úterý 30. května 2017

Cyklus zneužívání

Zneužívání neznamená pouze domácí násilí nebo sexuální zneužívání. Ponižování, urážení, ignorace, zesměšňování, jedovaté poznámky nebo jakákoli jiná forma neúcty je také zneužívání, přestože nemusí být tak znatelné a nápadné a nemusí být za zneužívání považováno - zvláště pokud jsme v podobném prostředí přímo vyrostli.
Citliví a milující lidé s velkým srdcem, kteří skončili ve vztahu s někým, kdo je zneužívá, mají sklon viset na tom málu dobra, které prožívají ve fázi "Líbánek", protože jim dává naději na záchranu a udržení vztahu, který pro ně hodně znamená, přestože ho sdílí s někým, pro koho jsou pouze zdrojem energie a krmivem pro jeho ego.
Je třeba si uvědomit, že nekonečné sliby, jak se druhý změní a jak už to nikdy neudělá, se nikdy nesplní, a že čekat na to, až se vztah se zneužívajícím člověkem zázračně promění ve vysněnou pohádku plnou lásky a společně překonaných překážek, je ztrátou NAŠEHO drahocenného času. Přestože je šlechetné přijímat druhé i s jejich chybami, mít s nimi trpělivost a dávat jim šance, existují jisté hranice. Pokud je evidentní, že šance, které druhému dáváme, přicházejí nazmar, že nic z toho, co nám bylo slibováno, se neplní, a že naše ochota přijímat a milovat druhého nepodmíněně nám přinejmenším není opětována, je načase uvědomit si cenu svého vlastního života, který jsme sem nepřišli protrpět a promarnit v destruktivních vztazích, které pomalu, ale jistě rozkládají naši osobnost. Bez ohledu na to, zda jsme zneužíváni "vážně" a nebo "jen trochu", nikdo z nás si nezaslouží něco takového trpět a nikdo z nás si to nemusí nechat líbit. Projevit nesouhlas s chováním, které nám ubližuje, a postavit se za sebe samé neznamená, že druhého nemilujeme, ani to neznamená, že jsme sobečtí nebo že na druhého nebereme ohled - jak se mnohé oběti obávají. Možná si myslíme, že když chování druhého trpíme, jsme ušlechtilí a ohleduplní, ale vůči sobě samým - vůči své duši, svému tělu, svému životu - se chováme ohavně, pokud někoho necháváme, aby nás týral, ať už jakýmkoli způsobem, v jakémkoli vztahu.
Jsme to my, kdo si musí uvědomit, že toto všechno NENÍ v pořádku. Jsme to my, kdo musí zasáhnout a zajistit své duši i svému tělu bezpečí. Jsme to my, kdo se musí postarat o to, aby nám už ubližováno nebylo. Protože MY jsme ti, kdo za NÁS zodpovídá. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.