pondělí 11. listopadu 2013

Výklad karet přírodních bytostí pro listopadové období

I když vím, že karetních výkladů zde máme spoustu i tak, dovolila jsem si udělat ještě jeden navíc, a to s kartami The Faerie Oracle (Vílí orákulum) od autorů Briana a Wendy Froudových. Tyto karty jsou u nás k dostání pouze v angličtině, a tak jsem se rozhodla využít svého překladatelského nadšení a udělat pro nás všechny výklad pro nejbližší období. Nevím, na jak dlouho konkrétně. Každý z nás řeší své vlastní záležitosti, které mají individuální průběh a i když jsou si vzájemně velmi podobné v některých hlavních bodech, mohou u někoho trvat delší a u někoho kratší období. Vytáhla jsem celkem šest karet, které na sebe navazují a doplňují se navzájem. Při každém výkladu vnímejte, co to může znamenat konkrétně pro vás. Dejte na své pocity a přizpůsobujte si vyložené významy svým osobním situacím, které řešíte. Sami nejlépe poznáte, co přesně to znamená konkrétně pro vás.

- Magda

* * *

1. Zajatec
Tato karta vypovídá o člověku, který je uvězněn ve vlastních předsudcích či nepochopení. Varuje nás, abychom neuvízli v jednom pohledu na věc, který nemusí být vždy správný. Věci nám někdy připadají takové, jaké ve skutečnosti nejsou. Náš dojem ale může být velmi silný a je možné, že se tím necháme ovlivnit. Když něčemu špatně porozumíme nebo si něco vyložíme podle svého mylného dojmu, začne to ovlivňovat také naše chování, naše reakce, naše jednání a rozhodování. Stáváme se zajatci vlastních nedokonalých porozumění. Pokud tedy zažíváte nějakou situaci, která na vás působí určitým způsobem, dávejte si pozor na to, abyste si ji nevyložili špatně. Ať se jedná o cokoli, nemusí to vždy být takové, jak se to jeví navenek. Naše pocity jsou sice naprosto skutečné, ale někdy si sami vytváříme bolest prostřednictvím bolestivých myšlenek. Právě naše myšlení a uvažování je v tomto ohledu velmi ošemetné, neboť některé myšlenky nás dokážou spoutat a zakalit nám naše vnímání. Kvůli jediné myšlence si někdy před očima překroutíme celou situaci takovým způsobem, že ji vnímáme velice reálně, přestože je to jen naše vlastní iluze. Ponechte si tedy zdravý odstup od všeho, čím se tolik zabýváte, a ponechejte svou mysl otevřenou různým náhledům, neboť všechno může být ve skutečnosti úplně jinak, než jak vám to připadá.

2. Širší pozadí
Tato karta nám říká, že za vším, co se děje a co prožíváme, existuje ještě něco většího, co ale zatím zřejmě nechápeme. Nevidíme ještě všechny souvislosti a možná právě kvůli tomu vidíme věci omezeně a úplně jinak, než jaké ve skutečnosti jsou. Každá záležitost má nějaký smysl v dalším, mnohem větším rámci, který ale zatím nevidíme. Je tedy důležité, abychom si do té doby - než ho uvidíme a pochopíme souvislosti - udrželi dokonalou víru v to, že všechno se děje v pořádku a tak, jak má. Postupem času se vždy odkryje další kousek skládačky. Je to jako puzzle, kde skládáte mnoho dílků, které postupně vytvářejí celistvý obraz. Dokud ale není hotový a vy máte v rukou pouze jednotlivé dílky, nevidíte v tom nic. Stejně tak vám může připadat, že věci, které prožíváte, nedávají žádný smysl a dějí se vám náhodně. Nebo se možná cítíte jako oběti okolností, protože v tom nevidíte nic dobrého. Ať je to jakkoli, udržte si víru, že všechno vám jednoho dne bude dávat perfektní smysl a že i když to může být nepříjemné, z nějakého důvodu je to pro vás a váš život důležité.

3. Princ stínů
Zde jsou dva možné významy. První z nich znamená konkrétní osobu. Je to někdo, na kom lpíte nebo na němž jste závislí, přestože vám nějakým způsobem ubližuje. V takovém případě vás karta varuje, abyste se nenechali vtáhnout do situací nebo vztahů, které by vás mohly velmi zranit. Je možné, že vám to svým způsobem přijde napínavé, vzrušující nebo dokonce krásné, ale je to jen dojem. Necháte-li se ovlivnit někým, kdo je ovládaný svými stíny, nebudete šťastní a v závěru budete hledat cestu ven.
Druhý význam spočívá v tom, že tato karta zosobňuje nějaký druh temnoty v nás samých. Jedná se o místa v našem srdci a naší mysli, která se snažíme přehlížet a děláme, že neexistují. A protože je přehlížíme, hlásí se o pozornost a zatemňují nám náš pohled. Dokud jsou skryty v našem nitru, ovlivňují nás, ať už vědomě či nevědomě. Dokud děláme, že neexistují, nebo že vlastně nic valného neznamenají, bojují o uznání své existence a zkreslují nám pohled na všechno, co prožíváme.
To souvisí s předchozími kartami. Nosíte-li ve svém srdci nebo mysli nějaký stín, pak máte zastíněný pohled. Věci pak vnímáte horší a bolestivější, než ve skutečnosti jsou, protože skryté stíny vám přímo před očima všechno překrucují tak, aby na sebe upozornily. Vidíte pak všechno přes jakousi nehezkou vrstvu šedi. Věci, které by vám normálně dělaly radost, vám radost nepřinášejí. Vlastně možná ani nejste schopni radost cítit. Museli byste otevřít své srdce, a to znamená uvidět i všechny ty stíny, o kterých předstíráte, že tam nejsou. Je jedno, jestli je skrýváte před druhými lidmi nebo před sebou. Dokud jsou tam schované, promítají se ve vašem životě. Jediným řešením je vnést do nich světlo a uznat jejich existenci. Přiznejte si, že tam jsou. O nic nejde. Uvědomte si, co to ve vás vlastně leží. Uznejte, že se cítíte tak nebo onak. O nic víc nejde, jen o uznání, že ony myšlenky a pocity tam opravdu jsou a nosíme je v sobě. Jakmile si je uvědomíme, přestanou mít nad námi moc a nebudou nás už ovlivňovat. Stín, který nám zastíral pohled, se rozptýlí a zmizí. Všechno najednou uvidíme jasněji. A teprve pak budeme moci objektivně uvidět, jaká naše situace ve skutečnosti je nebo není.

