pondělí 6. května 2019

Dovolte životu, aby byl takový, jaký je

"Dovolit je krásné slovo, které se přirozeně staví proti bát se. Když dovolíte, aby se projevilo všechno to skutečné a podpůrné, přestane vám být na překážku život, lidé, události, vy sami. Nebudete požadovat výsledek ani se stavět do cesty toku událostí. Bude-li zapotřebí volby nebo rozhodnutí, nebudete se muset kvůli tomu přetrhnout, ale postačí, když dovolíte, aby se samy projevily. Budete-li takto žít, pocítíte jak nesmírnou úlevu, tak množství energie. Svou energii totiž až příliš často spotřebováváte na to, že naléháte, dožadujete se a málem přivádíte všechny kolem k šílenství, když se snažíte najít odpovědi na problémy, kterým musíte čelit. Jakmile se nějaký problém objeví, vy se na něj vrhnete, přemýšlíte, plánujete, vymýšlíte strategie a propadáte zoufalství a zanedlouho se ocitáte ve vězení bez mříží. Většina těchto problémů ovšem žádné problémy nejsou - jsou to jen jiné podoby fantazie. 

Dovolte si něco jednoduchého: Dovolte světlu, aby se ráno rozednilo, nebo slunci, aby večer zapadlo. A teď dovolte něco, s čím se možná budete smiřovat hůř. Dovolte partnerovi, aby mluvil, jak dlouho chce, a sobě dovolte, že ho budete poslouchat a neřeknete ani slovo. 

Tím, že dovolíte, aby život byl takový, jaký je, vlastně říkáte Ne strachu a autoritě. Dovolte přílivu, aby byl přílivem, a odlivu, aby byl odlivem. Důvěřujte tomu, že existuje nějaký směr, životní síla, vnitřní vedení, které ví, co je v každém okamžiku správné. Přestaňte bojovat, zbytečně se pachtit, dožadovat se a spřádat intriky. Uvolněte se a dovolte tomuto zdroji moudrosti, aby vstoupil do vašeho života. Ten ví, co je skutečné, co je správné, co je pro vás to pravé. Je s vámi v každém okamžiku. Vy jste zatím jenom nedovolili, aby se projevil. Nyní nastala chvíle, abyste toto dovolování procvičovali, protože je silný lék proti strachu."

* * *

- z knihy Beze strachu, Brenda Shoshannaová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.