úterý 5. února 2019

Vysoká citlivost a přejídání

Přejídání a závislosti na jídle jsou mezi vysoce citlivými lidmi poměrně časté. Jídlo je lék. Dokáže stabilizovat citlivý systém takového člověka, ale může ho také vyvést z rovnováhy. Závislost na jídle je nekontrolovatelné bažení po nadměrném množství jídla. U lidí trpících přejídáním nemívají trvalejší výsledky diety nebo programy zaměřené na snížení váhy, které nemají duchovní přesah. Konkrétní závislost se často týká příjmu cukru nebo jiných sacharidů. Občasné přejídání se je naproti tomu méně závažné a méně návykové, ačkoli stále představuje zdravotní riziko.

* * *

MÁTE KVŮLI VYSOKÉ CITLIVOSTI PROBLÉMY S PŘÍJMEM POTRAVY?

  • Přejídáte se, když máte pocit zahlcení emocionálními podněty?
  • Uklidňujete se potravinami plnými cukru nebo nezdravým jídlem?
  • Jste tak citliví, že vnímáte, jak jídlo ovlivňuje vaše tělo?
  • Trápí vás výkyvy nálad, zamlžené vnímání nebo na sobě pociťujete škodlivé účinky cukru, kofeinu, slazených perlivých nápojů nebo nezdravého jídla?
  • Trpíte alergiemi nebo intolerancí některých potravin, například lepku a sóji?
  • Máte pocit, že když jste víc při těle, lépe se chráníte před stresem?
  • Cítíte, že vám zdravé, čisté jídlo dodává energii?
  • Jste citliví na konzervační látky v potravinách?
  • Máte pocit, že vám stres ubližuje víc, když jste štíhlí?

1-3 kladné odpovědi: Máte v souvislosti s vysokou citlivostí určité sklony k problémům s příjmem potravy.
4-6 kladných odpovědí: Máte v souvislosti s vysokou citlivostí středně silné sklony k problémům s příjmem potravy. 
7 a více kladných odpovědí: Máte v souvislosti s vysokou citlivostí problémy s příjmem potravy a ordinujete si jídlo jako ochranu proti stresu a nepříjemným pocitům.

* * * 

Proč je závislost na jídle a přejídání se pro citlivé osoby takový problém? Pojďme se podívat za duchovními léčitelkami z počátku dvacátého století, u nichž najdeme některé odpovědi. Tyto ženy byly často extrémně obézní. Tvrdily, že musí mít kila navíc, aby se chránily a nepřejímaly na sebe bolest a příznaky svých klientů. Ačkoli tento obranný mechanismus může být v určitém ohledu účinný, existují lepší možnosti, jak se chránit. Ráda bych vám je představila. 

Nadváha je způsob, jak se obrnit před přejímáním stresu druhých lidí. Díky kilům navíc můžete mít pocit, že stojíte nohama pevně na zemi a chráníte se před negativitou. Ale rychlé řešení v podobě přejídání se potravinami plnými cukru nebo nezdravým jídlem je krátkozrakým a nezdravým řešením, jež se stává návykovým. Možná v souvislosti s citlivostí trpíte poruchou příjmu potravy, která má za následek záchvatovité přejídání a následné užívání projímadla či zvracení. Lidé to dělají částečně proto, aby z těla vyloučili negativní energii, ačkoli většina z nich si tento důvod neuvědomuje. U citlivých lidí, kteří si neuvědomují, že důvodem přejídání se nebo konzumace nezdravých potravin je snaha chránit se před přetížením smyslového vnímání nebo negativní energií, diety moc nezabírají. Když na to vysoce citlivé pacienty s nadváhou upozorním, může jim tato informace změnit život. 

Možná máte také sklon sáhnout po jídle, když se potýkáte se smyslovým přetížením. Jste-li štíhlí, jste velmi náchylní k přejímání nepříjemných pocitů nejrůznějšího druhu. Existuje ovšem lepší řešení. Začnete-li používat ochranné strategie, ochráníte se před negativními a nepříjemnými pocity, které přejímáte z okolí. Přejídáte-li se, abyste utlumili svoji citlivost, musíte najít zdravější způsob, jak si udržet vyrovnanost a jak se chránit. Jednou z cest je i zdravé stravování.  

Vysoce citliví lidé mají velmi citlivou trávicí soustavu, a to je potřeba respektovat. Na jídlo mnohdy reagují mnohem intenzivněji než jiní lidé. Protože jídlo je zdrojem energie, vnímají rozdílný vliv jednotlivých potravin na tělo. Je tedy zásadní vědomě si vybírat jídlo, které vyhovuje vaší konstituci. Léčila jsem několik pacientů, kteří se rozhodli stát se vegany, protože na svém těle cítili bolest zabíjených zvířat. Kvůli citlivým reakcím na jídlo je důležité vysledovat, co spouští nutkání přejídat se, a pak praktikovat níže popsané techniky, které vám pomohou udržet si vyrovnanost, aniž byste museli sáhnout po jídle.

