pondělí 5. června 2017

Strach ze ztráty partnera

"Všichni do jisté míry pochybujeme, všichni se bojíme možné ztráty. Přitom se bojíme ztráty nejen v milostných vztazích, ale v celém životě. Stále je přítomna lehká úzkost. Nezáleží na tom, co máme nebo jak dobrý je náš život - nikdy se zcela neuvolníme. Část naší bytosti má stále na paměti, že cokoli máme, můžeme také ztratit. 
Samozřejmě že existují okamžiky, kdy se zcela uvolníme. Často však máme nepříjemný pocit nejistoty ohledně našich vztahů. Nevěříme. Nejsme si jisti.
Nic netrvá věčně. Všichni zemřeme. Jednou zemře i člověk, s kterým teď máte tak intimní vztah. Vědomí možné ztráty nebo pocit nenaplněnosti se objevuje v každém vztahu. Na takových pocitech není nic špatného.
Učíme se milovat navzdory strachu ze ztráty. Náš strach neznamená, že jsme v nesprávném vztahu; všechny vztahy jednou skončí. Znamená to, že máte svého partnera přijmout a milovat s plným vědomím, že to není navždy. Váš vztah je dočasný. On zemře, vy zemřete, nebo váš vztah dříve či později z nějakého důvodu skončí. 
Ztratíte každého, koho milujete. Umění milovat však zahrnuje schopnost otevřít své srdce i přesto, že se bojíte konečnosti vztahu."

* * *

- z knihy Když jde o muže, David Deida

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.