neděle 4. května 2014

Měsíční kámen


Název: podle zakaleného "měsíčního" svitu
Astrologie: znamení Raka, Ryb a Kozoroha
Čakra: prakticky všech čaker

* * *

Nejvyhledávanější a nejcennější jsou měsíční kameny ze Srí Lanky, které poznáme podle jejich mléčného, lehce namodralého měsíčního svitu. Vzhledem k pravidelnému měsíčnímu cyklu, který je časově shodný s menstruačním cyklem žen a "pasivnímu" světlu, které je pouhým odrazem světla slunečního, je Měsíc, a stejně tak i měsíční kámen, přiřčen ženskému aspektu. V Indii je "měsíček" ctěn jako svatý kámen, symbol lásky, citu a vnitřního míru. Podle tradice je rovněž ochranným kamenem pocestných.

Měsíční kámen podporuje vnitřní vývoj duše a vede nás k poznání, že teprve hluboký cit dokáže proměnit pouhý rozum v moudrost. Obecně symbolizuje tradiční pozitivní ženské vlastnosti, jako je plodnost, mírnost, jemnost a intuice. Léčí a pomáhá pochopením, spoluúčastí a láskou. Jeho chladná zář hojí citové rány a tiší rozrušenou mysl. Pod jeho vlivem splyneme s rytmem přírody, která nám na svém vlastním příkladu názorně ukazuje, že cyklickými proměnami život nikdy nekončí. Stejně jako ženy i muže zjemňuje a zbavuje je necitelnosti a hrubosti.

"Měsíček" je ale především kamenem žen, jejich ochráncem a léčitelem. Duchovně je provází na meditativních cestách do jejich vlastního středu, do tajemných mysteriózních oblastí uložených hluboko v nitru jejich ženskosti. Dívkám pomáhá rozvinout první projevy ženství a potlačit ostych a nesmělost při dotyku první lásky. Později odbourává emotivní bariéry, které jim brání v početí. Po dobu celého těhotenství až po porod je chrání, ulevuje jim od bolestí a mírní časté návaly ranní nevolnosti.
U kojících žen, nošen mezi prsy, podporuje tvorbu mléka a při hormonálních poruchách, položen na čakře vitality a po jednom kameni na vaječnících, upravuje rovnováhu, odstraňuje bolesti, obtíže a nepravidelnosti menstruačního cyklu. Starším ženám pomáhá zvládat duševní výkyvy a stavy depresí, které obvykle provázejí přechod. Zároveň je i vhodnou prevencí proti nádorovým onemocněním prsou a dělohy.

Měsíční kámen je prakticky použitelný pro všechny čakry, v čakře temenní podporuje trvalou meditaci. Některé ženy si jej dokonce vplétají do vlasů. V čakře čela, jak již bylo zmíněno, provokuje intuici a jasné vidění, v čakře hrdla odstraňuje blokády hlasu, zjemňuje jej, léčí hlasivky a poruchy štítné žlázy. V čakře srdce hojí bolest z neopětované lásky. S jeho mírnou září se stáváme citlivými a pozornými k duchovním potřebám a strastem bližních. V čakře pupeční posiluje funkci slinivky břišní. V čakře sakrální léčíme pomocí jeho vody střevní trakt a slezinu. A nakonec v čakře základu posiluje funkci pohlavních orgánů. Jelikož měsíční kámen harmonizuje i systém lymfatických žláz a podporuje jejich průtok, zabraňuje otokům.

OČISTA: Kámen čistíme několik minut pod proudem vody, nebo přes noc v misce spolu s křišťálem. Oproti jiným kamenům měsíční kámen nabíjíme při dorůstání Měsíce a při úplňku.

* * *

- z knihy Skrytá moc drahých kamenů, Josef Pavel Kreperát


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.