* * *

10 ZÁSAD ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ PRO VYSOCE CITLIVÉ OSOBY
Tlumíte-li svou citlivost jídlem, musíte zjistit, jaké stresové podněty spouštějí přejídání se. Může to být například vyčerpávající spolupracovník, hádka nebo pocit odmítnutí. Naučte se co nejdříve vyčistit energii a obnovit ztracenou rovnováhu. Zde je několik tipů, jak uvolňovat negativní energii, než se uchýlíte k přejídání:

1. Odveďte stres pryč z těla pomocí dýchání
Když pocítíte stres, hned se zaměřte na pomalé a hluboké dýchání. S každým výdechem se uvolňuje negativní energie. Když zadržujete dech, například ze strachu, škodlivá energie se hromadí v těle.

2. Pijte vodu.
Když pocítíte negativní energii a nutkání začít se přejídat, napijte se filtrované nebo minerální vody. voda vyplavuje z těla všechny druhy nečistot. Denně vypijte nejméně šest sklenic vody, aby mohly toxiny přirozeně odcházet. Uvolnit negativní energii pomůže také sprcha nebo koupel.

3. Omezte příjem cukru
Ačkoli nejspíš budete mít nepřekonatelnou chuť na sladké nebo na potraviny na bázi sacharidů, případně na alkohol, uvědomte si, že tyto potraviny narušují tělesnou rovnováhu a způsobují výkyvy nálad, což vede k větší náchylnosti přejímat nechtěný stres od druhých.

4. Jezte bílkoviny
Bílkoviny stabilizují nervovou soustavu a dodávají vysoce citlivým lidem pocit uzemnění. Optimální je jíst malé porce jídla na bází bílkovin čtyřikrát až sedmkrát denně. Díky úpravě stravovacího režimu se budete cítit energeticky silnější, získáte pocit bezpečí a lepšího ukotvení ve světě. Jste-li vegané, je tím více nezbytné jíst dostatek bílkovin. 

5. Nenechte klesnout hladinu krevního cukru
Vysoce citliví lidé jsou nesmírně citliví na hypoglykemii. Zkombinujete-li hektický život s nízkou hladinou krevního cukru, jste na nejlepší cestě k přetížení smyslového vnímání. Nevynechávejte proto jídla, zejména chystáte-li se na místo, kde bude hodně lidí, nebo když jste na cestách či na pracovních schůzkách. Vysoce citlivý člověk s nízkou hladinou krevního cukru je odsouzen k vyčerpání a smyslovému přetížení.

6. Jezte hodně zeleniny
Máte-li sklony k přejídání a přibírání na váze, jezte hodně zeleniny, která vás zasytí a zabrání nutkání se přejídat. Do jídelníčku můžete zařadit také některé celozrnné obilniny, nicméně buďte opatrní a nepřehánějte to s nimi, protože nadměrná konzumace může vést k závislosti na sacharidech.

7. Zdravé tuky jsou prospěšné
Po správných tucích neztloustnete. Zajistí vám dostatek energie na celý den, takže nebudete mít moc velký hlad a vyhnete se záchvatovitému přejídání. Do jídelníčku rozhodně zařaďte olivový olej, kokosový olej a olej z různých ořechů. A nezapomínejte ani na potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako jsou losos, omega vejce nebo lněná semínka. Bohatým zdrojem zdravých tuků jsou také avokádo, ořechy a fazole. Současné výzkumy ukazují, že příjem správných tuků dokonce pomáhá při snižování váhy. Vyhýbat bychom se měli nevhodným tukům, mezi něž patří trans-tuky obsažené ve ztužených olejích a průmyslově zpracovaných potravinách, protože ucpávají tepny a jsou příčinou vzniku nemocí.

8. Omezte příjem kofeinu
Vysoce citliví lidé jsou často citliví na kofein. Ráda si vychutnám svůj oblíbený šálek kávy denně, ale káva může způsobovat nadměrnou stimulaci, takže to nesmím přehánět. Máte-li pocit, že potřebujete dva šálky, zkuste zkombinovat běžnou kávu s kávou bez kofeinu. Mnozí citliví lidé potvrzují, že malé množství kofeinu zlepšuje schopnost odstínit negativní energie, ale nadměrné množství naopak vyvolává nervozitu, únavu a náchylnost k přejímání nepříjemných příznaků a stresu od druhých. Vyhněte se proto nadužívání kofeinu, který bývá obsažen i v jiných nealkoholických nápojích. Po pravdě řečeno, je lepší se zcela vyhýbat slazeným nápojům, protože obsahují spoustu cukru. Uklidňující účinky mají bylinkové čaje a čaje bez kofeinu, zejména heřmánkový čaj, které zároveň pomáhají mírnit pocity smyslového přetížení.

