sobota 23. března 2019

Kouzlo života "offline"

Milí přátelé,

ještě jednou bych vám chtěla moc a moc poděkovat za vaše milá slova, přáníčka i všechny ostatní formy podpory  Jste úžasní a moc si vážím toho, jak láskyplné a léčivé místo se nám všem společně podařilo z naší stránky vytvořit. DĚKUJI!  

Musím říct, že přestávka od internetu má vskutku blahodárné účinky a velmi to doporučuji vyzkoušet čas od času každému. Protože je obrovský rozdíl, když si dopřejeme volný den, a přitom zůstáváme neustále ve spojení prostřednictvím sítě, a nebo si dopřejeme volný den, a skutečně si ho užijeme a PROŽIJEME, aniž bychom museli řešit své nutkání to všechno hned s někým sdílet, někomu to ukázat a neustále odpovídat na zprávy, které nám přes internet přicházejí dnem i nocí.
Odpočinek s připojením na internet nikdy nebude skutečným odpočinkem a takový čas nebude nikdy patřit opravdu jen nám. Pokud si tedy chceme věnovat čas a potřebnou péči, doporučuji vypnout i internet - případně si ponechat přístupné jen ty nejdůležitější funkce, které opravdu potřebujeme, a odolat nutkání otevírat sociální sítě. 

Krásně je také vidět, kolik skutečně prožívaných vztahů a skutečného sdílení ve svém životě opravdu máme, když najednou vynecháme ty virtuální. Ne že by byly méně cenné nebo že by pro nás nebyly důležité. Sama naše stránka je krásným příkladem toho, jak může virtuální kontakt pomáhat a být prospěšný a smysluplný. Protože jsme ale lidé z masa a kostí, potřebujeme se takto fyzicky stýkat s dalšími lidmi a fyzicky také prožívat svůj život. Přestože můžeme na internetu vykonat mnoho úžasné práce a potěšit se konverzacemi s mnoha úžasnými lidmi, z fyzického pohledu jsme "proseděli několik hodin u stolu s počítačem klapáním do klávesnice". I naše tělo potřebuje cítit život. Virtuální svět sice může sloužit některým našim duševním potřebám (je-li správně využíván), ale fyzická stránka našeho života při našem pobytu ve virtuální realitě strádá. Občerstvení se odpojením od internetu a permanentního propojení s druhými lidmi nám tudíž pomáhá udržet si zdravou rovnováhu, posílit naše fyzicky přítomné vztahy a rovněž si uvědomit a obnovit své vlastní hranice. Protože když si sami nepohlídáme, kde končí hranice naší energie a našeho bytí, druzí lidé (ať už vědomě či nevědomě) budou těmito hranicemi libovolně procházet, jak budou chtít, brát si náš čas a energii pro sebe a na nás nezbyde nic než pocit obrovského dluhu a zrady vůči svému vlastnímu já, který nijak nepomáhá nám ani ostatním.

Všechno se dá vyjádřit ohleduplně a asertivně. Je-li náš záměr dobrý a je založen na zdravé lásce a úctě k sobě samým, není třeba se nechat znepokojovat myšlenkami na to, co tomu kdo řekne, co když se někdo nahněvá nebo co když tím někomu něco upřeme či sebereme. Musíme si připomenout, že každý člověk má přístup ke svému vlastnímu zdroji, a přestože někdy potřebujeme pomoc ve formě jiného člověka, ne vždy je to opravdu nutné tak, jak nám to připadá. Nikdo z nás není uzpůsoben k tomu, aby byl pro někoho ZDROJEM. Můžeme druhým pomoci, když to potřebují, ale nemůžeme za nikoho žít jeho život a řešit jeho problémy místo něj. Když si tedy vymezíme potřebné hranice a postaráme se tak o zachování svého vlastního zdraví, neznamená to, že někomu ublížíme nebo mu něco upřeme - ve skutečnosti mu pomáháme se naučit, jak nebýt nezdravě závislým na někom jiném a jak nacházet cestu ke svému vlastnímu zdroji, k němuž má přístup každý člověk.

NENÍ NIC ŠPATNÉHO NA TOM STARAT SE SAMI O SEBE. NENÍ TO LUXUS, ALE POVINNOST! 

Pokud člověk není opravdu nemohoucí nebo příliš mladý, NENÍ závislý na nikom jiném a JE schopen se o sebe postarat sám. Zbavme se tedy pocitu viny vůči těm, kdo nám vyčítají, že si chceme dopřát potřebnou péči. Žádná výčitka ze strany druhých nás totiž nikdy nemůže bolet víc než výčitky našeho vlastního zanedbávaného já, které kvůli ostatním pravidelně zůstává na posledním místě. Je NAŠÍ povinností plnit si své potřeby, tak jako je to povinností každého jiného člověka - a stejně tak NENÍ naší povinností plnit potřeby těch, kteří jsou schopni si je zajistit sami. Necháme-li se vydírat výčitkami druhých, pouze je učíme být závislými a manipulujícími, a tím jim napomáháme k posílení NEZDRAVÝCH návyků. A to rozhodně není dobrá služba. 

ČÍM VÍCE LÁSKY SI DOPŘEJEME MY SAMI, TÍM VÍCE LÁSKY BUDEME POSLÉZE MOCI DÁVAT DRUHÝM. A TÍM VÍCE LÁSKY BUDEME TAKÉ PŘITAHOVAT DO SVÉHO ŽIVOTA VE VŠECH MOŽNÝCH PODOBÁCH.  

Přeji vám krásný víkend a hlavně spoustu pravého odpočinku 

- Magda


Chcete-li podpořit mou činnost finančním příspěvkem, s láskou a vděčností ho uvítám ♥

* * *
Číslo účtu: 2000715953/2010
IBAN: CZ9320100000002000715953
SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX

* * *

Srdečně děkuji za jakoukoli formu podpory, včetně přeposlání textu dalším lidem, kterým by mohl pomoci :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.