4. Paní skřítků
Tato karta vypovídá o tom, že někdy není dobré znát budoucnost nebo se snažit předvídat, co jak bude či nebude. Upozorňuje nás na to, že i když si tolik přejeme vědět, jak to dopadne a co se stane nebo nestane, je lepší, když to nevíme. Svoji budoucnost si totiž tvoříme my sami svou přítomností. Naše budoucnost nikdy není přesně daná. Přirozeně se odvíjí od toho, jak se rozhodujeme a jak jednáme právě teď a tady, v přítomnosti. Budeme-li se snažit věci kontrolovat a nějakým způsobem se snažit "pojistit" si, že vše bude tak, jak si to představujeme, můžeme si tím zabránit ve vlastní šťastné budoucnosti. Můžeme mít cíle a přání, to je samozřejmé. Nechme si však svobodu v tom, jak se to stane. Soustřeďme se místo budoucnosti na přítomný okamžik a tvořme! Tím, co děláme teď, si směrujeme svou budoucnost.
Také nám říká, jak je důležitý jasný a čistý rozhled. Jedině když vidíme věci jasně, můžeme se správně rozhodnout o tom, co udělat. K tomu je však třeba propustit to, co nám náš pohled kalí (odkaz na předchozí karty). Jakmile budeme mít jasný rozhled, nebude nám nic bránit v tom, abychom si aktivně utvářeli takovou budoucnost, jakou si opravdu přejeme.

5. Ve dvou myslích
Tady to vypadá na pěknou nerozhodnost. Možná se pro něco rozhodnete, ale vzápětí dostanete pocit, že byste to asi dělat neměli. Nebo se do něčeho pustíte a hned začnete váhat a zase se stáhnete zpátky. Možná se bojíte toho, co se stane, když se konečně k něčemu rozhoupete. Ale toto přešlapování na místě nic nevyřeší. Tato karta vás ponouká k akci. Již máte čistý rozhled a můžete sami jasně cítit, co je pro vás dobré a co není. Rozhodujte se tedy odvážně a tak, jak to cítíte. Když nic neuděláte, tak možná nic nepokazíte, ale ani tím nic nevyřešíte. Pokud si nejste jistí tím, co máte dělat, můžete samozřejmě počkat, ale mezitím se porozhlížejte, jestli se nenabízejí ještě nějaké další možnosti, které jste předtím neviděli. Mohou se objevit zčistajasna.

6. Královna dne
Tato karta je jedním z nejkrásnějších požehnání, jaká v této sadě jsou. Působí na mě jako krásná odměna za všechno to peklo, kterým jsme si prošli. Celou dobu jsme tápali v temnotě a kráčeli slepě tmavým tunelem, který ovšem nyní dospěl ke svému konci a my z něj můžeme vyjít ven. Nyní se nám otevírá široká škála nových možností a úžasných nových začátků. Naše cesta už není omezená, ale naprosto volná a svobodná. Vypovídá to také o tom, že se vám podaří překonat nějaké velké omezení, které vás svazovalo. Nabízí se vám otevřená brána do nového světa plného krásných darů. Ať jste se rozhodli jakkoli, nyní se můžete vydat novým směrem.
Nebojte se však vyjít z toho tunelu ven. Možná jste si již navykli, že kráčíte temnotou, jedním jediným tunelem, jedinou cestou, která vede kdovíkam, a najednou máte vyjít ven? Světlo, které se objeví na konci tunelu, vás může svou září tak oslepit, že se možná zaleknete a nebudete chtít pokračovat. Možná pocítíte strach z toho neznáma, které za ním čeká, a budete si připadat více v bezpečí právě v onom tunelu, kterým jste šli tak dlouho. Ale světla se nemusíte bát. Ať na vás čeká cokoli, je to plné světla. Přijměte všechno, co k vám přijde po celé té těžké cestě, jako velké požehnání a dar. Nebojte se do toho s důvěrou vkročit. Uvidíte všechno v novém světle a uvědomíte si krásu toho všeho, co jste předtím kvůli temnotě neviděli. Možná jste měli špatné zkušenosti, na jejichž základě jste si vytvořili negativní přesvědčení a určitý pohled na věci, který vám pak bránil v uzdravení a osvobození (viz. předchozí karty). Ty teď už budou pryč. Nelpěte na svých starých názorech a přesvědčeních a otevřete se všemu novému, co bude následovat, neboť tato karta je příslibem opravdu krásných požehnání.

* * *

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.