9. Jídlo jako zdroj energie
Nejvíce energie vám zajistí potraviny, které jsou v bio kvalitě, jsou čerstvé, nebyly průmyslově zpracovány, byly vypěstovány lokálně v oblasti, kde žijete, a neobsahují geneticky modifikované látky (GMO). Otestujte si různé potraviny a zjistěte, které vám zajistí dlouhodobější přísun energie, a které ne. Říkáme tomu "ladění jídla". V prostředích se spoustou pozitivní energie, jako jsou třeba inspirativní semináře nebo konference, můžeme mít větší chuť k jídlu, a proto je nezbytné vybírat si správné potraviny. Na mých víkendových seminářích zaměřených na rozvíjení intuice mívají lidé větší hlad než obvykle, protože více meditují a objevují nové typy léčivých technik. Jídlo dokáže tělo uzemnit a díky tomu můžete vydávat více energie. Vnímejte, jak na vás působí různé potraviny, a držte se těch, které vám dodávají zdravou vzpruhu. Je to zároveň i prevence závislosti na jídle. Ve výsledku platí, že čím lépe se cítíte, tím méně vás svět vyčerpává. Vysoce citliví lidé, kteří se stravují uvážlivě, jsou obecně zdravější, silnější a méně zranitelní.

Živé potraviny dodávají tělu odlišnou energii než potraviny mrtvé. Vysoce citliví lidé vnímají energie velmi citlivě, a proto poznají rozdíl mezi živými a mrtvými potravinami.
Živé potraviny jsou zářivé a svěží: Jsou voňavé, chutně, dodají vám energie, jsou v bio kvalitě a neobsahují chemii ani konzervanty. Nevyvolávají touhu přejídat se. Živé potraviny jsou zdrojem čisté energie, jež navozuje pocit rovnováhy. Porovnejte, jaký je energetický a chuťový rozdíl mezi rajčaty vypěstovanými doma a rajčaty z velkopěstíren, která se prodávají i na mnohých tržištích. Naučte se vybírat si živé potraviny, které prospívají vašemu citlivému organismu.
Mrtvé potraviny vypadají mdle a unaveně: Chybí jim vůně, nezasytí, nedodávají nám energii, ale naopak ji ubírají. Obsahují konzervanty, chemické látky nebo aditiva. Mrtvé potraviny nás nadýmají, způsobují nevolnost či zamlžené vnímání a vyvolávají nutkání přejídat se cukry nebo sacharidy. Dávejte si proto na mrtvé potraviny pozor a raději se jim vyhýbejte.

10. Nechte se vyšetřit na potravinové alergie
Vysoce empatičtí lidé bývají citliví na chemické látky a mají sklony k potravinovým alergiím, například na lepek, sóju nebo kvasnice. Nechte se vyšetřit lékařem a ověřte si, zda netrpíte alergií na některé potraviny nebo intoleranci lepku. Vyšetření je nenáročné a provádí se na základě odběru krve a slin. Bude-li to nutné, můžete následně vyloučit alergeny ze své stravy. Díky tomu budete mít víc energie a eliminujete zánětlivé procesy v těle včetně zánětů střev. Úpravou jídelníčku můžete podpořit léčbu dráždivého tračníku nebo dalších průvodních jevů gastrointestinálních potíží.

* * *

POLOŽTE SI PŘED LEDNIČKU MEDITAČNÍ POLŠTÁŘ
Pokud vám kila navíc slouží jako ochranná bariéra a máte sklony k závislosti na jídle, zkuste si před ledničku položit meditační polštář. Kdykoli budete mít chuť se přejídat, tento vizuální symbol vám může připomenout, ať neotvíráte ledničku a raději si zameditujete.
Neberte si jídlo, ale posaďte se na polštář a zavřete oči. Pak se několikrát zhluboka nadechněte a vydechněte, obnovte vnitřní rovnováhu. Uvědomte si, co bylo spouštěčem nutkání přejídat se. Byl to hněv někoho blízkého? Pocit osamělosti? Jste přetažení, protože jste byli mezi mnoha lidmi? Vyčerpala vás návštěva nákupního centra? Buďte k sobě laskaví. Když se vloudí obsedantní myšlenky na přejídání, představujte si, že vaše tělo zaplavuje láska. Vnímejte, jak vás naplňují pocity lásky a rozpouštějí všechny strachy i nepříjemné pocity. Vychutnejte si ten uklidňující pocit. Prostřednictvím meditace dokážete stabilizovat náladu i hladinu energie. Nadechněte se a úplně vydechněte. Uvědomte si, že všechno je zase v pořádku. 

Afirmace: Naslouchám svému tělu. Jím zdravě. Pečuji o sebe, abych se zbavil/a závislostí a udržel/a si tělesnou, emocionální i duchovní rovnováhu.

* * *

- z knihy Průvodce pro vysoce citlivé lidi, Judith Orloff


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.