že představa, že každý z nás má na světě jen jedinou spřízněnou duši a že lidé musí hledat svého pana Dokonalého či slečnu nebo paní Dokonalou, dokud je nenajdou (nebo se už navždy obejít bez nich), je jedním z nejškodlivějších mýtů v oblasti lásky a partnerských vztahů. Snad si opravdu nemyslíte, že by Bůh stvořil vaši jedinou spřízněnou duši v Clebelandu a pak vás nechal přijít o lásku jen proto, že jste přijali zaměstnání v San Franciscu?! Každý z nás má doslova stovky spřízněných duší, mužů i žen, jež nám mohou přinést duchovní, citové a fyzické naplnění a kteří na nás čekají ve všech městech, povoláních a společenských kruzích, jimiž v průběhu života procházíme.
Přesto si to většina lidí neuvědomuje, a tak se často setkávám s klienty, mladými i starými, ženami i muži, kteří sami sobě znemožňují najít lásku, kterou hledají, protože se nechali svést na scestí mýtem o jediné spřízněné duši.

"Co mám udělat, abych se potkala s tím pravým mužem?" zeptala se mě Rose. Třicátnice Rose byla majitelkou vyhlášené italské restaurace, kterou zdědila po svém otci a jejíž hrdou tradici nekompromisně dodržovala. Krásná energická brunetka trávila téměř všechny večery ve svém podniku, jemuž vládla pevnou rukou.
Když však přišla za mnou, z jejího napjatého, dychtivého výrazu bylo jasné, jak hladově touží po blízkosti milované osoby. Rose začala vnímat tikání biologických hodin.
"Mám pocit, jako by se mi krátil čas. Rozhlížela jsem se všude, v kostele, v práci, kde potkávám spoustu lidí. Chodila jsem s řadou mužů a s několika z nich šlo o docela vážný vztah. Jenže pokaždé, když došlo na lámání chleba, jsem si jimi nebyla úplně jistá. Žádný z nich tak docela neodpovídal mým představám o spřízněné duši. Pořád jsem si říkala, že když ještě počkám, tak se s ní určitě setkám. Prostě se na sebe podíváme a všechno bude rázem jasné. Budeme se ohromně milovat, budeme se k sobě ve všech ohledech ideálně hodit a v podstatě bez hádek a problémů spolu prožijeme zbytek života. Chci být volná, až mi přijde do cesty. Nechci se vdát za někoho, koho bych mylně považovala za svou spřízněnou duši, jen abych se jednoho rána probudila a bum! - teprve tehdy narazila na toho pravého osudového partnera."

"Rose," odpověděli jí andělé, "tvoje spřízněná duše už na tebe čeká, i když možná ne tak, jak si představuješ, protože i ty, stejně jako všichni ostatní lidé, máš mnoho potenciálních spřízněných duší, ne jen jednu, a láska a společnost každé z těchto osob by ti přinesla uspokojení a naplnění.
Každá z těchto potenciálních spřízněných duší může ukojit a uzdravit jinou oblast tvé mysli, srdce a duše. S několika spřízněnými dušemi, které jsme ti poslali do cesty, ses už minula, protože jsi s nimi nechtěla být, abys nepromeškala někoho lepšího.
Neklesej však na mysli, další spřízněná duše, která ti poskytne naplnění, už na tebe čeká. Až nadejde ten pravý čas, přivedeme tě k člověku, který ti pomůže uzdravit se, nebo poučit způsobem, který budeš pro svůj další růst a vývoj právě potřebovat. Pokud tvoje duše bude potřebovat lekci ze svobody, bude tě to přitahovat k někomu, kdo tě v tomto směru povzbudí. Pokud toužíš po velké vášnivé tělesné lásce svého života, bude tě to přitahovat k někomu, kdo dokáže vyplnit tuto touhu tvé duše. A pokud se budeš potřebovat naučit trpělivost, může tě to přitahovat k velmi trpělivému muži."

Na Rose byla patrná úleva. "Když se to takhle řekne," prohlásila, "dala bych si nejradši pár pohlavků za to, jaký romantický hlupák jsem byla. Měla jsem některé vztahy, zejména ten s Armandem, brát vážněji, dokud jsem k tomu měla příležitost. Myslím, že právě jeho mi poslali andělé. V budoucnu už budu moudřejší."
Rose se tak zbavila iluze, že každý máme jen jedinou spřízněnou duši, a rázem si uvědomila, že má ve svém okolí hned několik mužů, s nimiž by si mohla rozumět. Když se mi po čase ozvala, byla zasnoubená a prohlašovala, že za své nově nalezené štěstí vděčí andělům a jejich radám.

* * *

NENECHTE SE ZASLEPIT MÝTEM O "JEDINÉ SPŘÍZNĚNÉ DUŠI", KTERÝ BY VÁS MOHL PŘIPRAVIT O ŘADU BÁJEČNÝCH POTENCIÁLNÍCH PARTNERŮ, JEŽ VÁM ANDĚLÉ PŘIVEDLI DO CESTY.

* * *

- z knihy Andělské rady pro šťastný život, Doreen Virtue

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.